Kalėdų stalas - žaliavalgiams ir sveikuoliams (RECEPTAI)

 (5)
Ar kada nors pagalvojote, kad vaišės per didžiąsias šventes gali būti ne tik skanios, bet ir sveikos. Siūlome keletą malonių ir sveikų atradimų.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Nustebinkite save ir artimuosius šv. Kūčių ir Kalėdų vaišėmis, paruoštomis pagal žaliojo/gyvo maisto ruošimo principus. Ruoškime vaišes šv. Kūčių ir Kalėdų stalui be tradicinių miltų, kuriuos pakeisime riešutų miltais, nenaudodami nei cukraus, nei kiaušinių, nei mielių, nei pieno produktų, žuvies bei mėsos. Gardžius patiekalus galima paruošti skaniai ir greitai, nesinaudojant virykle! Svarbiausia, jog po šių vaišių Jūs ir jūsų artimieji bei svečiai jausitės energingesni bei linksmesni, kadangi gyvas-žaliasis maistas neapsunkina skrandžio, tik papildo organizmą energijos.

"Žalias maistas"
"Žalias maistas"

Naudingų receptų norintiems išbandyti ką nors nauja galite rasti naujoje Gražinos Gum knygoje „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai".

„Ši knyga skirta ne tik žaliavalgiams, - sako Gražina Gum. - Ji skirta visiems norintiems paįvairinti savo racioną sveikais, nekeptais patiekalais. Daugybė žmonių Lietuvoje, sergančių cukriniu diabetu ar netoleruojančių kviečių gliuteno, negali pilnavertiškai sėsti prie Kūčių stalo ir kartu su artimaisiais valgyti tradicinių patiekalų, tarkim, kad ir kūčiukų. Iš tiesų mes juos siūlome ruošti be miltų (naudojame riešutų miltus) ir jų nekepame kaip įprasta, bet džioviname tik iki 42 laipsnių, kad nežūtų taip reikalingi žmogaus organizmui fermentai. Spanguolių kisieliaus taip pat neverdame, nes kaitintos spanguolės praranda ne tik spalvą, bet ir maistinę vertę: žūva vitaminai ir fermentai."

Autorė teigia, kad ją pakerėjo 21-ojo amžiaus naujoji mityba, kurioje atsisakoma termiškai apdoroto maisto, cukraus, miltų ir kitų denatūruotų produktų vartojimo ir rekomenduojama valgyti tik tai, kas natūralu, kas gamtos sukurta pagal jos pirmapradę idėją. „Visi tą puikiai suprantame, bet kartais tiesiog nesusimąstome, kad galėtume maitintis kitaip ir kuo puikiausiai jaustis, - sako ji. - Būti žvalūs, energingi, neapsunkinti be reikalo organizmo, kuris jautriai reaguoja pablogėjusia savijauta. Mane kasdien stebina nepaprastas gamtos tobulumas, iš natūralių produktų jos sukurta nepakartojama spalvų, formų, skonių, dermių paletė, susidedanti iš riešutų, grūdų, daržovių, vaisių, uogų ir kt."

Tiesiog tai tinkama proga pabandyti maitintis kitaip ir įvertinti naująjį būdą pagal kūno siunčiamus signalus ir bendrą savijautą.

Siūlome keletą receptų iš Gražinos Gum žiemos šventėms skirtos receptų knygos „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai'"

Graikiškos grybų kepurėlės

 Graikiškos kepurėlės (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)
Graikiškos kepurėlės (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)

Jums reikės:
5 vnt. pievagrybių,
200 g graikinių riešutų,
1-2 morkos,
1/4 šaukštelio maltų kmyninių kuminų,
1/4 šaukštelio maltų Kajeno pipirų,
1/4 šaukštelio maltų kalendrų
2 šaukštai sojų padažo

Pievagrybių šerdeles išskaptuojame peiliu. Riešutų pašteto sudėtines dalis, išskyrus morkas, sumalame smulkintuvu naudodami S formos peiliuką, gautą tyrę šaukštu sumaišome kartu su morkomis iki vientisos masės ir ja įdarome grybus.

Grybais įdarytas kepurėles galima sudėti į džiovintuvą ir 1-2val. pašildyti iki 42° Celsijaus.

Ypatingas ingredientas - kajeno aštrioji paprika
Kajeno paprikų sudėtyje taip pat yra daug karotinoidų (iš beta karoteno organizme gaminamas vitaminas A), C ir B grupės vitaminų, liuteino. Ji gerina virškinimą. Virškinimui pagerinti įberkite į stiklinę vandens pusę šaukštelio maltų Kajeno paprikų ir išgerkite 15-20 min. prieš valgį.

Granatų salotos su apelsinų padažu

 Granatų salotos (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)
Granatų salotos (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)

Jums reikės:
3 antaninių obuolių,
1 morkos,
1 cukinijos,
50 g prinokusių granatų sėklų.

Apelsinų padažui:
1 apelsino sulčių,
1 šaukštas medaus,
1/4 šaukštelis druskos,
3-4 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Obuolius, morką, cukiniją sutarkuojame šiaudeliais. Morką apšlakstome citrina, pabarstome žiupsneliu druskos, kad suminkštėtų.Viską sudedame į dubenį, užpilame apelsinų padažu, apiberiame granatų sėklomis.

Raudonojo moliūgo mišrainė
Paprasta ir lengvai paruošiama žiemos mišrainė.

Raudojojo moliūgo salotos  (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)
Raudojojo moliūgo salotos (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)

Jums reikės:
100 g moliūgo,
100 g raugintų kopūstų,
100 g burokėlių,
1/4 šaukštelio kuminų,
1/4 šaukštelio Kajeno pipirų,
3 šaukštai šalto spaudimo nedezodoruoto saulėgrąžų aliejaus,
5-8 spanguolių uogos papuošimui.

Burokėlius pjaustome šiaudeliais ir trumpam pamarinuojame žiupsneliu druskos ir šlakeliu citrinos sulčių.

Raugintus kopūstus smulkiname iki norimo dydžio, sumaišome su kuminais arba maltais kmynais ir Kajeno pipirais.

Moliūgą pjaustome juostelėmis. Mišrainę sluoksniuojame dubenėlyje: rauginti kopūstai, burokėliai, moliūgas. Pašlakstome saulėgrąžų aliejumi ir apibarstome spanguolėmis.

Chia pudingas su mėlynių užpilu

 Chia pudingas (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)
Chia pudingas (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)

Jums reikės:
1 litro paruošto aguonų pieno,
3 šaukštai chia sėklų,
3 šaukštai medaus,
1/4 šaukštelio natūralios vanilės grūdelių.

Visus poduktus sumaišome, paliekame brinkti 2-3 val.

Mėlynių užpilui:
200 g šaldytų mėlynių,
80 g anakardžių riešutų,
50 ml vandens,
1/4 šaukštelio cinamonų.

Anakardžius sumalame su vandeniu iki vientisos masės, tada sudedame mėlynes ir cinamoną, išmaišome ir užpilame ant chia pudingo. Norėdami pasaldinti užpilą pridėkite šaukštą medaus.

Ypatingas ingredientas - chia sėklos
Ispaninio šalavijo sėklos yra labai lengvai virškinamos - jų nebūtina sumalti ar mirkyti, todėl jos puikiai tinka maistui. Chia sėklos turi daug daugiau maistingų medžiagų nei daugelis vaisių, daržovių, sėklų ir grūdų. Beje, šių sėklų skonis yra neutralus, todėl jos praverčia gaminant įvairius patiekalus - puikiai tiks padažams, kokteiliams, pudingams ar tiesiog pagardinti salotas.

* Tai neišsenkamas Omega-3 šaltinis;
* jos sugeria 9-12 kartų daugiau vandens nei pati sveria, tad jų suvalgius, organizmas kurį laiką nejaus skysčių stygiaus;
* lengvai virškinamos net jei prarijamos nekramtytos;
* daug kur panaudojamos įvairiems patiekalams ruošti;
* atlieka žarnyno valymo funkciją;
* gerina susikaupimą ir koncentraciją;
* suteikia energijos ir ištvermės;
* pagerina širdies ir kraujagyslių darbą;
* puikus maistas norintiems sulieknėti;
* sumažina cholesterolio kiekį organizme;
* stabilizuoja cukrų kraujyje;
* padeda organizmui ir kūnui atsigauti bei sustiprėti.

Cinamono sausainiai

Cinamono sausainiai  (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)
Cinamono sausainiai (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)

Tešlai paruošti reikės:
300 g smulkaus malimo migdolų,
150 g anakardžių,
150 g medaus,
1/4 šaukštelio vanilės,
1/2 šaukštelio cinamonų.

Visi priedai suminkomi į kočiojamos tešlos masę. Iškočiota tešla apibarstoma riešutų miltais ir cinamonais ir spaudžiami norimos formos sausainiukai.

Ant sviestinio popieriaus ar tefloninio pagrindo sudėti sausainiai, kaip ir kūčiukai, džiovinami 8 val. ne daugiau kaip 42° Celsijaus temperatūroje džiovintuve ar orkaitėje su džiovinimo programa.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Seniausias lieknėjimo centras Prancūzijoje – čia svorio atsikratoma skaniai (1)

Beveik seniausios ir svarbiausios Prancūzijoje lieknėjimo šventovės „Thalasso Sofitel Quiberon Diététique“ pilkasis kardinolas yra čia esančio restorano „De-Light“ šefas Patrick‘as Jarno. Jis atsakingas už tai, kuo maitinti svorio atsikratyti pasiryžusius klientus. Kas nenorės lieknėti, kai lėkštėje – gurmaniški jūrų gėrybių, žuvų patiekalai?

3 mitai apie burnos priežiūrą ir spindinčią šypseną (1)

Spindinti šypsena – pati gražiausia puošmena. Tad nenuostabu, kad prasidėjęs vasaros švenčių bumas prie odontologų kabinetų atgena eiles pacienčių, norinčių baltos šypsenos.

Raskite fen-fu tašką – tai padės sustiprinti bei atjauninti savo organizmą (2)

Fen-Fu taškas ir organizmo atjauninimas. Neįtikėtina, bet tai faktas!

Sieks parodyti, jog sportuoti gali bet kokio sudėjimo žmogus

Šį trečiadienį startuoja „Sportui dydis nesvarbu“ projektas, kviesiantis visus pamilti sportą, nepriklausomai nuo jų kūno dydžio, pajėgumo ar gebėjimo atlikti įvairius fizinius pratimus.

Gita Ramana apie intuityvią mitybą: kodėl valgome tai, kas mums kenkia? (18)

Be maisto žmogus išgyventų maždaug mėnesį. Tai daug ar mažai – spręskite patys. Bet kokiu atveju, maistas yra mūsų kasdienis rūpestis. Nuolat mėginame atrasti naujų, dar nepatirtų skonių. Kasdien vis kažką valgome, o pavalgę norime jaustis puikiai.

Vilniečiai kviečiami susipažinti su savo širdimi

Visoje Europoje, o taip pat ir Lietuvoje, širdies ir kraujagyslių sistemos ligos yra pagrindinė mirties priežastis. Tačiau Lietuvoje tiek vyrų, tiek moterų mirtingumo nuo kraujotakos sistemos ligų rodikliai yra vieni didžiausių Europos Sąjungoje.

Profesorė iš JAV Ursula Matulionis: kiaušidžių vėžys – itin klastinga liga (3)

Onkologinės ligos yra klastingos, nes dažniausiai jų neišduoda jokie simptomai. Dauguma piktybinių navikų gydoma gana sėkmingai, tačiau kiaušidžių vėžys išlieka didžiulė problema ir pasaulyje, ir Lietuvoje.

B. Dainys: nesu prieš kultūristus, bet pasižiūrėkite – jų raumenys tokie dideli, o vyriškas pasididžiavimas? (80)

Lietuvoje daugėja vyrų, kurie ryžtasi net chirurginei operacijai ir renkasi penio implantus erekcijos funkcijai atstatyti.

Gydytoja ginekologė: šio vėžio, kuris vystosi ir be jokių simptomų, galima visiškai išvengti (21)

Gimdos kaklelio vėžys mano draugę pasiglemžė, kai jai buvo vos 32-eji. Liko šeima ir nedidelis, bet klestintis verslas. Paskutinį kartą mačiau ją išsekintą ligos Santariškėse, Nacionaliniame vėžio institute. Tada ir sužinojau. Aštuoneri metai... Tiek laiko ji buvo nesilankiusi pas gydytoją ginekologą, kai buvo diagnozuotas trečios stadijos gimdos kaklelio vėžys. Savo likimą ji nulėmė pati...

Mokslininkų prognozės: vėžys taps ne mirtina, o lėtine liga (4)

Naujos gydymo technologijos daro stebuklus – vėžys tapo ne fatališka, o lėtine liga, – tokia, kuria sergant galima gyventi daugelį metų.

Kas trečią moterį vargina niežtintis ir perštintis susirgimas – kas jį išprovokuoja (3)

Tyrimai rodo, kad bent 30 proc. moterų bent kartą gyvenime yra sirgusios šlapimo pūslės uždegimu. Ši liga, pasireiškianti itin nemaloniais simptomais – perštėjimu, graužimu ir deginimu pilvo apačioje, sezono nesirenka: ja sergama tiek šaltuoju metų laiku, tiek vasarą.

Veiksminga sriubos dieta: per dvi savaites - iki 10 kg (2)

Po pasaulį pasklido sriubų fenomenas – galima valgyti kiek nori, kada nori ir per dvi savaites atsikratyti 8‒10 kg. Neįtikėtina? Apie tokius rezultatus kalba sriubos dietą išbandžiusieji.

Dietologės patarimai, kaip sulieknėti nesilaikant drastiškų dietų

Artėjant vasarai nemaža dalis mūsų susirūpina dėl savo figūros – o kaipgi reiks išsirengti paplūdimyje, jei šen bei ten karo koks lašinukas. Neretai tai paskatina griebtis drastiškų dietų. Tačiau gal galima reikšmingų rezultatų pasiekti ir nepuolant į kraštutinumus? Specialistai sako – tikrai taip.

Agnė Gilytė: stilinga sportinė apranga gali suteikti pasitikėjimo savimi ir jėgų

Dažnai moteriai sportas šiandien jau yra tapęs privaloma dienotvarkės dalimi, o sporto klubas neretai tampa ne tik treniruočių, bet ir susitikimų su draugėmis vieta – juk sportuoti drauge kur kas smagiau!

Ligos mastas didėja, bet žmonės vis nepasimoko (2)

Dar 2012 metais pasaulyje buvo nustatyta 14,1 mln. naujų vėžio atvejų, 8,2 mln. žmonių mirė nuo vėžio. Prognozuojama, kad 2030 metais naujų vėžio atvejų skaičius padidės iki 23,6 mln., o mirusių nuo vėžio skaičius – iki 13,1 mln.