Kokia kontracepcija rekomenduojama 45-55 m. moterims

Šiame amžiaus periode moterys dažniausiai patiria menopauzę. Likus 4–5 metams iki jos, kiaušidžių veikla paprastai sutrinka, sulėtėja. Nežiūrint į tai, kad šiuo gyvenimo laikotarpiu pastojimo rizika žymiai sumažėjusi, vis tik pastojama ne taip jau ir retai, kadangi daugeliui moterų ir šiuo metu mėnesinės išlieka reguliarios.

Šių dienų skaitomiausi:
- Kauno gatvės mada ir madingiausios šio sezono spalvos
- Iš prekiautojos Vilniaus gėlių kioskelyje - į verslininkes Londone
- Liaudiškos priemonės, kaip kovoti su celiulitu
- Kaip be implantų pakelti skruostus? Pratimai
- Bulviniai blynai su ypatingu padažu

Tačiau nėštumo ir gimdymo metu dviems šio amžiaus pacientėms iš trijų pasireiškia įvairios ligos ir sveikatos sutrikimai (širdies ir kraujagyslių ligos, inkstų ir šlapimo sistemos organų, kepenų ligos, chroniški lytinių organų uždegiminiai procesai, gimdos miomos, gimdos ir gimdos kaklelio nusileidimas ir t.t.). Visa tai neigiamai veikia tiek motinos, tiek kūdikio sveikatą. Be to, yra labai didelė tikimybė, kad kūdikis gims su įgimta patologija.

Dauguma 40–45 metų moterų daugiau nebeplanuoja turėti vaikų, todėl dažniausiai nepageidaujamą nėštumą nutraukia abortas. Reikia turėti omenyje, kad abortą šiame amžiaus tarpsnyje neretai lydi lytinių organų uždegimai, gimdos miomų formavimasis, endometriozė, pasunkėjęs klimakterinis laikotarpis, išprovokuojami onkologiniai susirgimai.

Pagrindinės kliūtys 45-55 moterims, pasirenkant apsisaugojimo nuo nepageidaujamo nėštumo priemones, susiję su viršsvoriu, rūkymu, persekiojančiomis įvairiomis ligomis ir kt.

Tad kokios gi kontracepcijos priemonės šiuo metų periodų būtų geriausios?

Priemonės, įvedamos į gimdą, 45–50 metų moterims kartais negalimos dėl įvairių susirgimų (įvairių dydžių gimdos miomos, patologiniai gimdos kaklelio pakitimai ir kt.). Tačiau, nežiūrint į tai, kartais šios priemonės vis tik naudojamos.

Hormoninė kontracepcija išsiskiria ne tik aukštu efektyvumu, bet ir pasireiškia daugelio ginekologinių ligų gydomosiomis savybėmis. Moterys, naudodamos šį apsisaugojimo būdą, vyresniame amžiuje rečiau patiria kaulų lūžių, nes šios priemonės stabdo kaulų retėjimą, kurį sukelia menopauzės metu sumažėjęs moteriškų lytinių hormonų kiekis, taip pat rečiau suserga kiaušidžių ir gimdos vėžiu.

Kombinuotų kontraceptinių tablečių negali vartoti intensyviai rūkančios moterys, taip pat moterys, kurios anksčiau turėjo įvairių kraujagyslių trombozės atvejų (infarktų, insultų, paviršinių venų trombozių ir kt.), sergančios sunkia cukrinio diabeto forma, kepenų ligomis ir kt. Šioms moterims, vartojant kontraceptines tabletes, tikėtinos įvairios širdies-kraujagyslių ligų, trombozių komplikacijos.

Tačiau paskutinės kartos mažo dozavimo preparatai turi kur kas mažesnį šalutinį poveikį, todėl juos ne tik galima vartoti, yra įrodyta ir jų nauda.

Perspektyvus yra mini tablečių, injekcijų ir priemonių, įauginamų po oda, naudojimas. Šios grupės preparatai neturi įtakos kraujo krešėjimui ir nedidina trombozės rizikos, nekeičia kraujospūdžio, nekenkia kepenų veiklai. Be to, jie netgi padeda gydyti gimdos gleivinės pakitimus, gimdos miomas, endometriozę. Mini tabletės pradedamos vartoti nuo pirmos mėnesinių dienos ir vartojamos pagal nuolatinį grafiką. Kontraceptines injekcijas ir priemones, įauginamas po oda, taip pat gali naudoti moterys, kurioms per 40–45 metus. Tačiau turėkite omenyje, kad jas naudojant gali anksčiau užklupti menopauzė (klimaksas).

Šio amžiaus moterims nepatariama naudoti skubiosios kontracepcijos hormoniniu pagrindu, nes didelės hormonų dozės neigiamai veikia moters organizmą. Tačiau išskirtiniais atvejais (pav. po išprievartavimo) ją naudoti galima.

Chirurginė sterilizacija labiau tinka toms moterims, kurioms dėl įvairių ginekologinių ligų, bendros sveikatos būklės nėštumas draudžiamas.

Barjerinius kontracepcijos metodus sėkmingai naudoja daugelis porų, kurios mano, kad tai jiems yra pats tinkamiausias būdas, arba kai moterys dėl įvairių ginekologinių ar bendrų susirgimų negali naudoti kitų apsisaugojimo būdų. Barjerines kontracepcijos priemones reikia naudoti labai taisyklingai. Jos reikalauja atsakingumo, kuriuo šio amžiaus moterys kaip tik ir pasižymi. Tokios priemonės apsaugo nuo ligų, plintančių lytiniu keliu, o kai kurie spermicidai (pav. kremas su nonoksinolu), naudojami kartu su barjerinėmis priemonėmis, drėkina makštį, kuri 40–50 metų moterims linkusi sausėti.

Vyresnio amžiaus moterų tarpe labai populiarūs ir natūralūs kontracepcijos būdai. Vienas paprasčiausių būdų – nutrauktas lytinis aktas. Tačiau jo kontraceptinis efektyvumas nėra aukštas, o kai kuriems vyrams jis visai netinkamas.

Ritmo metodas nėra efektyvus toms moterims, kurių mėnesinių ciklas nereguliarus. O 40–50 metų moterims tai dažnas reiškinys. Visais kitais atvejais jį naudoti galima, tačiau būkite pasiruošę nemaloniems siurprizams.

sveikas.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis