Vanga: akla aiškiaregė ar komunistų šnipė?

Vos tik pasaulyje kyla koks karinis konfliktas ar ištinka katastrofa, dažnai pasirodo straipsnis, kad nelaimę buvo išpranašavusi akla bulgarė aiškiaregė Vanga, mirusi 1996 metais. Spaudoje galima rasti neva jos pranašysčių ir apie 2001 rugsėjo 11 d. teroristinį išpuolį ir apie Trečiąjį pasaulinį karą, kuris turėjo prasidėti 2010 metų lapkričio mėnesį. Tačiau aiškiaregės kritikai tvirtina, kad moteris ilgus metus dirbo komunistų partijai ir jokios Dievo dovanos neturėjo.

Skaitomiausi straipsniai:
- Madingiausi sezono paltai (FOTO)
- Penkios kruopų dietos. RECEPTAI
- Pamilau donžuaną ir niekaip negaliu jo palikti. Pataria psichologė
- B. Lavickienės gražios odos paslaptis
- Sūrio sriuba su vištiena

Gyvenimo pradžioje – skurdas ir ligos

Būsimoji aiškiaregė pasaulį išvydo keliomis savaitėmis per anksti. XX a. pradžioje dažniausiai tai reikšdavo kūdikio mirtį, todėl iš pradžių tėvai net nedavė jai vardo, tik susuko į avikailį ir paguldė netoli krosnies. Tačiau mergaitės būta stiprios ir po kelių mėnesių jau buvo aišku, kad ji gyvens. Pagal vietinį paprotį vardą rinko atsitiktinai sutikti žmonės. Pirmasis pasiūlytasis buvo Andromaha, bet jis nepatiko tėvams. Vangelija – antras pasiūlytas ir reiškė „gerų naujienų pasiuntinį“ tiko tėvams ir buvo gana dažnas tarp to krašto bulgarų.

Kai Vangai buvo vos treji mirė jos mama, o tėvas tarnavo kariuomenėje, todėl mažylę ėmė auginti kaimynai. Grįžęs iš tarnybos tėvas vedė antrą kartą ir pasiėmė dukterį. Šis laikotarpis mergaitei buvo vienas laimingiausių vaikystėje, nes pamotė ją labai mylėjo. Tačiau gražios šviesiaplaukės ir mėlynakės Vangelijos dar laukė keli itin stiprūs likimo smūgiai. Vienas jų – tornado sūkurys, netikėtai susiformavęs laukuose ir nunešęs ją kelis kilometrus nuo namų. Sąmonę atgavusi dvylikametė negalėjo iš skausmo atmerkti akių, jos buvo pilnos žvyro. Šeima gyveno itin skurdžiai ir neturėjo pinigų brangiai operacijai, todėl kilęs uždegimas atėmė mergaitės regėjimą. Tiesa, Vangos kritikai pastebi, kad iki šiol nėra rasta jokių duomenų, kad tose apylinkėse buvo kilęs tornadas.

Kaip ten bebūtų, Vanga apako. Aklą paauglę tėvai išsiuntė į aklųjų internatą, kuriame ji išmoko skaityti brailio raštą, megzti ir groti pianinu. Čia ji net buvo sutikusi savo pirmąją meilę – aklą vaikiną iš turtingos šeimos. Tačiau po pamotės mirties Vangelijai teko grįžti į skurdžius namus prižiūrėti mažesnių brolių ir seserų. Vos sulaukus aštuoniolikos likimas jai smogė dar kartą – mergina peršalo ir susirgo sunkia pleurito forma. Aštuonis mėnesius ji balansavo ant labai plonos linijos tarp gyvybės ir mirties. Niekas netikėjo, kad jis pasveiks. Tačiau jie klydo – Vanga išsikapstė ir gavo neeilinę dovaną.

Aiškiaregystė ir nelaiminga santuoka

Jau vaikystėje Vango mėgo žaisti keistus žaidimus. Dažnai ji vaidindavo gydytoją ir kaimo vaikus „gydydavo“ įvairiausiomis žolelėmis. Ji sakydavo, kad susapnuodavo kokias žoleles kuriam draugui duoti. Taip pat mėgdavo užsimerkusi ieškoti pasiklydusių tėvo ganomų avių. Šie vaikiški žaidimai niekam per daug neužkliūdavo, tik tėvas paburbėdavo, kad ji erzina likimą. Vizijas Vangelija pradėjo regėti pasveikusi po pleurito. Ji yra sakiusi, kad ją lanko paslaptingos būtybės, kurios pasako, kas bus ateityje. Pasak jos, šioms būtybėms ne egzistuoja laikas ir atstumas.

Iš pradžių kaimynai ir kiti kaimelio gyventojai netikėjo, kad mergina gali numatyti ateiti. Tačiau išpranašavus Antrąjį pasaulinį karą ir tiksliai pasakius, kurie kaimo vyrai iš jo grįš, Vangelijos reputacija kaip aiškiaregės paplito toli. Netrukus pas ją ėmė plūsti žmonės iš visos šalies. Taip net sutiko savo būsimą vyrą Dimitrą Gušterovą. Jis atvyko pas ją klausti, kas nužudė jo brolį su šeima. Vanga atsakymą jam davė tik privertusi prisiekti, kad jis nekeršys. 1942 metais jie susituokė ir išvyko gyventi į vyro gimtąjį Petričo miestelį. Čia aiškiaregė praleido visą savo likusį ilgą gyvenimą.

Deja, šeimyninė laimė Vangai nenusišypsojo. Vyras buvo nepatenkintas nuolat plūstančiais žmonėmis ir tuo, kad žmona mažai turi laiko rūpintis namais. Netrukus Dimitrą pašaukė į kariuomenę ir išsiuntė į Graikiją. Žmona jam liepė saugotis vandens, bet šis neklausė. Dimitras kartu su bendražygiais gėrė pelkių vandenį ir šis stipriai pažeidė kepenis. Grįžęs savo ligą jis bandė gydyti rakija, tačiau taip tik tapo priklausomas nuo alkoholio. Keista, tačiau gydymo sugebėjimais garsėjusi Vangelija jam nepagelbėjo, tik paskelbė, kad Dimitras mirs nuo alkoholizmo už 15 metų.

Vanga pranašavo ateitį, bet niekada nebandydavo jos keisti. Ji net nepriimdavo žmonių, kuriuos regėdavo viena koja karste. Pasakojama, kad už savo pranašystes ji net buvo papuolusi į kalėjimą. Tokios bausmės nusipelnė, kai pasakė mačiusi Stalino mirtį. Iš kalėjo buvo paleista tik šiam mirus, jos išpranašautą datą. Vangos artimieji ne kartą yra sakę, kad ji dažnai nepasakydavo apie katastrofas ar kruvinus konfliktus, nes nenorėjo kelti panikos. Todėl tvirtinimai, kad ji buvo išpranašavusi rugsėjo 11-sios teroro aktą, Kursko povandeninio laivo tragediją ar pasaulinę finansinę krizę – iš piršto laužti.

KGB ir Vangos fenomenas

Pranašė Vanga mirė nuo krūties vėžio 1996 rugpjūčio 11 dieną. Pasakojama, kad ji niekada nebijojo mirties, nes tiksliai žinojo kada tai įvyks. Neva, dieną prieš mirtį jos aplankyti atvyko dukterėčia, kuriai aiškiaregė pasakė, kad jos pasiimti atėjo mirę artimieji. Anksčiau ir pati Vangelija yra sakiusi, kad mato žmonių mirusius artimuosius ir šie jai papasakoja apie jų praeitį ir ateitį. Ji tikėjo, kad kalbasi su dvasiomis, tačiau mokslininkai Vangos fenomeną aiškina gerokai paprasčiau.

Vangelija ne kartą buvo tirta dar būdama gyva. Ji leido stebėti mokslininkams savo veiklą, o už tai gaudavo valstybinį atlyginimą. 1967 metais mokslininkai nustatė, kad Vangos pranašysčių patikimumas – apie 60 –70 proc. Jų manymu moteris buvo apdovanota gebėjimu perprasti priežasčių ir pasekmių ryšį. Jos smegenys mokėjo matyti ir girdėti tas smulkmenas, kurios atrodė nereikšmingos kitiems žmonėms.

Skeptikai pateikia dar vieną versiją – Vanga dirbo Bulgarijos KGB. Ji nuo 1967 metų iki 1990 metų buvo fiktyviai įdarbinta valstybės tarnautoja, nors nemokėjo net rašyti. Taip pat vienas jos draugų buvo komunistų partijos lyderis Todoras Živkovas. Manoma, kad ji galėjo šnipinėti Bulgarijos saugumui, nes išgirsti jos pranašysčių plūsdavo žmonės iš viso pasaulio.

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis