15 įdomybių apie šviesiaplaukius

Šviesiaplaukės apipintos gausybe posakių ir stereotipų – kvailutės, lengvai prieinamos, manipuliatorės ir t.t. Tačiau dauguma tokių pasakymų yra tik pramanai. Pateikiame keletą įdomių faktų apie šviesius plaukus.

Taip pat skaitykite:
Žvaigždės, perkopusios 40-metį: kaip išlaikyti jaunystę
Grožio eksperto patarimai: atostogų kosmetika
Kaip palaikyti odos švarą

1. Tik 2% pasaulio gyventojų yra natūralūs blondinai.

2. Senovės Romoje moterys šviesindavo plaukus balandžių išmatomis, o Renesanso laikotarpiu Venecijoje – arklių šlapimu.

3. Aktorė Jeana Harlow buvo pirmoji Holivudo dievaitė šviesiais plaukais. Šiuos ji dažė peroksido tirpalu, muilu ir amoniaku, kol galiausiai plaukai nuslinko ir aktorė buvo priversta nešioti peruką.

Holivudo dievaitė Jeana Harlow
Holivudo dievaitė Jeana Harlow
Corbis/Scanpix

4. Legendinė Marilyn Monroe nebuvo natūrali blondinė (tikroji plaukų spalva – ruda) atsisakydavo filmuotis, jei toje pačioje scenoje būdavo kita aktorė šviesiais plaukais.

Aktorė Marilyn Monroe
Aktorė Marilyn Monroe
Scanpix

5. Princesė Diana kasmet išleisdavo apie 4 tūkst. svarų sterlingų (apie 16 tūkst. Lt), kad išlaikytų nepriekaištingą šviesią plaukų spalvą.

6. Romos laikais nekilmingos blondinės buvo grobiamos, o jų plaukai nukerpami. Iš šviesių kasų gaminti perukai tamsiaplaukėms kilmingoms damoms, kad šios galėtų žengti koja kojon su mada.

7. 2010 m. Lietuvos kompanija „Olialia Group“ pristatė Maldyvų kurorto projektą. Ypatingoje saloje dirbtų tik blondinės, o į kurortą skraidinančiose oro linijose klientus aptarnautų taip pat tik šviesiaplaukių personalas.

8. Britų politikės Margaret Thatcher plaukai tapo šviesesni, kai ji pasiekė geresnių karjeros rezultatų ir įgijo daugiau galios.

Politikė Margaret Thatcher
Politikė Margaret Thatcher
Reuters/Scanpix

9. Apklausos rodo, kad vyrai kaip ilgalaikes partneres yra linkę rinktis brunetes, nes jos atrodo patikimesnės, brandesnės. Tačiau dažniau vyrai vis dėlto žvalgosi į blondines.

Vyrai dažniau žvalgosi į blondines nei į brunetes
Vyrai dažniau žvalgosi į blondines nei į brunetes
Shutterstock nuotr.

10. Šviesiaplaukių organizmas gamina mažiau melanino, tad galimybė susirgti odos vėžiu jiems yra didesnė.

11. Yra 3 blondinių stereotipai: a) ledinė blondinė (aktorė Grace Kelly), b) seksuali blondinė (aktorė Brigitte Bardot), c) kvailutė blondinė (aktorė Marilyn Monroe).

12. Šviesiaplaukių barzdos auga greičiau nei tamsiaplaukių.

13. Genetinė mutacija, dėl kurios atsirado šviesūs plaukai, įvyko prieš 11 tūkst. metų.

14. Režisierius Alfredas Hitchcockas dievino blondines. Savo filmams jis ieškodavo tik šviesiaplaukių aktorių. Tarp jo mėgstamiausių – Eve Marie Saint („Į šiaurę per šiaurės vakarus“), Carol Lombard („Ponas ir ponia Smithai“), Janet Leigh („Psichopatas“), Grace Kelly („Įvykus žmogžudystei skambinkite M“, „Langas į kiemą“, „Pagauti vagį“) ir Tippi Hedren („Paukščiai“). Mokslininkai pastebėjo, kad dauguma A. Hitchcocko išgarsintų šviesiaplaukių aktorių tapo įtakingomis moterimis, mūsų laikų ikonomis.

Aktorė Grace Kelly
Aktorė Grace Kelly
AFP/Scanpix

15. Šviesiaplaukės dažnai minimos pasakose: „Pelenė“, „Auksaplaukė“, „Rumpelstiltskinas“, „Auksaplaukė ir trys meškinai“ ir kitos. Jose šviesūs plaukai dažnai siejami su jėga, skaistumu, tyrumu, grožiu, jaunyste ir vertybių puoselėjimu, o tamsūs plaukai - priešingai: klasta, melu, bjaurumu ir t.t.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis