Kodėl vyrai vienas myli, o kitas veda?

Atrodo, sutariate su mylimuoju puikiai, viskas klostosi sėkmingai, tačiau vieną dieną jis su jumis netikėtai atsisveikina ir... veda kitą. Kas nutiko?

Toks posūkis visai sėkmingai besiklostančiuose santykiuose gali atrodyti labai netikėtas. Tačiau netikėtas jis tik jums. Iš tiesų tokių atvejų pasitaiko gana dažnai. Kas iš tiesų nutinka? Ar kažką darote ne taip? Johnas T. Molloy ieško atsakymų bestseleriu tapusioje knygoje „Why Men Marry Some Women And Not Others“ („Kodėl vyrai veda vienas moteris, o ne kitas“). Kad išsiaiškintų, koks trumpiausias kelias link altoriaus ir kas jį pastoja, jis apklausė net 3,5 tūkstančio vedusių vyrų ir atrado daugybę netikėtų dalykų, prieštaraujančių įprastai logikai.

Pernelyg įspūdinga, kad būtų žmona

Mes puikiai žinome, kad seksualumas – tiesiausias kelias į vyro širdį ir lovą. Tačiau jis gali tapti kliūtimi norint vyrą nusivesti prie altoriaus. Sunku tuo patikėti, nes ilgą laiką buvom tikinamos, kad vyrams svarbiausia, jog jų žmona būtų graži ir puiki lovoje.

Johnas T. Molloy paprašė vyrų apibūdinti, kokiomis savybėmis išsiskiria jų išrinktoji. Tik 20 proc. apklaustųjų ją apibūdino kaip seksualią ar įspūdingą. Dauguma teigė, kad „ji atrodo kaip moteris, su kuria ne gėda pasirodyti viešumoje“.

Graži ir seksuali moteris – tikras išbandymas. Vyrai bijo, kad neįstengs jos išlaikyti ir patenkinti – o tai stipriai kerta per jų pasitikėjimą savimi.

Mes visi, taip pat – ir vyrai, tuokdamiesi pirmiausia ieškome saugumo. Tačiau pernelyg gražios moterys verčia jų vyrus jaustis nesaugiai – jie nuolat turi būti pastatę ausis, kad kas nors prisiplakęs iš šalies nenuvilktų jų grobio. Taigi galima teigti, kad vyrų baimė turėti gražią žmoną yra užkoduota evoliuciškai – joks vyras nenori auginti kito patino palikuonių.

Tačiau kiek ši taisyklė pagrįsta realiai? Gražios moterys išties turi daugiau gerbėjų. Tačiau dauguma vyrų nenutuokia, kad ištikimybė labiau priklauso nuo moters vertybių sistemos, o ne nuo išorinio patrauklumo. Tyrimai rodo, kad labiau į neištikimybę linkusios kaip tik tos, kurios nėra itin įspūdingos – mat joms nuolat reikia įrodinėti sau, kad yra geidžiamos ir kitų vyrų.

Ar tai reiškia, kad kuo baisesnė esi, tuo didesnė tikimybė ištekėti? Ne visai. Anot knygos autoriaus, vyrams patinka moterys, kurios rūpinasi savo išvaizda, yra tvarkingos, sportiškos, tačiau jos turėtų būti veikiau mielos nei pribloškiančios.

Suteikia pernelyg daug laisvės

Kitas mitas, kurį sugriauna knygos autorius – esą vyrams negalima jokiu būdu daryti spaudimo tuoktis. Dauguma moterų ilgai gyvena su savo išrinktaisiais, susitaikydamos su sugyventinės statusu, nes nenori atrodyti dėl baltos suknelės pamišusios maniakės. Jos mano, kad spaudžiamas vyras linkęs sprukti, todėl yra nusiteikusios laukti, kol jis pats subręs. Gal vieną dieną ir subręs, tačiau tą vaisių valgys kita – kur kas uolesnė ir atkaklesnė skynėja. Net 73 proc. vyrų prisipažino, kad jų dabartinės žmonos santuokos siekė atkakliai, nevengdamos spaudimo ir ultimatumų. Būtent tai vyrams padėjo greičiau apsispręsti.

Su tuo sutinka ir Joelas D. Blockas, knygos „The Real Reasons Men Commit“ autorius. Jis mano, kad moterys sutikdamos „kol kas pagyventi taip, kaip yra, o paskui žiūrėsim...“ daro didelę klaidą. „Moterys sugyventinės statusą neretai vertina kaip užtikrintą žingsnį santuokos link, o vyrams tai tėra laikinas sustojimas, ieškant tos vienintelės, kurią jie norės nusivesti prie altoriaus“, – sako jis. Net jei giliai viduje jis mano, kad ši moteris gal ir yra ta vienintelė, įpratęs prie patogaus gyvenimo ir laisvės derinio, jis vargu ar norės ką nors keisti. Be to, kartu gyvenant šviežumo efektas dingsta ir visai teisingai pradedama manyti, kad antspaudas pase nieko nepakeis. O jei nepakeis, tai kam vargti?

Johno T. Molloy atliktas tyrimas rodo, kad vyrai tuoktis pasiūlo vidutiniškai po 22 mėnesių draugystės. Vėliau šansas ištekėti vis mažėja, o praėjus 7 metams nuo pažinties jis tampa beveik lygus nuliui.

Ji pernelyg rūpinasi namais

Dar vienas netikėtumas, kurį atskleidė Johno T. Molloy tyrimas – vyrams visai nebūtina, kad jų būsimoji žmona mokėtų puikiai gaminti ir tvarkytis namuose. Tad jei tikitės nutiesti kelią link altoriaus per vyro skrandį, atidžiau pasistudijuokite jo vertybių žemėlapį ir paieškokite kitų kelių. Pasirodo, šiuolaikiniai vyrai visai nesvajoja namuose turėti tarnaitę – jiems reikalinga lygiavertė gyvenimo partnerė, įdomi pašnekovė ir draugė. Moterys, pernelyg uoliai šokinėjančios apie savo vyrą ir prisiimančios ant savo pečių per didelę buities darbų naštą, jiems atrodo stokojančios savivertės, o jei moteris negerbia savęs, tai ją sunku gerbti ir vyrui.

Ji nepatinka mano mamai

Laikas liautis tyčiotis iš „mamyčiukų“ ir tvirtinti, kad už tokio niekada gyvenime netekėsite – jų yra kur kas daugiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Tad deramai įvertinkite savo santykius su būsima anyta ir pasistenkite jai patikti. Pasirodo, įtikti mylimojo mamytei ne mažiau svarbu nei jam pačiam – 30 proc. vyrų prisipažino, kad apsispręsti, su kuo tuoktis, jiems labai padėjo tėvų ir artimųjų nuomonė. Tai dar viena priežastis, kodėl seksualumas renkantis žmoną praranda reitingus – kokiai anytai patiks matyti šalia savo mylimo sūnelio seksbombą, nuo kurios akių neatitraukia visi vyrai, įskaitant ir jaunojo tėvelį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis