Nelaukite, kol kiaušidžių vėžys kirs iš pasalų

Kiaušidžių vėžys - septintoji dažniausia mirties nuo vėžio priežastis tarp moterų visame pasaulyje. Onkologė: „Anksti diagnozuoti kiaušidžių vėžį galima tik profilaktiškai tikrinantis“.

Lietuvoje pirmą kartą buvo minima tarptautinė kiaušidžių vėžio žinomumo diena. Šios sunkios onkologinės ligos diagnozę Lietuvoje kasmet išgirsta 400–450 moterų. Keturioms iš penkių liga nustatoma vėlyvųjų – trečiosios arba ketvirtosios – stadijų.

„Kiaušidžių vėžys – viena klastingiausių vėžio formų, – sako Vilniaus universiteto Onkologijos instituto gydytoja onkologė chemoterapeutė Lina Daukantienė. – Ir, deja, visame pasaulyje nėra efektyvios kiaušidžių vėžio atrankinės patikros programos, kuri padėtų šią ligą diagnozuoti anksti. Dažniausiai ši liga aptinkama jau pažengusi“.

Gydytoja onkologė atkreipia dėmesį į tai, kad šios ligos simptomai nėra specifiniai, t.y. liga neturi tik jai būdingų požymių. Vis dėlto pajutus tokius, kad ir nespecifinius, simptomus kaip pilvo apimties padidėjimas, skausmas, sutrikęs virškinimas ir apetito sumažėjimas, nuovargis, sutrikęs mėnesinių ciklas – moterims patartina pasitarti su gydytoju.

„Profilaktinės ginekologinės apžiūros metu gali būti aptinkami dariniai dubenyje, kurių moteris net nejaučia, – sako VUOI Onkoginekologijos skyriaus onkologė ginekologė Birutė Intaitė. – Tuomet ginekologas pasiunčia pacientę tirtis papildomai, rekomenduojamas radioimuninis vėžio žymenų tyrimas Taigi nepaisant to, kad kiaušidžių vėžį aptikti sunku, reguliarus lankymasis pas ginekologą išlieka pagrindinė prevencijos priemonė. Svarbu žinoti ir tai, kad ypač savimi turėtų rūpintis moteris, kurios šeimoje yra sirgusiųjų onkologinėmis ligomis“.

Kiekvienai moteriai vėžio diagnozė suskamba netikėtai ir grėsmingai. Tačiau kad ir kaip būtų sunku, akistatoje su onkologine liga svarbiausia – nepalūžti. Kaip pasakoja vilnietė Ramunė, liga jai smogė visiškai nelauktai: „Tuomet buvau ką tik su šeima atšventusi savo keturiasdešimtmetį, sėkmingai kopiau karjeros laiptais. Ketvirtosios stadijos kiaušidžių vėžys – tokią diagnozę išgirdau iš gydytojų. Žinoma, susitaikyti su tuo buvo labai sunku, bet suėmiau save į rankas ir nusprendžiau, kad geriausia kova su liga – jos pažinimas. Pradėjau domėtis liga, jos gydymo galimybėmis Lietuvoje. Iš patirties galiu pasakyti, kad tada, kai pacientas drauge su jį gydančiu gydytoju kovoja su liga, kai pacientas domisi savo liga ir gydymo galimybėmis, tada gali būti pasiekti geriausi rezultatai.“

Lietuvoje kiaušidžių vėžys gydomas chirurginio metodo ir chemoterapijos deriniu. Pavieniais atvejais gali būti skiriamas tik chirurginis arba tik chemoterapinis gydymas.

Daug žadantis yra naujausias gydymo būdas – taikinių terapija, naudojama kartu su standartine chemoterapija. Taikinių terapija nusitaiko tik į vėžines ląsteles – taip nepažeidžiamos sveikosios. Klinikiniai tyrimai parodė, kad taikinių terapija stiprina chemoterapijos poveikį.
„Tais atvejais, kai kiaušidžių vėžys yra išplitęs ir operacijos metu neįmanoma pašalinti visų piktybinių židinių, taikinių terapija teikia naujų vilčių – gerėja atsakas į gydymą, ilgėja periodas be ligos atkryčio, – sako gydytoja onkologė L. Daukantienė. – Yra didelė tikimybė, kad pailgės išplitusiu kiaušidžių vėžiu sergančių pacienčių gyvenimo trukmė“.

Tačiau ne visos pacientės gali gauti taikinių terapiją. Kol Valstybinė ligonių kasa nėra priėmusi sprendimo dėl naujų vaistų centralizuoto pirkimo arba įtraukimo į Kompensuojamųjų vaistų sąrašą, tik reta pacientė galėtų jų nusipirkti pati. Tačiau tikimasi, kad greitu metu situacija dėl naujausių gydymo metodų prieinamumo pasikeis į gerąją pusę.

Kiaušidžių vėžys yra aštuntasis pagal dažnumą moterims diagnozuojamas vėžys ir septintoji dažniausia mirties nuo vėžio priežastis tarp moterų visame pasaulyje. Kiekvienais metais pasaulyje kiaušidžių vėžys diagnozuojamas 230 000 moterų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis