Ko intymiuose santykiuose bijo moterys?

Su kokiomis fobijomis dažniausiai susiduriate savo darbe? Kokios pagalbos prašo moterys? Pirmosios nakties, būti negeidžiamos, prarasti lytinį partnerį?

Apie tai kalbamės su Kauno klinikų psichiatre seksualinės medicinos gydytoja dr. Giedre Jonušiene ir psichologe Greta Glizikiene.

Greta Glizikienė: Ištekėjusios moterys bijo skyrybų, vienatvės, nerimauja dėl vaikų ateities. Į konsultaciją ateina mušamos, nusivylusios, sutryptos moterys, praradusios dvasinį, finansinį saugumą, o svarbiausia – savivertę. Tokia moteris negali pykti ant vyro, nes dėl visų įvykių kaltina tik save.

Jos klausia, kaip toliau gyventi, tiesiog būti, kaip sugrąžinti žmogiškąjį orumą. Begalinis širdies skausmas virsta „vidiniu kraujavimu“, kuriam pagydyti reikia laiko ir pastangų.

Giedrė Jonušienė: Moterys kreipiasi pagalbos, norėdamos įveikti vienatvės ar netinkamo partnerio pasirinkimo baimę, taip pat išgyvendamos lytinių santykių (dar kitaip vadinamą erotofobiją) ar skausmo jų metu baimę. Dažnai už jos slypi dar gilesnės pastojimo ir gimdymo baimės.

Neretai visavertišką lytinį aktyvumą slopina pačių moterų religinės ir moralinės nuostatos. Jos ateina išsipasakoti apie tai, kad bijo realizuoti savo seksualumą, nes tai joms nepriimtina, nepadoru.

Jei moteris bijo būti nepatraukli, apkūni, tuomet reikėtų daugiau rūpintis savimi, keistis?

G.G: Kodėl bijo? Gal maža mergaitė buvo vadinama storule, gal tėvas, gal draugai pasakė, kad ji stora, ir tai užsikodavo jos pasąmonėje? Pamenu kartą buvo atėjusi viena pacientė – jaunutė, be galo graži, o ji nusivylusi guodžiasi: „man draugas sakė, kad esu baisi“. O mergaitės dailumas neišpasakytas.

Kiekviena moteris nori būti graži ir mylima. Tai natūralu. Ką daryti? Išmokime gerbti ir pagirti save. Pasižiūrėkite į veidrodį. Jeigu sau nepatinkate, iškiškite liežuvį – automatiškai nusijuoksite. Bus linksma, gausite vitamino C ir turėsite pozityvių minčių dienos pradžiai. Juk kiekviena ryte pasižiūri į save veidrodyje.

Neretai bijoma pirmosios nakties, skausmo lytinių santykių metu. Koks būtų patarimas: kaip šiuo atveju pasiruošti?

G.J.: Kai moteris, sutikusi tinkamą ir geidžiamą partnerį, pakankamai susijaudina, pirmieji lytiniai santykiai gali būti ir neskausmingi. Tačiau kai pirmieji lytiniai santykiai vyksta daugiau iš smalsumo, o ne fiziologinio geismo, be emocinio ir dvasinio ryšio su partneriu, galimi nemalonūs pojūčiai ir patirtis, kuri kartais palieka gilius neigiamus pėdsakus tolimesniame lytiniame gyvenime.

Labai svarbu, kad pirmųjų lytinių santykių metu vyras būtų švelnus, kantrus, dėmesingas moters jausmams ir potyriams. Tai padėtų jai įveikti pirmųjų lytinių santykių baimę.

G.G: Pirmiausia reikia pasitikėti žmogumi, kurį myli. Jeigu tu pasitiki, tuomet jam atiduodi SAVE VISĄ. Nes tik pasitikėjimas veda į santykių pusiausvyrą.

O jeigu abejojate, paklauskite savęs; „Ar verta tuomet turėti lytinių santykių su šiuo vyru?“.

Dažnai moterys bijo susirgti lytinėmis ligomis. Kaip elgtis lytinių santykių sferoje, kad to išvengtume?

G.J.: Apsisaugojimas nuo lytiškai plintančių ligų turėtų tapti natūraliu kiekvieno žmogaus savisaugos instinktu. Šiandien, kai daug žinoma apie šias ligas ir apsaugos priemones, tai turėtų būti suprantamas elgesys kiekvienai. Ypač toms moterims, kurių lytinis gyvenimas yra spontaniškas ir rizikingas.

Baimė prarasti lytinį partnerį ar vyrą – bene labiausiai paplitusi moterų baimė.

G.G.: Moteris nebijo prarasti nei lytinio partnerio, nei vyro. Jos bijo būti vienos ir prarasti finansinį, dvasinį saugumą. Partneris yra viena, o vyras – kita. Jei moteris praranda savo vyrą, keičiasi šeimos statusas. Tai ji išgyvens skausmingai, nes liks viena ir vaikai augs nepilnoje šeimoje. Moteris mažiau bijo prarasti lytinį partnerį, nes neretai, praradusį vieną, atras kitą.

Mūsų moterys dažniau ieško partnerio ne vienai nakčiai, o ilgesniam laikotarpiui (metams, trims ir pan.). Moteris turi savisaugos instinktą, kuris kalba pats už save: „negaliu mylėtis su bet kuo ir bet kur. Aš gerbiu save, negaliu prieš bet ką apsinuoginti.“

Moterys bijo tapti negeidžiamos. Bet ar tai visada priklauso nuo mūsų pačių?

G.J.: Kai įsimylėjimas pereina į prisirišimą, keičiasi ir geismo pobūdis. Poroje partneriai vienas dėl kito turi stengtis, įsiklausyti į poreikius, lūkesčius, augti turi abu – tiek tarpasmeniniuose, tiek lytiniuose santykiuose. Jeigu tai pavyksta padaryti, puoselėjami santykiai tvirtėja. Jei iškyla problemų, galima kreiptis pagalbos į specialistus.

G.G: Pasakysiu trumpai. Jeigu aš save myliu ir sau patinku, aš visada būsiu geidžiama. Jeigu aš savęs nemyliu, manęs niekas nemylės. Tokia gyvenimo tiesa.

Tarkim, jei moteris eina į vakarėlį, ji turi pasitempti, pirmiausia ne dėl kitų, o dėl savęs. Graži suknelė, aukštakulniai, šypsena ir jautiesi graži.

Mylėkite save, pagirkite save kiekvieną dieną, ir širdį užlies šiluma. Negailėkite sau dovanų.

Neretai moterys bijo ir vyro smurto. Ar tai kyla iš nesutarimų dėl lytinių santykių?

G.G.: Vyras dažniausiai būna agresyvus, jei yra matęs smurto pasireiškimų savo šeimoje. Tačiau neretai agresiją sukelia ir moterys. Ką daryti, kad taip neatsitiktų? Su meile žvelkite į savo antrąją pusę. Jeigu myliu ir gerbiu save, myliu ir savo artimą. Kartais reikia negirdėti ką vyras sako, tiesiog „praleisti pro ausis“. Sutikite su juo, o darykite tai, ką reikia. Pasistenkite kasdieniniame gyvenime kuo mažiau ginčytis, nes ginčas veda prie pykčio, o pyktis – prie agresijos ir smurto.

Pasitaiko agresijos ir lytiniuose santykiuose. Konsultavau vieną porą, kurie labai mylėjo vienas kitą, bet lytinių santykių metu vyras būdavo agresyvus. Ši patologija sukėlė partneriams skausmingų problemų.

Kaip įveikti minėtas baimes? Kuriuo atveju įveikimo receptai vienodi, kuriuo – skirtingi?

G.J.: Kiekvienos moters baimės pasireiškimas yra skirtingas, todėl ir pagalba yra individuali.

Suteikiama tam tikra informacija, taikomos įvairios psichoterapijos rūšys, seksoterapijos pratimai, relaksacija ar hipnoterapija. Esant sunkioms fobijoms, reikalingas gydymas antidepresantais. Svarbiausia, kad moteris, turinti minėtų problemų ir norinti sau padėti, būtų kantri ir bendradarbiaujanti.

G.G.: Mano receptas jums, mielosios moterys, būtų toks:

* mylėk save tokią, kokia esi,
* suprask, ką gali keisti, o ko ne,
* sugebėk save apginti,
* išmok pasakyti žodį „ne“,
* turėk savo tikslus.

Kai bus asmens vientisumas, bus ir harmonija viduje.

sveikaszmogus.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis