10 patarimų, kaip išvengti krūties vėžio

Krūties vėžys yra dažniausiai moterimis nustatomas piktybinis navikas ir dažniausia jų mirties nuo vėžio priežastis Lietuvoje ir kitose šalyse.

Taip pat skaitrykite:
- Gydytojos Valdonės dieta: atsikračius 17 kg sugrįžo jėgos ir jaunystė
- Išmok taškinio masažo ir padėk sau gydyti ligas, nuimti stresą, sumažinti svorį
- Kaip išgyventi širdies priepuolį, jei esate vienas

Kasmet ši liga pirmą kartą nustatoma daugiau kaip 1300 šalies moterų. Todėl Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Neinfekcinių ligų profilaktikos skyrius nori dar kartą priminti, ką reikėtų daryti, kad išvengtumėte krūties vėžio.

Krūties vėžį lemiantys rizikos veiksniai:
- Nutukimas;
- Krūties vėžio atvejai šeimoje.
- Jonizuojančioji spinduliuotė.
- Piktnaudžiavimas alkoholiu.
- Mitybos ypatumai (nesaikingas sočiųjų riebalų ir nepakankamas maistinių skaidulų vartojimas).
- Fizinio aktyvumo stoka.
- Amžius.
- Rūkymas.
- Hormoninė terapija menopauzės metu.
- Kūdikio nemaitinimas krūtimi.

Kaip išvengti krūties vėžio:
1. Stenkitės vengti nutukimo. Nutukimas ypač padidina krūties vėžio riziką po menopauzės, kai krūties vėžys dažniausiai atsiranda.

2. Sveikai maitinkitės, vartokite daug daržovių ir vaisių, venkite gėrimų su saldikliais, riebių produktų ir rafinuotų angliavandenių. Valgykite liesus baltymus, pvz., žuvį ar vištienos krūtinėlę. Valgykite neskaldytų grūdų angliavandenius, vietoje gyvulinių riebalų vartokite augalinį aliejų.

3. Būkite fiziškai aktyvi. Tyrimai parodė, kad padidinus fizinį aktyvumą net ir vyresniame amžiuje krūties vėžio rizika sumažėja nuo 10 iki 30 proc. Kad pasiektumėte efektą, reikėtų 5 dienas per savaitę vaikščioti vidutiniškai po 30 min. per dieną.

4. Saikingai vartokite arba visai atsisakykite alkoholio.

5. Venkite pakaitinės hormonų terapijos. Jeigu vartojate hormonus, kad sumažintumėte menopauzės simptomus, venkite tų, kurių sudėtyje yra progesterono, ir tokius hormonus vartokite ne ilgiau kaip trejus metus. Hormoniniai geliai ir kremai taip pat nėra saugūs.

6. Prieš vartodama antiestrogeninius vaistus, pasidomėkite jų poveikiu. Jeigu jums daugiau kaip 60 m. ir šeimoje yra buvę krūties vėžio atvejų, prieš vartodama tokius vaistus kaip tamoksifenas ir raloksifenas pasitarkite su gydytoju.

7. Pasvarstykite, ar nereikėtų pradėti vartoti eksemestano. Naujausi tyrimai parodė, kad šis vaistas sumažina vėžio tikimybę 65 proc. moterų, turinčių aukštą krūties vėžio riziką, menopauzės metu. Pasikalbėkite su gydytoju apie šį vaistą.

8. Nerūkykite.

9. Kaip galima ilgiau maitinkite kūdikį krūtimi.

10. Vienas svarbiausių prevencijos metodų – krūtų savityra. Kiekviena moteris turėtų mokėti stebėti savo krūtis. Krūtis stebėti reikėtų nuo pat jaunystės kartą per mėnesį. Geriausia – pirmosiomis dienomis po menstruacijų, o menopauzės metu – tą pačią kiekvieno mėnesio dieną.

Kaip reikėtų teisingai atlikti krūtų savityrą?
* Atsistokite tiesiai priešais veidrodį, rankas nuleiskite. Apžiūrėkite, ar nepakitusi krūtų spenelių forma, ar jie neįtraukti, ar nepakito odos spalva ir paviršius. Jeigu spenelis pakitęs, ar atsirado išskyrų, nebandykite spausti sekreto.
* Padėkite abi rankas ant juosmens, alkūnes pasukite pirmyn ir įtempkite krūtinės raumenis. Apžiūrėkite krūtis iš vieno ir kito šono.
* Pakelkite rankas virš galvos, pasisukiokite – tai padės pamatyti krūtų pakitimus.
* Padėkite rankas ant juosmens, pasilenkite į priekį ir stebėkite krūtų formą, kontūrus, įdubimus.
* Apžiūrėjusios krūtis, tyrimą pratęskite apčiuopdamos. Pradėkite nuo krūtinkaulio viršaus. Ištiestais pirštais lengvai glostykite krūtis. Kad lengviau slystų pirštai, galima pasitepti kremu. Kaire ranka glostykite dešinę krūtį, dešine – kairę. Taip reguliariai tikrindamos krūtis, pastebėsite atsiradusius mažiausius pakitimus.
* Atsigulkite. Po dešiniu petimi pasidėkite nedidelę pagalvėlę ar sulenktą rankšluostį. Dešinę ranką pakiškite po galva – taip krūtys tolygiau išsidėstys ant krūtinės ląstos. Nuo pažasties trijų pirštų pagalvėlėmis lengvais, vidutiniais ir stipriais paspaudimo judesiais tikrinkite krūtinę. Ranka turėtų judėti tiesiomis linijomis ir apimti visa krūties plotą, nukeliauti iki krūtinkaulio, tada grįžti atgal.

Jei pastebėjote bet kokius pakitimus, būtinai kreipkitės į gydytoją!
Krūties vėžio prevencijos programa
Jei piktybinis mazgelis krūtyje dar labai nedidelis, jis nesukelia jokių simptomų, yra neapčiuopiamas pirštais. Laiku pastebėjus ligą, jai galima užkirsti kelią, nes daugiau kaip 95 proc. moterų, sergančių pirmos stadijos krūties vėžiu, yra visiškai išgydomos.
Kiekviena 50–69 metų amžiaus moteris gali nemokamai 1 kartą per dvejus metus pagal krūties vėžio prevencijos programą atlikti mamografijos tyrimą, kuris leidžia tiksliai diagnozuoti vėžį ar ikivėžinius pakitimus. Mamografija – paprastas ir saugus rentgeno tyrimas, trunkantis kelias minutes ir nesukeliantis jokių nemalonių pojūčių. Tyrimo prietaiso skleidžiama spindulių dozė labai maža ir nepavojinga sveikatai. Gavus šeimos gydytojo siuntimą galima iš anksto užsiregistruoti mamografijos įrenginį turinčioje sveikatos priežiūros įstaigoje. Tai galima padaryti atvykus į gydymo įstaigą ar telefonu. Šeimos gydytojas patars, kurią gydymo įstaigą pasirinkti. Tyrimo rezultatus praneša šeimos gydytojas, gavęs juos iš tyrimą atlikusios įstaigos.

Pagal įvairią literatūrą informaciją parengė
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro
Neinfekcinių ligų profilaktikos skyriaus
visuomenės sveikatos administratorė
Milda Andriūnaitė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis