Kaip išvengti nekviesto svečio – pelėsio?

Namuose įsiveisęs pelėsis yra tikrai didelė bėda – jis greitai plinta, o visiškai likviduoti beveik neįmanoma. Pelėsiai gali atsirasti net ir ant kilimo, drabužių, maisto, popieriaus ir net tose vietose, kur nesimato - ant vamzdžių, sienų viduje ar oro kondensavimo ertmėse.

Populiariausi šių dienų straipsniai:
- I. Dovydėnaitės kolekcijoje - ir išgyventos tragedijos atgarsiai
- Grace Kelly: kino žvaigždė ir tragiško likimo princesė
- Moterys 50+ atrodančios 10 metų jauniau (FOTO)
- Horoskopas spalio 16-23: jei pajutote stiprų norą keisti asmeninį gyvenimą...
- Varškės sausainiai

Pelėsio atsikratyti gana sunku, o kartais atrodo, kad net neįmanoma. Pelėsis dažnai kankina vaikus ir žmones, kurie yra jam alergiški. Todėl labai svarbu pelėsius išnaikinti, o dar geriau – pasirūpinti, kad jų namuose neatsirastų.

Būtina drėgmės kontrolė

Geriausias būdas užkirsti kelią pelėsiui - drėgmės kontrolė. Tereikia apžiūrėti namus, ypač besiruošiant remontui. Apie drėgmę namuose išduoda dažnai rasojantys langai? Jei jūsų namuose nuo langų varva, jau galite įtarti, kad yra ar greitu metu atsiras ir pelėsių. Kova prieš pelėsius – tinkama namų izoliacija nuo drėgmės. Svarbu izoliuoti vandens pratekėjimo, patekimo į patalpas kanalus. Tai gali nemažai kainuoti, tačiau jau įsiveisusio pelėsio naikinimas kainuos dar brangiau.

Pelėsiai negali augti be drėgmės, todėl drėgnoms patalpoms vertėtų skirti daugiau dėmesio. Net jei apliejote kilimą vandeniu, reikia jį džiovinti nuo 24 iki 48 valandų. Jei pastebėjote sudrėkusius baldus, patalynę, būtina viską gerai išdžiovinti, nes kitaip tai tampa palankia terpe pelėsio plitimui. Todėl kasdieniuose buities darbuose derėtų atkreipti dėmesį į visas smulkmenas: nepalikite šlapių daiktų ant minkštų baldų, įsitikinkite, kad grindys po dušo nėra šlapios, nepalikite šlapių drabužių skalbimo mašinoje, kur pelėsiai gali greitai plisti. Pakabinkite drabužius džiūti lauke arba vietose, kuriose yra gera oro cirkuliacija.

Pasiruošimai statant naują namą

Statantys naują namą turėtų rinktis tik kokybiškas statybines medžiagas. Yra specialių medžiagų, kurios padeda apsisaugoti nuo nemalonaus ir nelaukiamo svečio – pelėsio. Pavyzdžiui, pelėsiui atsparų gipso kartoną ar sienų dažus.

Tokių gipso plokščių branduolys pridengtas stiklo pluoštu, todėl paviršius labai atsparus vandeniui. Visuose namuose rekomenduojama stebėti drėgmės lygį patalpose. Rekomenduojama patalpų drėgmę išlaikyti nuo 30 iki 60 procentų. Jei norite išvengti pelėsio, įsigykite drėgmės matuoklį, kuris padės sekti namuose esantį drėgmės lygį.

Išvalykite arba remontuokite stogo latakus. Pelėsių problema gali atsirasti dėl stogo, jeigu šis yra nesandarus arba jo latakai sugadinti ar užsikimšę. Todėl stogo latakus vertėtų valyti reguliariai, taip išvengsite didesnės žalos.

Kova su pelėsiu

Pelėsio pažeistą sienų tinką nukapokite ir iš naujo nutinkuokite geru, kokybišku tinku, leiskite sienai išdžiūti ir tik tada dažykite ar kitaip dekoruokite. Šis būdas padės tik laikinai: jei namuose bus drėgna, per keletą metų pelėsis vėl išlįs.

Gerokai veiksmingesnis būdas, kuriam nereikia išleisti krūvos pinigų, prieš dažant sienas pelėsį nugrandyti. Tačiau jis nėra tik paviršinė problema ir paprastai giliai įsiskverbia į sieną, paviršių reikia gerai nuplauti karštu vandens, sodos ir skalbimo miltelių tirpalu. 10 litrų vandens reikia 100 g sodos ir 1 šaukšto skalbimo miltelių.

Tik įsitikinus, kad pelėsis visiškai sunaikintas, reikia išdžiovinti sieną ir tada pradėti ruošti sienų paviršių apdailos darbams. Tiesa, reikia naudoti specialų gruntą, kurio sudėtyje yra medžiagų, stabdančių pelėsio atsiradimą.

Patarimai namų priežiūrai

Vėdinkite namus. Atverkite duris tarp patalpų, atidarykite drabužių spintų duris, o tuomet atverkite langus ir pravėdinkite patalpas. Grynas oras sumažina drėgmę ir padeda išvengti pelėsio. Atitraukite baldus šiek tiek nuo sienų – kad oras galėtų laisvai cirkuliuoti po visą kambarį vėdindamas ir sienas.

Taip pat baldus geriau statyti prie vidinių sienų – jos nerasoja. Neperkraukite spintelių ir spintų daiktais – kad oras galėtų laisvai cirkuliuoti. Geriausia, jei centrinis šildymas reguliuojamas termostatiškai (ant radiatorių ar kambariuose – termostatiniai reguliatoriai), elektrinis skalbinių džiovintuvas turėtų būti pajungtas prie ventiliacijos, naudokitės ventiliatoriais virtuvėje ir vonioje (geriausia, jei ventiliatorius išsijungia automatiškai, pagal drėgmės lygio daviklį).

Rūsyje ir tualete visą laiką laikykite degančią 40 vatų lemputę, nes pelėsiai intensyviai auga tamsoje. Venkite vazoninių gėlių kambariuose – žemės paviršiuje veisiasi pelėsiai, ant smulkių lapų kaupiasi dulkės.

Lina ABROMAVIČIENĖ, Snaujienos.lt

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis