Patarimai, kaip įsirengti terasą

Terasa asocijuojasi su maloniu poilsiu ir smagiomis akimirkomis. Be to, tinkamai įrengta terasa eksterjerui suteiks išskirtinio žavesio.

Šių dienų skaitomiausi:
- Kauno gatvės mada ir madingiausios šio sezono spalvos
- Iš prekiautojos Vilniaus gėlių kioskelyje - į verslininkes Londone
- Liaudiškos priemonės, kaip kovoti su celiulitu
- Kaip be implantų pakelti skruostus? Pratimai
- Bulviniai blynai su ypatingu padažu

Nors įrengimo darbus rekomenduojama patikėti profesionalams, vis dėlto skirdami šiam tikslui daugiau laiko, netrukus galėsite džiaugtis ir savo pačių rankomis sukurta užuovėja. Tiesa, nereikėtų pamiršti, kad terasa – gana sudėtingos konstrukcijos statinys, todėl statybų eigą būtina kruopščiai apgalvoti. Iš tiesų apie terasą reikėtų pagalvoti pradėjus namo projektą.

Medienos parinkimas

Nusprendę įsirengti terasą, visų pirma turite pagalvoti apie apdailą. Nors terasos pagrindui tinka įvairių tipų medžiagos, tačiau reikia įvertinti ir paties namo konstrukciją bei jo išvaizdą, t. y. moderniam būstui puikiai tiks betoninės plytos ar plytelės, o kaimo sodybai – akmenys, medis ar klinkerinė danga.

Dažniausias gyventojų pasirinkimas – medis. Tokia terasa nuo seno žavėjo savo išskirtine elegancija ir jaukumu, tačiau, jei terasos gamybai nusprendėte naudoti medį, visų pirma privalote atsikratyti klaidingo stereotipo, tvirtinančio, kad visiškai nesvarbu, kokią medieną pasirinksite. Kai kurie specialistai įsitikinę, kad galima dirbti net ir su naudota mediena. Deja, netinkamai parinktas medis gali sukelti rimtų problemų ateityje – lentos išsikraipys, terasa ims girgždėti, pradės pūti ir praras dailią išvaizdą, todėl kasmet turėsite griebtis ilgai trunkančių remonto darbų.

Shutterstock nuotr.
Ieškodami tinkamos medienos, įvertinkite tai, kad terasa bus nuolatos veikiama drėgmės (lietaus ir sniego), todėl rekomenduojama rinktis termiškai apdorotą medieną, kuri, net ir esant nepastoviom temperatūros sąlygom, išlieka itin stabili – bėgant metams apdorotas medis nepakeis formos, nesitrauks ir nesiplės, be to, bus apsaugotas nuo skilimo ir šerpetojimo problemų. Termiškai apdorota mediena nepelija ir nepūva, joje nesiveisia grybelis ar kiti žmogaus sveikatai pavojingi mikroorganizmai. Kai kurie specialistai siūlo atsisakyti spygliuočių, pvz., eglės ar pušies, medienos, kadangi ji nėra ilgaamžė, sugeria drėgmę ir reikalauja ypatingos priežiūros.

Tinkamai prižiūrima mediena gali laikyti daugiau nei 15 metų. Jums tereiks reguliariai nuvalyti ant paviršiaus susidariusį purvą ir naudoti specialias apsaugines priemones nuo drėgmės. Tiesa, nuolatos būdama saulėje ir veikiama vėjo bei lietaus, net ir aukštos kokybės mediena laikui bėgant pakeis atspalvį, t. y. papilkės, todėl jums bus būtinos ir specialios spalvos išlaikymo priemonės.

Dizainas

Kurdami terasą, atkreipkite dėmesį į jos architektūrą – terasa privalo derėti prie bendro būsto interjero, todėl didesniam namui puikiai tiks erdvi patalpa, o mažesniam namukui – nedidelė ir jauki terasėlė. Specialistai rekomenduoja terasą statyti pietryčių arba pietvakarių pusėje, be to, rinkitės vietą, kurios neužstoja medžiai ar didesni krūmai – čia visuomet turi būti saulėta, kad galėtumėte ne tik maloniai leisti vasaros dienas, bet ir papuošti terasą įspūdingo grožio gėlėmis ar vijokliais. Prie terasos puikiai derės ir nedidelė rožių tvorelė. Nepamirškite pagalvoti apie visą sezoną žydinčias gėles ir daugiamečius augalus. Jaukaus išskirtinumo terasai suteiksite ir pasirinkę aukštų ir žalių augalų sieną, kurią puoš alyvos ar budlėjos. Gėlėmis apsodintos terasos ypatingai dera su nedideliais, vieno aukšto namukais.

Baldai terasoje

Terasoms rekomenduojami specialūs sodo baldai. Jei ketinate juos visus metus laikyti lauke, geriausia rinktis patvarių ir tvirtų medžiagų gaminius. Čia puikiai tiks plastikinės ar metalinės kėdės bei stalai. Jei norite pailsėti pintuose krėsluose su minkštomis sėdynėmis, statykite juos ten, kur jų negalės pasiekti nei lietus, nei sniegas. Rinkitės paprastų konstrukcijų ir lengvo dizaino baldus, kadangi itin modernūs gaminiai terasoje atrodys nenatūraliai. Sutemus jums bus būtina šviesa, todėl nepamirškite elektros lizdų.

Terasa bute

Jei nusprendėte terasą įsirengti bute, susitaikykite su tuo, kad įgyvendinant projektą jums gali kilti rimtų sunkumų. Pirmiausia terasos įrengimas pareikalaus kur kas daugiau teorinių ir praktinių žinių, be to, šis darbas privalo būti legaliai įteisintas, o jūs turite gauti kaimynų sutikimą. Dėl šios priežasties Lietuvos butuose terasos įrengiamos gana retai, tačiau šiltuose kraštuose, pvz., Italijoje, Ispanijoje ar Graikijoje ir pan. vertinamas tik erdvią terasą turintis butas, nesvarbu, kelintame aukšte jis būtų.

Shutterstock nuotr.
Jei vis dėlto nusprendėte įsirengti terasą bute, rinkitės kiek įmanoma natūralesnius atspalvius ir derinkite juos prie kambario, iš kurio pereinama į terasą. Mėgautis jaukia terasa galėsite ir parinkę tinkamą apšvietimą, ypač, jei naudosite žvakides ar įvairaus dydžio toršerus. Galite išbandyti ir šviečiančias vazas.

Kiekviena terasa atrodys puikiai, jeigu ją puoš gėlės, todėl galite naudoti įvairių dydžių ir skirtingų formų vazonus. Nepamirškite, kad juose dailiai atrodys tiek gėlės, tiek nedideli medeliai ar krūmai. Jaukumo suteiksite ir pasirinkę minkštus baldus ar supamus krėslus. Žaviai atrodys ir nedidelės spalvingos pagalvėlės.

statybaplius.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis