Pelėsis ne tik dergia sienas, jis pavojingas ir sveikatai

Pelėsinis grybas į aplinką išskiria nuodingų sveikatai pavojingų medžiagų, todėl su juo būtina kovoti.

Skaitomiausi šių dienų straipsniai:
- Magda Gėbels – pirmoji Hitlerio ponia, nužudžiusi savo vaikus
- Horoskopas 08.21-28: savaitė palanki santykių gludinimui
- Pagrindiniai moters streso šaltiniai po 30-ies
- Tema, kuria drovu kalbėtis: lytinės ligos
- Keptas naminis sūris su pomidorais

Kartą užsukusi į vienos pažįstamos namus, palubėje prie susikertančių sienų pastebėjau nutįsusius ilgus tamsaus pelėsio „čiuptuvus“. Pasekusi mano žvilgsnį, draugė ėmė teisintis esą niekaip negali susidoroti su sienomis vis toliau ropojančiu pelėsiu. Nenuostabu, juk tai grybas, kuris gana sparčiai dauginasi ir plinta sporomis. Šis grybas į aplinką išskiria nuodingų sveikatai pavojingų medžiagų, todėl su juo būtina kovoti.

Saugokite mažiausius ir pažeidžiamiausius

Namuose galima aptikti skirtingų spalvų pelėsių: nuo tamsiai juodos iki mėlynos, žalios, geltonos ar net raudonos spalvos, pavojingų rūšių skaičiuojama keli šimtai. Dažniausiai pasitaikantis ir itin daug žalos pridarantis – galveninis puvinys – juodos arba rudos spalvos pelėsis, jis, be kita ko, ir sunkiai išnaikinamas. Jei daugelis pelėsių nepakelia aukštos temperatūros, tai šis išgyvena ir, neturėdamas konkurentų, ima intensyviai daugintis. O blogiausia, kad per ilgą laiką šis pelėsis mutavo taip, kad grybas tapo agresyvus ir pavojingas žmonėms. Įkvėptas jis patenka į plaučius ir juose išsišakoja, toliau dirbdamas savo juodą darbą. Tiriant iš pirmo žvilgsnio atrodys, kad plaučiuose susidarė navikas.

Bet koks netrukdomai besidauginantis pelėsis ne tik darko namų vaizdą, mažina konstrukcijų atsparumą, tačiau dar labiau kenkia žmogaus sveikatai. Pelėsis pavojingiausias mažiausiems šeimos nariams, nėščiosioms, taip pat tiems, kurių imunitetas silpnas ar nusilpęs po ligos. Miegamajame ar erdvėje, kurioje žmonės praleidžia daug laiko, tūnantis grybas gali sukelti galvos skausmus, nervinį dirglumą, nuovargį, alergines reakcijas, peršalimo simptomus, infekcijas, akių ašarojimą, odos perštėjimą, slogą, kosulį, pneumoniją, astmos priepuolius ir t. t. ir t. t.

Augdami pelėsiai išskiria nuodingas lakiąsias medžiagas – toksinus, kurie gali pakenkti nervų, imuninei sistemai, taip pat smegenų ląstelėms. Jei toksinių ar pavojingų mikroorganizmų koncentracija didelė, gyvenamoji aplinka gali tapti tokių ligų, kaip alergija, bronchinė astma, kvėpavimo takų uždegimas, priežastimi. Kai kurie toksinai gali turėti kancerogeninių savybių, kauptis organizme ir sukelti kepenų vėžį.

Pacientams, patyrusiems sunkų chemoterapijos kursą arba kaulų čiulpų transplantaciją, kenčiantiems nuo AIDS ar leukemijos, pelėsio sporos gali sukelti pavojingą infekciją, vadinamą plaučių aspergilioze.

Pelėsių sporoms patekus į virškinamąjį traktą, vystosi alergija maistui. Viena iš pelėsių sukeliamų ligų – kandidozė. Ji pažeidžia gleivines ir vidaus organus. Jeigu Candida rūšies grybeliai (balkšvagrybiai) prasiskverbia į plaučius, sukelia lėtinį bronchitą ir pneumoniją, o jei patenka į kraują, sukelia pavojų gyvybei.

Kodėl pelėsis atsiranda?

Pelėsio grybas plinta oru ir dauginasi mikroskopinėmis sporomis, kurios į namus dažniausiai patenka su lauko oru arba atnešamos su įvairiais daiktais. Daugiabučiuose namuose, ypač senos statybos, taip pat ten, kur netinkamai apšiltintos namo sienos, infekcijos šaltiniu gali tapti ir ventiliacijos angos.

Pelėsinis grybas minta angliavandeniais, kurių yra medienoje, tapetuose, dažuose, naminių augalų dirvoje ir pan., todėl atkeliavęs į namus čia gali užsibūti ilgam – maisto jam pakanka. Kur kas sparčiau ir plačiau pelėsiai plinta drėgnose ir šiltose patalpose. Didelis santykinis oro drėgnumas (daugiau nei 60 proc.), drėgmė, patenkanti per statybines konstrukcijas, šiluma, tiesioginių saulės spindulių trūkumas, nejudantis oras, padidėjęs anglies dvideginio kiekis ore – tai sąlygos, leidžiančios pelėsio grybui augti ir plėstis. Manoma, kad idealios sąlygos pelėsiui atsirasti ir plisti yra 20°C temperatūra ir santykinis oro drėgnumas didesnis nei 95 proc., t. y. kai ant paviršių kondensuojasi drėgmė. Kondensatas kaupiasi ant šaltų sienų ir langų stiklų, tad pirmiausia patalpas reikia gerai vėdinti ir pašalinti per didelės drėgmės priežastį.

Pelėsis taip pat labai mėgsta lietų – jei drėgmė pro nesandarius langus, įtrūkimus arba nehermetiškas pastatų siūles prasiskverbia vidun – pelėsis greičiausiai anksčiau ar vėliau atsiras. Pelėsio mėgstama drėgmė taip pat gali atsirasti dėl pratekėjimų iš aukščiau gyvenančių kaimynų, dėl drėgmę praleidžiančio seno stogo, dėl senų šildymo, vandentiekio ir kanalizacijos sistemų.

Dažniausia pelėsis atsiranda tuomet, kai patalpos nereguliariai ir per retai vėdinamos. Pelėsis gali susidaryti ant sienų, prie kurių prispausti baldai, kur sunkiai praeina oras, ant lubų, aplink langus. Viena svarbiausių medžiagų, kuria minta pelėsis – namuose susikaupęs purvas, ten, kur kaupiasi purvas ir drėgmė, yra palanki dirva pelėsiui. Pelėsis aktyviausias rudenį. Smarkiai pelėsių apniktame būste grybas įsimeta ir į drabužius, avalynę, baldus ir spartina visų medžiagų irimą.

Galąskit broliai kirvius

Taigi, jei ant sienos ar lubų, ant baldų ar grindų pastebėjote nepageidaujamą pelėsį, kuris dauginasi ir visaip kenkia jums, – laikas trauktis ginklus ir šį grybą išrauti su visomis šaknimis. Ko imtis? Pastebėjus, kad būste plinta mikroskopiniai grybai, būtina kuo skubiau sunaikinti užkratą. Tam parduotuvėse parduodama ne viena priemonė, pasirinkti nesunku.

Nereikia manyti, kad, apsiriboję vien specialiosiomis kovai su pelėsiu skirtomis priemonėmis pelėsio atsikratysite visiems laikams. Kur kas svarbiau susidorojus su pasekmėmis (atsiradusiu pelėsiu) – paraitoti rankoves ir griebtis pašalinti pelėsio susidarymo priežastis: nesandarius langus, tekantį stogą, nevėdinamas patalpas ir t. t.

Be to, ne visi kovai su pelėsiu skirti preparatai vienodai veiksmingi, dažnai jie veikia tik vieną pelėsių rūšį arba sunaikina tik mikroorganizmo vaisiakūnius. Todėl atsikratę pelėsio laikykitės elementarių higienos reikalavimų: palaikykite tinkamą patalpų temperatūrą, dažnai jas vėdinkite ir valykite.
Ne mažiau svarbu pelėsio atsiradimo vietose sumažinti padidėjusią drėgmę. Pelėsiai intensyviai auga tamsoje, todėl rūsyje, vonioje, tualete rekomenduotina laikyti nors minimalią šviesą, apgenėti arti pastato esančius medžius, kurie nepraleidžia saulės šviesos. Prakiurę ar užsikimšę lietaus nutekamieji vamzdžiai taip pat teikia pelėsiams reikalingą drėgmę.

Jei su pelėsiais negalite susidoroti patys, pasitelkite specialistus, jie, apsisaugoję specialiais rūbais ir kitomis saugos priemonėmis, panaudos aršesnes chemines medžiagas. Jei įsisenėjusį ir pavojingą pelėsį netinkamai imsitės naikinti patys, tai taip pat gali sukelti pavojų jūsų sveikatai. Todėl, šalindami grybus savarankiškai, nepamirškite pasirūpinti savo sauga, prisidenkite kvėpavimo takus, pasirūpinkite specialiais drabužiais, kuriuos iš karto po valymo procedūros išplaukite, užsimovę apsaugines pirštines.

Sėkmingos kovos!

Parengė Eglė KairelytėKonsultavo Šakių visuomenės sveikatos biuro specialistai

sveikaszmogus.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis