Kalėdų stalas - žaliavalgiams ir sveikuoliams (RECEPTAI)

 (5)
Ar kada nors pagalvojote, kad vaišės per didžiąsias šventes gali būti ne tik skanios, bet ir sveikos. Siūlome keletą malonių ir sveikų atradimų.
© Shutterstock nuotr.

Atsisiųskite mobiliąją programėlę

Nustebinkite save ir artimuosius šv. Kūčių ir Kalėdų vaišėmis, paruoštomis pagal žaliojo/gyvo maisto ruošimo principus. Ruoškime vaišes šv. Kūčių ir Kalėdų stalui be tradicinių miltų, kuriuos pakeisime riešutų miltais, nenaudodami nei cukraus, nei kiaušinių, nei mielių, nei pieno produktų, žuvies bei mėsos. Gardžius patiekalus galima paruošti skaniai ir greitai, nesinaudojant virykle! Svarbiausia, jog po šių vaišių Jūs ir jūsų artimieji bei svečiai jausitės energingesni bei linksmesni, kadangi gyvas-žaliasis maistas neapsunkina skrandžio, tik papildo organizmą energijos.

"Žalias maistas"
"Žalias maistas"

Naudingų receptų norintiems išbandyti ką nors nauja galite rasti naujoje Gražinos Gum knygoje „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai".

„Ši knyga skirta ne tik žaliavalgiams, - sako Gražina Gum. - Ji skirta visiems norintiems paįvairinti savo racioną sveikais, nekeptais patiekalais. Daugybė žmonių Lietuvoje, sergančių cukriniu diabetu ar netoleruojančių kviečių gliuteno, negali pilnavertiškai sėsti prie Kūčių stalo ir kartu su artimaisiais valgyti tradicinių patiekalų, tarkim, kad ir kūčiukų. Iš tiesų mes juos siūlome ruošti be miltų (naudojame riešutų miltus) ir jų nekepame kaip įprasta, bet džioviname tik iki 42 laipsnių, kad nežūtų taip reikalingi žmogaus organizmui fermentai. Spanguolių kisieliaus taip pat neverdame, nes kaitintos spanguolės praranda ne tik spalvą, bet ir maistinę vertę: žūva vitaminai ir fermentai."

Autorė teigia, kad ją pakerėjo 21-ojo amžiaus naujoji mityba, kurioje atsisakoma termiškai apdoroto maisto, cukraus, miltų ir kitų denatūruotų produktų vartojimo ir rekomenduojama valgyti tik tai, kas natūralu, kas gamtos sukurta pagal jos pirmapradę idėją. „Visi tą puikiai suprantame, bet kartais tiesiog nesusimąstome, kad galėtume maitintis kitaip ir kuo puikiausiai jaustis, - sako ji. - Būti žvalūs, energingi, neapsunkinti be reikalo organizmo, kuris jautriai reaguoja pablogėjusia savijauta. Mane kasdien stebina nepaprastas gamtos tobulumas, iš natūralių produktų jos sukurta nepakartojama spalvų, formų, skonių, dermių paletė, susidedanti iš riešutų, grūdų, daržovių, vaisių, uogų ir kt."

Tiesiog tai tinkama proga pabandyti maitintis kitaip ir įvertinti naująjį būdą pagal kūno siunčiamus signalus ir bendrą savijautą.

Siūlome keletą receptų iš Gražinos Gum žiemos šventėms skirtos receptų knygos „Žalias maistas. Žiemos švenčių receptai'"

Graikiškos grybų kepurėlės

 Graikiškos kepurėlės (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)
Graikiškos kepurėlės (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)

Jums reikės:
5 vnt. pievagrybių,
200 g graikinių riešutų,
1-2 morkos,
1/4 šaukštelio maltų kmyninių kuminų,
1/4 šaukštelio maltų Kajeno pipirų,
1/4 šaukštelio maltų kalendrų
2 šaukštai sojų padažo

Pievagrybių šerdeles išskaptuojame peiliu. Riešutų pašteto sudėtines dalis, išskyrus morkas, sumalame smulkintuvu naudodami S formos peiliuką, gautą tyrę šaukštu sumaišome kartu su morkomis iki vientisos masės ir ja įdarome grybus.

Grybais įdarytas kepurėles galima sudėti į džiovintuvą ir 1-2val. pašildyti iki 42° Celsijaus.

Ypatingas ingredientas - kajeno aštrioji paprika
Kajeno paprikų sudėtyje taip pat yra daug karotinoidų (iš beta karoteno organizme gaminamas vitaminas A), C ir B grupės vitaminų, liuteino. Ji gerina virškinimą. Virškinimui pagerinti įberkite į stiklinę vandens pusę šaukštelio maltų Kajeno paprikų ir išgerkite 15-20 min. prieš valgį.

Granatų salotos su apelsinų padažu

 Granatų salotos (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)
Granatų salotos (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)

Jums reikės:
3 antaninių obuolių,
1 morkos,
1 cukinijos,
50 g prinokusių granatų sėklų.

Apelsinų padažui:
1 apelsino sulčių,
1 šaukštas medaus,
1/4 šaukštelis druskos,
3-4 šaukštai alyvuogių aliejaus.

Obuolius, morką, cukiniją sutarkuojame šiaudeliais. Morką apšlakstome citrina, pabarstome žiupsneliu druskos, kad suminkštėtų.Viską sudedame į dubenį, užpilame apelsinų padažu, apiberiame granatų sėklomis.

Raudonojo moliūgo mišrainė
Paprasta ir lengvai paruošiama žiemos mišrainė.

Raudojojo moliūgo salotos  (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)
Raudojojo moliūgo salotos (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)

Jums reikės:
100 g moliūgo,
100 g raugintų kopūstų,
100 g burokėlių,
1/4 šaukštelio kuminų,
1/4 šaukštelio Kajeno pipirų,
3 šaukštai šalto spaudimo nedezodoruoto saulėgrąžų aliejaus,
5-8 spanguolių uogos papuošimui.

Burokėlius pjaustome šiaudeliais ir trumpam pamarinuojame žiupsneliu druskos ir šlakeliu citrinos sulčių.

Raugintus kopūstus smulkiname iki norimo dydžio, sumaišome su kuminais arba maltais kmynais ir Kajeno pipirais.

Moliūgą pjaustome juostelėmis. Mišrainę sluoksniuojame dubenėlyje: rauginti kopūstai, burokėliai, moliūgas. Pašlakstome saulėgrąžų aliejumi ir apibarstome spanguolėmis.

Chia pudingas su mėlynių užpilu

 Chia pudingas (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)
Chia pudingas (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)

Jums reikės:
1 litro paruošto aguonų pieno,
3 šaukštai chia sėklų,
3 šaukštai medaus,
1/4 šaukštelio natūralios vanilės grūdelių.

Visus poduktus sumaišome, paliekame brinkti 2-3 val.

Mėlynių užpilui:
200 g šaldytų mėlynių,
80 g anakardžių riešutų,
50 ml vandens,
1/4 šaukštelio cinamonų.

Anakardžius sumalame su vandeniu iki vientisos masės, tada sudedame mėlynes ir cinamoną, išmaišome ir užpilame ant chia pudingo. Norėdami pasaldinti užpilą pridėkite šaukštą medaus.

Ypatingas ingredientas - chia sėklos
Ispaninio šalavijo sėklos yra labai lengvai virškinamos - jų nebūtina sumalti ar mirkyti, todėl jos puikiai tinka maistui. Chia sėklos turi daug daugiau maistingų medžiagų nei daugelis vaisių, daržovių, sėklų ir grūdų. Beje, šių sėklų skonis yra neutralus, todėl jos praverčia gaminant įvairius patiekalus - puikiai tiks padažams, kokteiliams, pudingams ar tiesiog pagardinti salotas.

* Tai neišsenkamas Omega-3 šaltinis;
* jos sugeria 9-12 kartų daugiau vandens nei pati sveria, tad jų suvalgius, organizmas kurį laiką nejaus skysčių stygiaus;
* lengvai virškinamos net jei prarijamos nekramtytos;
* daug kur panaudojamos įvairiems patiekalams ruošti;
* atlieka žarnyno valymo funkciją;
* gerina susikaupimą ir koncentraciją;
* suteikia energijos ir ištvermės;
* pagerina širdies ir kraujagyslių darbą;
* puikus maistas norintiems sulieknėti;
* sumažina cholesterolio kiekį organizme;
* stabilizuoja cukrų kraujyje;
* padeda organizmui ir kūnui atsigauti bei sustiprėti.

Cinamono sausainiai

Cinamono sausainiai  (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)
Cinamono sausainiai (nuotr."Žalias maistas", Gražina Gum)

Tešlai paruošti reikės:
300 g smulkaus malimo migdolų,
150 g anakardžių,
150 g medaus,
1/4 šaukštelio vanilės,
1/2 šaukštelio cinamonų.

Visi priedai suminkomi į kočiojamos tešlos masę. Iškočiota tešla apibarstoma riešutų miltais ir cinamonais ir spaudžiami norimos formos sausainiukai.

Ant sviestinio popieriaus ar tefloninio pagrindo sudėti sausainiai, kaip ir kūčiukai, džiovinami 8 val. ne daugiau kaip 42° Celsijaus temperatūroje džiovintuve ar orkaitėje su džiovinimo programa.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Sveikata

Baltymais praturtinta morkų ir imbiero sriuba

„Labai mėgstu gaminti ir dažnai eksperimentuoju su įvairiais maisto produktais, jų deriniais,“ – sako lengvaatletė Airinė palšytė, mėgstanti patiekalus praturtinti baltymais.

Vaistininkas V. Pauliukevičius: į vaistinę žmonės ateina ir išsikalbėti

Daugiau nei penkias dešimtis savo gyvenimo metų Vladas Pauliukevičius (80 m.) atidavė vaistinei ir įvairių negalavimų kamuojamiems druskininkiečiams. Į pensiją išėjęs ilgametis vaistininkas pasakoja apie anų laikų vaistų gamybos taisykles ir pasitikėjimo specialistu svarbą.

17 dalykų, apie kuriuos verta susimąstyti, kad ateityje jaustumėtės geriau (4)

Vienas interneto portalas atliko vyresnių nei 50 m. žmonių apklausą apie tai, ką jie patartų 30-mečiams. Patarimai – labai paprasti, bet tuo pačiu teisingi ir išmintingi. Patariame įsiklausyti į vyresnių žmonių patarimus.

Mokslininkai atskleidė paprastus triukus, padėsiančius maitintis sveikiau

Ar žinote, kas lemia jūsų maisto pasirinkimą? Tai ne tik vaizdas, skonis ir kvapas, bet ir tai, ar maistas yra pasiekiamas ranka, ar jis pateiktas tinkamo dydžio porcija, ar jį patogu valgyti ir ar turime jį papildomai apdoroti bei paruošti. Bent jau taip teigia Danijos mokslininkai.

Julija Janus kviečia sergantiesiems vėžiu padovanoti Viltį

Mūsų niekas nemokė, kaip suteikti psichologinę pagalbą žmogui, išgirdusiam mirtinos ligos nuosprendį.

Mitybos specialistė: riebalų bijoti nereikia, svarbu pasirinkti tinkamus

Riebalai yra būtini mūsų organizmui – jie suteikia sotumo jausmą, su jais gauname riebaluose tirpių vitaminų. Tačiau netinkamas ar per didelis tam tikrų riebalų vartojimas gali sukelti sveikatos sutrikimų.

105 metų sulaukusio daktaro Shigeaki Hinoharos ilgaamžiškumo taisyklės (1)

Daktaras Shigeaki Hinohara – vienas iš tų, kuriam Japonija yra dėkinga už ilgaamžiškumą. Jis ir pats yra neįtikėtinai aktyvios senatvės pavyzdys: sulaukęs 75 metų parašė ir publikavo daugiau kaip 150 knygų, o sulaukęs šimto – toliau gydė žmones ir skaitė paskaitas.

Dar kartą apie depresiją: antidepresantai nėra vaistas, kuris tinka visiems (4)

Kaip ir visomis ligomis, taip ir depresija susergama ne iš karto. Ji turi savo priešistorę ir priežastis.

Plastikos chirurgas: jei vienintelis pacientės noras – geriau atrodyti asmenukėse, skalpelio į rankas neimu (4)

Jau 15 metų moterų grožio paslaptis saugantis plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Martynas Norkus neabejoja, kad šioje srityje išmanyti žmonių psichologiją yra ne mažiau svarbu nei chirurgijos subtilybes.