Svaigsta galva: kodėl tai nutinka ir kaip gydyti? (1)

Į moters pasakymą „svaigsta galva“ aplinkiniai dažnai numoja ranka – neva tai nieko rimto. Kaip yra iš tiesų?

Savaitės populiariausi straipsniai:
- Beata Tiškevič: kaip būtų lengva, jei būčiau gimusi vyru...
- Panašiausios Holivudo mamos ir dukros
- Gatvės mada: brandesnio amžiaus moterys Paryžiuje (FOTO)
- Balerinų dieta: per 10 dienų - 10 kg ir jokio alkio

Pačios moterys kartais tai įvardija kaip normalų reiškinį, nekreipia dėmesio, prisėda, kol praeis, ir toliau iki kito karto gyvena normalų gyvenimą. Tačiau svaigimas gali būti ir rimtos ligos požymis, ir nepavojingo, bet labai apsunkinančio gyvenimą susirgimo simptomas. Laiku kreipiantis į gydytojus galima patikslinti svaigimo priežastį ir skirti tinkamą gydymą.

Būtina kreiptis į medikus

Galvos svaigimo jausmą apibūdinti yra sunku, ypač pajautus jį pirmuosius kartus. Periodiškai svaigstant galvai būtina kreiptis į šeimos medicinos gydytoją, kuris nukreips pas reikiamą specialistą. Šie kalbėdamiesi su pacientu išsiaiškina, ar tai judesio iliuzija (vertigo), stiprėjanti judant, dažnai lydima pykinimo, vėmimo, pusiausvyros sutrikimo, ar kitos rūšies svaigulys.

„Tirdami galvos svaigimo priežastis, ligonio klausiame, ar sukasi kambarys, ar sunku stovėti, eiti, ar yra alpimo jausmas, kiek laiko trunka svaigimas, kaip dažnai kartojasi, kas jį provokuoja. Be to, šį negalavimą tiriame ir klinikiniu būdu – analizuojame akių obuolių judesius, įvertiname pusiausvyrą, koordinaciją, tiriame svaigimą provokuojančius veiksnius“, - sako dr. Kristina Ryliškienė, privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja neurologė.

Gydymo būdų - daugybė

Šiuo metu yra kur kas daugiau priemonių išsiaiškinti galvos svaigimo priežastį nei anksčiau. Vienas patikimiausių būdų – tyrimas videonistagmografu. Šio tyrimo metu vertinami nevalingi akių obuolių judesiai (nistagmas), kurių analizė leidžia tiksliau nustatyti svaigimo priežastį.

„Įmanomas ir gydymas vaistais - vestibulosupresantais, kurie slopina svaigimą, tačiau jie skiriami trumpam, tik labai staigaus ir stipraus svaigimo metu. Svaigimas gydomas pagal jo atsiradimo priežastį – su tam tikrais šios sveikatos problemos tipais kovojama pusiausvyros nervo kraujotaką gerinančiais ar paburkimą mažinančiais vaistais, vestibulinės migrenos atveju – migrenos dažnį retinančiais vaistais. Labai svarbūs specialūs pratimai – vestibulinė mankšta. Geriausią gydymo būdą turi rekomenduoti medikas“, - teigia K. Ryliškienė.

Pasak neurologės, gydant galvos svaigimą vyresnio amžiaus žmonėms, kurie vartoja daug įvairių vaistų, neretai padeda ne papildomo vaisto skyrimas, o nereikalingų medikamentų vartojimo nutraukimas.

Svaigstanti galva pranašauja ligą

Galvos svaigimo priežasčių būna labai daug. Pačios dažniausios, pasitaikančios iki 40 proc. pacientų, yra periferinės, kurios atsiranda dėl periferinės vestibulinės sistemos ir vidinės ausies pažeidimo. Iš šių ligų daugiausiai pasitaiko gerybinis paroksizminis pozicinis galvos svaigimas, vestibulinis neuritas, Meniere liga.

„Galvos smegenų ligos, kurių metu pažeidžiama centrinė vestibulinė sistema, yra antra pagal dažnį svaigimo priežasčių grupė. Jai priklauso migrena, galvos smegenų kraujotakos ligos, epilepsija, išsėtinė sklerozė“, - sako dr. Kristina Ryliškienė, privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja neurologė.

Pasak neurologės, galvos smegenų kraujotakos sutrikimas yra pavojinga svaigimo priežastis, dėl kurios nedelsiant būtina kreiptis į medikus. Jo metu galvos svaigimą dažniausiai lydi kiti nusiskundimai ir požymiai: rankų, kojų silpnumas, aptirpimas, kalbos, rijimo sutrikimas, veido asimetrija, dvejinimasis, labai stiprus galvos skausmas ar kita.

Galvos svaigimas taip pat gali būti ženklas, jog jums kvėpavimo, širdies nepakankamumas, padidėjęs kraujospūdis, mažakraujystė, intoksikacija alkoholiu, medikamentais. Be to, galvos svaigimą gali inicijuoti didelis stresas, kuomet jaučiamas nestabilumo, apkvaitimo, baimės nukristi jausmas, dažnai kylantis stereotipinėse situacijose – prekybos centruose, vairuojant ir panašiai.

Dažniau serga moterys

Galvos svaigimu pasireiškiančiomis ligomis - migrena, nerimu, Meniere liga - moterys serga dažniau. Svaigimo dažnis didėja su amžiumi, būklę blogina klausos, regos sutrikimai, nerimas, kitos sunkios ligos, vaistų, ypač raminamųjų, vartojimas. Vyresnio amžiaus ligonio galvos svaigimą gali sukelti ne viena, o kelios priežastys.

„Ūminio galvos svaigimo metu žmonės ieško ramybės – tai yra teisingas sprendimas. Dažniausiai pasitaikančios dvi klaidos pastebimos ne ūminio, o lėtinio svaigimo metu. Pirmoji – ligonis vengia svaigimą provokuojančių galvos judesių, o tai blogina sveikimą, nes vienos pažeistos vestibulinės sistemos dalies funkcijas perima kitos dalys. Antroji – vestibulinės sistemos funkciją slopinančių vaistų ilgas vartojimas“, - teigia K. Ryliškienė.

Geriausiai patarti, kaip elgtis pradėjus svaigti galvai, gali medikai, todėl svarbu pajautus šį negalavimą nenumoti ranka ir ieškoti pagalbos. Imantis neteisingų priemonių liga gali pradėti progresuoti ir pakenkti visai organizmo sveikatai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis