Kodėl atsiranda horizontalios kaklo raukšlės ir kaip to išvengti?

Ilgas, proporcingas, taisyklingą fiziologinį linkį turintis kaklas yra grožio ir sveikatos atspindys.

Atėjus tam tikram amžiui žmonės ima pergyventi dėl veide padaugėjusių raukšlių, retai susimastydami, jog veido būklė pirmiausia priklauso nuo kaklo.

Kaklą galima prilyginti tiltui, jungiančiam veidą su visu kūnu. Atsiradęs kaklo raumenų hipertonusas (spazmas) blokuoja kraujo ir kitų reikiamų medžiagų pritekėjimą į veidą. Veido raumenys, negaudami maitinimo džiūsta, traukiasi...

Siūlome atkreipti dėmesį į savo kaklą. Stuburo kaklinės dalies deformacijos yra matomos jau ankstyvoje jaunystėje.

Jos atsispindi netaisyklingu kaklo fiziologiniu linkiu – kaklo priekinė dalis „svyra“ žemyn, o galinė „kyla“ į viršų, formuojasi horizontalios kaklo raukšlės. Tokie kaklo pakitimai yra estetiniai, tačiau po jais „slepiasi“ nemažai rimtesnių, sveikatai kenksmingų deformacijų. Vos dvidešimties sulaukusios merginos ar vaikinai sunkiai pasuka galvą pilna amplitude į šoną, jaučia įtampą sprando srityje ir skundžiasi galvos svaigimu ar skausmais. Visi šie požymiai byloja apie kaklo raumenų spazmus.

Taip pat - ne paslaptis - stuburo kaklinę dalį galima deformuoti netaisyklingai atliekant įvairius kūno raumenis stiprinančius pratimus. Apie tai retai susimąstome būdami jauni. Tad labai svarbu jausti ribą - kiek kūno raumenims reikia tonuso ir kiek jau yra per daug. Bėgant metams visos jaunystėje buvusios deformacijos išryškėja. Kaklo raumenys spazmuojasi ir deformuojasi.

Kaklą galima suskirstyti į 8 dalis: galinė, dvi pusiau galinės, dvi šoninės, dvi pusiau priekinės ir priekinė. Vykstant biomechaniniam senėjimo procesui kaklo raumenys sutrumpėja ir oda suglemba, nes atsiranda jos perteklius. Dėl šios priežasties susiformuoja horizontalios kaklo raukšlės. Pirminė problema yra raumenų spazmai.

Norint koreguoti kaklo deformacijas, reikia atpalaiduoti kiekvienoje kaklo dalyje esančius raumenis.
Problematiškiausios yra galinė (1 pavyzdys) ir pusiau galinės kaklo dalys (2 pavyzdys).

Išmokime atpalaiduoti šias, daugiausiai problemų keliančias kaklo dalis.
Su kiekviena kaklo dalimi galima dirbti atskirai, bet yra būdų, padedančių vienu metu koreguoti galinę ir abi pusiau galines kako dalis.

Tam, kad sutrumpėjusį raumenį ar raumenų grupę galėtume „pailginti“, pirmiausia turime jiems suteikti vidinės energijos. Atrodo paprasta – tereikia patempti. Deja, pernelyg įtemptą raumenį ištempti bus labai sunku, raumuo „neleis“ to padaryti.

Norint visas aukščiau paminėtas kaklo dalis koreguoti vienu metu galime naudoti postizometrinio atpalaidavimo principą. Kas tai? Izometrinis raumens įtempimas (5–10 sekundžių) ir po jo sekantis pasyvus raumens ištempimas (5–10 sekundžių).

Kaip atlikti pratimą

1) Atsistokite taip, jog kojos būtų pečių plotyje (arba tiesiog patogiai atsisėskite). Suimkite abi rankas ir priglauskite jas po pakaušiu. Pasilenkite per juosmenį į priekį ir likite tokioje padėtyje. Rankomis spausdami pakaušį iš lėto pradėkite kelti galvą į viršų. Rankomis priešinkitės galvos kilimui (5–10 s).

2) Tuomet iš lėto pradėkite tiesti nugarą, kelti galvą ir ištempkite galinės kaklo dalies raumenis (5–10 s). 

Pratimo metu stenkitės pajausti tempimą per visą stuburą. Įsivaizduokite, jog į viršų kylate nekeisdami galvos padėties, lyg jaustumėte tempimą už kaklo į viršų. Jokiu būdu jo nelenkite.

Pratimą kartokite 3 kartus.

Atlikti pratimą siekiant pašalinti horizontalias kaklo raukšles aktualu tuomet, kai visų kaklo dalių raumenys yra atsipalaidavę, todėl jį išmoksime kiek vėliau.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis