Spalvų terapija virtuvėje - kokią rinktis geriausia

Kadaise buvo įprasta virtuvės sienas dažyti paprastais aliejiniais dažais. Kad sienų paviršius būtų mažiau teplus, neretai būdavo renkamasi tamsesnes spalvas, tad virtuvės atrodydavo šaltos ir niūrios.

Šių dienų skaitomiausi:
- Atlikėjos L. Vaikulės dieta: minus 9 kg per 9 dienas
- D. Kernagienė: taip buvau įpratusi - Vytautas Kernagis ir jo žmona
- Česnako užpiltinė – vaistas nuo dešimties ligų
- Prognozės: tik dvi dienos šią savaitę bus palankios
- Grikių apkepas su morkomis ir sūriu

Buvo įprasta padengti sieną dažais iki maždaug 1,8 metro aukščio nuo grindų. Šiuolaikiniai dizaineriai tokį sprendimą laiko visiškai netinkamu: tokiu būdu patalpos aukštis vizualiai mažinamas, o tamsios spalvos suteikia jai nepatrauklią ir niūrią išvaizdą.

Vida Press

Kadangi virtuvėje praleidžiama nemažai laiko, šiuolaikinė virtuvė vis dažniau namuose vaidina svarbesnį vaidmenį nei svetainė. Šioje patalpoje žmogus turi jaustis maloniai, todėl spalvos pasirinkimas priklauso nuo to, ar patiktų tokia aplinka daugiausiai laiko joje praleidžiančiam šeimos nariui. Spalvų pasirinkimas - svarbus ir atsakingas žingsnis, nes svarbu atsižvelgti iškart į keletą momentų, nulemsiančių šeimininkų nuotaiką ir patogų gyvenimą.

Vida Press

Spalva kuria nuotaiką

Anot dizainerių, namuose vyraujančios spalvos turi įtakos ir gyventojų nuotaikai. Todėl rekomenduojama namus dažyti kuo šiltesnėmis spalvomis. Spalva yra labai svarbi ir kuriant patalpos stilių: jos pagalba galima parodyti arba nuspėti šeimininkų charakterį.

Vida Press

Kiekvienas nuo vaikystės jaučia trauką vienoms ar kitoms spalvoms. Spalva yra labai svarbus virtuvės dizaino elementas jau vien dėl to, kad kuria nuotaiką. Tinkama spalvų kombinacija gali padaryti virtuvę gyvybingesnę ir žavesnę, o nesuderintos - paversti niekais visas pastangas, įdėtas kuriant virtuvės dekorą. Vis dažniau ruošiantis atnaujinti savo namus žmonės daugiau dėmesio skiria namų spalvų derinimui, todėl virtuvės baldų, buitinės technikos, grindų bei kitų paviršių gamintojai vartotojui siūlo vis daugiau pasirinkimo galimybių.

Vida Press

Populiariausios virtuvės spalvos: rudų, geltonų, raudonų, žalių ir mėlynų atspalvių, nors pastelinės spalvos sugrąžino į madą senovišką stilių - kuklią eleganciją.

Natūrali spalva lengvai prisitaiko

Greta spalvos pasikeitė ir paviršinė struktūra: nuo nerūdijančio plieno peršoko ant natūralios medienos, nuo stiklo ant poliruotų paviršių. Dažyti, plastikiniai, laminuoti ar natūralūs virtuvės baldų fasadai gali būti įvairiausių spalvų, diktuojamų mados ir logikos, spalvos ir faktūros derėjimo, fasadų, stalų, spintelių formos. Spalva turi turėti labai svarbią savybę - universalumą.

Vida Press

Dažnai nenatūralūs spalviniai sprendimai greitai praranda aktualumą. Todėl dizaineriai siūlo rinktis ramias, „prigesintas“ baltą ir pilką, kurios visada bus madingos. Svarbu ir tai, kaip konkreti spalva prigyja konkrečios šeimos būste. Ryškios, įdomios spalvos greitai pabosta, žmonių nuotaika ir pomėgiai su laiku keičiasi, o spalva išlieka ta pati. Neutralios spalvos neužgožia visko aplink, jos „įsilieja“ į bet kokį interjerą, prisitaiko prie bet kokios šeimos ir neslegia šeimininkų.

Vida Press

Kas didina, o kas mažina erdvę?

Spalvomis galite vizualiai padidinti ar sumažinti patalpas. Jeigu virtuvei nekeliamas uždavinys pritraukti daugiausiai dėmesio, tai šią patalpą galima apipavidalinti tomis pačiomis spalvomis, kokios parinktos visam vientisos erdvės interjerui. Vis dėlto virtuvei galima rinktis šiek tiek ryškesnius tonus nei kambarių sienų.

Vida Press

Dizaineriai rekomenduoja rinktis šviesius ir „švarius“ tonus (šviesiai mėlynus, šviesiai žalius, sidabro pilkumo arba šviesiai kreminius atspalvius, taip pat šviesiai rausvus, citrinos geltonumo, šviesiai oranžinius ir kitus šiltų tonų atspalvius). Tai padės vizualiai padidinti nedidelę erdvę ir nuteiks maloniai, nevargins. Kita vertus, šalti tonai didelę patalpą dar vizualiai padidins.

Vida Press

Ryškios spalvos vargina

Jeigu mėgstama spalva - pakankamai radikali, geriau ją rintis akcentui, o ne pagrindiniam tonui. Variantų daugybė: iškloti grindis mėgstamos spalvos plytelėmis arba tos pačios spalvos indais užpildyti lentynas.

Vida Press

Ryškios spalvos, panaudotos dideliais kiekiais, vargina akis, todėl visos darbinės zonos turi būti kuriamos ramių, neerzinančių spalvų. Monotoniją maloniai paįvairins nedidelės ryškios dėmės: paveikslai, indai, gėlės, vaisiai. Pagrindinės spalvos, kurios veikdamos akį turi gydantį poveikį, yra raudona, geltona, mėlyna ir žalia. Virtuvės spalvinei gamai gali būti parinktas vientisas dviejų artimų pastelinių spalvų derinys: blankiai žalios ir neryškiai gelsvos, o puikiu fonu joms tarnautų šviesiai pilki tonai.

Vida Press

Kai ryškiai geltona yra naudojama kaip akcentas, ši spalva ypač patraukia dėmesį ir pagyvina visą virtuvę. Balta spalva, kadangi kuria švaros įspūdį, lieka viena iš populiariausių. Šventiška ir griežta, ją ypač mėgsta dizaineriai. Balta tinka visur ir bet kokiam stiliui, ją lengva suderinti su aksesuarais. Šiek tiek atspalvio, ir baltos nuotaika gali kardinaliai pasikeisti. Visiškai balta virtuvė gali atrodyti pernelyg steriliai ir šaltai, todėl dažniausiai balta derinama su kitomis spalvomis.

Vida Press

Rinkdamiesi spalvas virtuvei, sekite keliais pagrindiniais patarimais: neutralios spalvos (rusva, gelsvai ruda, juoda, balta, kreminė ir pilki atspalviai) gali būti derinamos su bet kokia spalva. Kadangi puošiant virtuvę virtuvės baldai reikalauja daugiausiai išlaidų, geriausia pasirinkti neutralų stilių, kuris derėtų prie bet kokių kitų dizaino elementų (lubų, grindų).

Vida Press

Geras dizaino sprendimas - pamėgdžioti atspalvius, kurie aptinkami gamtoje. Pavyzdžiui, mėlynas dangus ir įvairūs žalumos atspalviai, žemės ruda spalva su blyškiai geltona. Šviesa, pabrėžiant spalvas, taip pat atlieka svarbų vaidmenį, nes jas paryškina ar sušvelnina.

Vida Press

www.supernamai.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis