Butas po rekonstrukcijos: patogi ir spalvinga erdvė

Projektuodamos erdvų butą, įrengtą naujos statybos name viename sostinės daugiabučių rajone, dizainerės, atsižvelgdamos į šeimininkų poreikius, stengėsi gyvenamąją erdvę perdaryti taip, kad ji taptų ne tik jauki, spalvinga ir estetiška, bet ir praktiška, patogi gyventi keturių asmenų šeimai.

Projekto autorės – interjero dizainerės Eglė Balčiūnaitė ir Jurgita Dragūnaitė, www.interjeroprojektas.lt

Įsigijusi 120 m2 ploto per du aukštus išsidėsčiusį butą, jauna keturių asmenų vilniečių šeima norėjo gyvenamąją erdvę perdaryti pagal savo šeimos poreikius, todėl ėmėsi rekonstruoti butą iš pagrindų.

Baltame prieškambaryje žaismingumo įspūdį kuria keli spalvoti akcentai – poilsio kampelis su raudonu foteliu ir ryškus dryžuotas kilimas.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Iš naujo suformuoti funkcines būsto zonas ir sukurti dekorą šeimininkai patikėjo studijos „Interjero projektai“ dizainerėms Eglei Balčiūnaitei ir Jurgitai Dragūnaitei.
Šviesiame fone išryškėjantys spalviniai akcentai – ne tik estetiški, bet ir praktiški: užsinorėjus pakeisti interjerą, nereikėtų vėl daryti remonto, pakaktų tik pritaikyti naujas užuolaidas ar pervilkti baldus.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Atsižvelgdamos į konstrukcinius ir architektūrinius buto ypatumus, dizainerės iš esmės pakeitė būsto planą: pirmajame aukšte buvo suformuotas erdvus bendrasis kambarys, kuriame įrengta svetainė ir iš dalies atskirta nuo poilsio zonos virtuvė, taip pat didelis vaikų kambarys bei vonia, o visas antrasis aukštas skirtas šeimininkų privačiajai zonai įrengti.

Šeimininkų pageidavimu svetainėje buvo suprojektuoti didelė atvirų lentynų konstrukcija, kurioje sudėtos knygos interjerui suteikė ritmikos jaukumo.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Norėdamos sukurti jaukią gyvenamosios erdvės atmosferą, dizainerės pirmojo aukšto grindims iškloti (išskyrus virtuvės zoną) parinko ąžuolo parketlentes, kurios suteikė natūralumo ir šilumos, o sienoms dekoruoti – šviesaus kolorito, lengvą, spalvinę gamą. Ją praskaidrino ryškesni vienspalviai ir raštuoti akcentai: užuolaidos, baldų apmušalai, kilimas, tekstilės elementai.

Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Erdvų bendrąjį kambarį į dvi dalis skiria pertvara su specialiai padaryta niša, kuri vizualiai sujungia skirtingas zonas. Vienoje pertvaros pusėje dizainerės įkomponavo svetainės poilsio zoną, kitoje – šiek tiek paslėptą nuo durų ir bendrosios erdvės virtuvę ir valgomąjį.
Tarp svetainės ir virtuvės suformuota valgomojo zona vizualiai tarsi susieja skirtingas funkcines zonas: balta baldų spalva pratęsia virtuvės spalvinę idėją, o ryškus, spalvotas kėdžių gobelenas dera prie poilsio zonos minkštųjų baldų, suteikia šiai erdvei žaismingumo.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Projektuojant virtuvę dizainerėms teko išspręsti galvosūkį, kaip paslėpti šildymo katilą: šio nebuvo galima perkelti į kitą vietą. Tai iš esmės lėmė virtuvės baldų schemą: kad būtų galima vienoje iš viršutinių spintelių paslėpti neišvaizdų katilą, teko suprojektuoti skirtingo aukščio virtuvės baldus. Tačiau šį trūkumą dizainerės sumaniai įveikė, suformavusios papildomas spinteles virš pertvaroje sumontuotos angos ir po ja.
Nevienodo aukščio virtuvės baldų liniją dizainerės sumaniai užmaskavo, suformavusios papildomas spinteles virš pertvaroje sumontuotos angos ir po ja.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Kaip ir visame bute, virtuvės zonoje vyrauja balta spalva – ja dekoruotos ne tik sienos, bet ir visi baldų fasadai. Virtuvės stalviršiui pagaminti dizainerės parinko tvirtą šiuolaikišką medžiagą – medžio faktūros HPL dangą, kuria dekoruota ir siena virš darbastalio.
Virtuvės stalviršiui pagaminti dizainerės parinko tvirtą šiuolaikišką medžiagą – medžio faktūros HPL dangą, kuria dekoruota ir siena virš darbastalio.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Subtilus medžio ir baltos spalvos derinys (baltos durys, baltos grindjuostės, šviesios sienos, medžio faktūros plokštė ir ąžuolinės grindys) padėjo sukurti šiltą, lengvą šios zonos įspūdį bei išlaikyti bendrą interjero stilistiką.
Iš ankstesnių šeimininkų paveldėtas židinys rekonstruojant butą buvo tik nežymiai pakoreguotas, kad įsilietų į bendrą stilistinį svetainės ansamblį.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Antrajame buto aukšte įrengtas erdvus šeimininkų miegamasis, greta jo – patogi vonia, į kurią galima patekti tiesiai iš kambario. Kitoje patalpos pusėje šeimininkų pageidavimu buvo įrengtas buitinės paskirties kambarys – skalbykla.
Valgomajame įkomponuotas apskritas stalas gali būti padidinamas, kad čia patogiai tilptų ne tik šeima, bei ir į svečius užsukę draugai.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Miegamasis suprojektuotas gana didelėje erdvėje, tad dizainerių duetui pavyko čia įrengti net keletą funkcinių zonų. Kambario centre buvo įkomponuota patogi šeimininkų lova, priešais ją suformuota dekoratyvi pertvara, už kurios dizainerės įrengė talpią ir patogią drabužinę, o greta šios, atokiau nuo miego zonos, šalia lango – kompaktišką darbo kampelį.

Miegamajame kartojamas pirmajame aukšte vyraujantis spalvinis derinys – pasteliniame fone išryškėja elegantiški floristiniai lovatiesės ir užuolaidų ornamentai, derinami su ryškiu mėlynu atspalviu.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Jaukumo ir šilumos įspūdį šiame kambaryje dizainerės kūrė šviesiomis spalvomis ir minkštomis, jaukiomis, medžiagomis: grindys buvo išklotos švelnia kilimine danga – prie tokio paviršiau malonu prisiliesti basa koja išlipus iš lovos. Sienoms dekoruoti buvo parinkti švelnaus rusvo atspalvio smulkaus floristinio rašto tapetai. Spalvingumo miegamajam suteikė jaukios tekstilės detalės – lovatiesė, užuolaidos, pagalvėlės ir pan.

Šeimininkų miegamajame įkomponuota patogi dvigulė lova aukštu ir minkštu audiniu aptrauktu galvūgaliu.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Į antrojo aukšto vonios kambarį galima patekti tiesiai iš šeimininkų miegamojo, todėl dizainerės stengėsi, kad jis taptų šio kambario dalimi ir atitiktų jo dekoravimo stilistiką. Siekiant paryškinti šioje zonoje kuriamą jaukumo, privatumo ir šilumos įspūdį, buvo nutarta keraminėmis plytelėmis išklijuoti tik tas sienas, kurias galima aptaškyti vandeniu, o visos kitos plokštumos buvo išdažytos pastelinio kolorito dažais.
Už nedidelės pertvaros įrengta drabužinė – erdvi ir talpi. Siekiant išlaikyti interjerą vientisumą, šiai patalpai apstatyti parinkti baltos spalvos baldai.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)
Nedidelę erdvę pagyvina plytelių raštas – švelnių vertikalių juostų ritmika, prie kurių įdomiai atrodo spalvinga gėlėta vonią dengianti užuolaida. Ją dizainerės nutarė sumontuoti vietoj įprastos stiklinės vonios sienelės ir taip sukurti jaukesnę ir šiltesnę erdvę. Tačiau, kaip ir visame interjere, projektuojant vonios kambarį didelis dėmesys buvo skiriamas praktiškumui, todėl buvo čia suprojektuota iki pat lubų nusitęsianti atvirų lentynų konstrukcija, kurioje patogu susidėti visus vonios reikmenis, kad šie visada būtų po ranka.
Vietoj stiklinės pertvaros, neleidžiančios pritaškyti vandens ant grindų, dizainerės parinko gėlėtą užuolaidą, kuri šiai patalpai suteikė jaukumo, šilumos.
Žurnalas "Mano namai" (A.Narmonto nuotr.)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis