Kaip namų priemonėmis išvalyti plyteles, veidrodžius, iššveisti tualetą etc.



Artėja didžiosios metų šventės. O prieš jas dauguma žmonių užsiima generaliniu namų valymu.

Skaitomiausi straipsniai:
- Kaip priversti orchidėją žydėti?
- S. Griaznova: pagaliau radau ramybę
- Įvaizdį pakeitusi Edita (32 m.): labai norėjau tapti moteriškesnė
- R. Polanskis: tragiška žmonos ir negimusio kūdikio netektis, kaltinimai satanizmu ir 13-metės išprievartavimu
- Obuolių pyragas su traškia morengine plutele

Mūsų namai yra pilni įvairių alergenų, tokių kaip dulkių erkutės, gyvūnų išskyros, pelėsiai ir kiti, kuriais mes privalėtume pasirūpinti kas savaitę, tačiau retai kada taip darome, todėl bent retkarčiais atliekamas namų valymas yra privalomas, ypač alergiškiems žmonės. Tik nuolat palaikydami švarą ir tvarką, mes galime sumažinti namuose esančių alergenų kiekį ir padaryti savo aplinką saugesnę.

Nepaisant namų valymo naudos ir būtinybės, jis gali sukelti nemažai problemų daugumai alergiškų žmonių – sustiprinti jau esančius alergijos simptomus. Todėl norint išvengti įkvepiamų alergenų, valykite namus kiek įmanoma natūraliomis priemonėmis.

Sutvarkius namus, patariama iškart nusiprausti po dušu, taip pat išsitrinkti galvą, kad nuplautumėte nuo savęs visas dulkes ar kitas alergizuojančias daleles. Valant, dalis dulkių ir kitų dalelių patenka į orą ir jame išsilaiko apie aštuonias valandas. Todėl namus geriausia tvarkyti ryte, kad dalelės nusėstų ir nealergizuotų miego metu.

Štai keli patarimai žmonėms, kurių alergijos simptomus paaštrina įvairios valymo priemonės:

* Norėdami išvalyti keramikines plyteles, kur kaupiasi pelėsiai ir grybeliai, naudokite mišinį iš ¼ puodelio sodos, ½ puodelio acto, apie 4 litrus šilto vandens ir 1 puodelio amoniako.

* Baldų poliravimui sumaišyktie 1 arbatinį šaukštelį citrinų sulčių su 0,5 l aliejaus.

* Valydami tualetą, naudokite sodą, sumaišytą su actu.

* Veidrodžių ir langų valymui tinka 3 arbatinių šaukštelių amoniako, 1 arbatinio šaukštelio acto ir ¾ puodelio vandens mišinys.

* Kad neužpultų tarakonai, iš namų reikėtų išnešti visus maisto likučius, laikraščius ir popierinius maišelius. Virtuvinės spintelės ir stalčiai turėtų būti iškraustomi ir išvalomi nuolat.

Kai namai galų gale išvalyti, jie tampa sveikesne vieta mums gyventi. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad daug patogiau yra reguliariai tvarkyti namus ir palaikyti juose švarą. Todėl geriausia visus darbus pasiskirstyti.

Shutterstock nuotr.

Kasdien:
Vėdinkite vonios kambarį. Kuo sausesnis jis bus, tuo mažesnė tikimybė, kad jame veisis pelėsiai.

Kartą per savaitę:

* Skalbkite patalynę karštame vandenyje.
* Maudykite naminius gyvūnėlius.
* Valykite dulkes nuo paviršių ir siurbkite kambarius.

Kartą per mėnesį:

* Išplaukite visus pliušinius žaislus karštame vandenyje arba įdėkite juos į plastikinį maišelį ir palikite šaldiklyje per naktį, kad išnaikintumėte dulkių erkutes.

Sėkmės valant namus ir kuriant sveikesnę aplinką! 

Parengta, konsultuojantis su gyd. Aiva Vaivariene 

sveikas.lt

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis