Mėlynės tolina senatvę, slopina uždegimus ir gerina regėjimą

Mėlynės – ne tik skanios uogos, bet ir tikras jaunystės bei sveikatos eliksyras.
Mėlynės tolina senatvę, slopina uždegimus ir gerina regėjimą
© Shutterstock nuotr.

Skaitomiausi straipsniai:
- 5 dalykai, kurių nepakenčia įvairūs zodiako ženklai
- Vestuvių prietarai: kokią dieną tuoktis, ką vilkėti, kokius žiedus užsakyti (FOTO)
- Citrinos sultys - veidui, plaukams, dantims
- V. Čereškienės grožio atradimas
- Koks moterų elgesys sekso metu vyrus erzina labiausiai?
- Mėgiamiausias obuolių pyragas

Paprastai tai, ko turime daug, nevertiname. Ir visai be reikalo. Prasidėjus mėlynių sezonui nepatingėkime dienai kitai išsiruošti į mišką ir prisirinkti šių gardžių ir kvapnių uogų visiems metams, kad turėtume po ranka sutrikus virškinimui, suprastėjus regėjimui ar suskaudus gerklei. Gydytojai rekomenduoja mėlynių sezono metu suvalgyti bent po stiklinę uogų kasdien. Taip pat verta jų prisiruošti ir žiemai.


Gerina regėjimą

Kad mėlynės gerina regėjimą, žino beveik visi. Taip yra dėl jose esančių fenolių antocianų, kurie saugo akies lęšiuką, stabdo kataraktos vystymąsi, teigiamai veikia tinklainės kraujagysles, taip pagerina tinklainės ir regos nervo mitybą, padeda išvengti tinklainės kraujosruvų. Teigiamą mėlynių poveikį patvirtino ne vienas eksperimentas. Tarkim, nustatyta, kad vartodami mėlynių ekstraktą, net 75 proc. žmonių, kataraktos pažeistomis akimis, ėmė geriau matyti.

Be to, jose yra nemažai beta karoteno ir vitamino C. Beta karotenas organizme virsta vitaminu A, kuris labai svarbus regėjimui – be jo vystosi vištakumas (sutrinka regėjimas prieblandoje), ima drumstis ragena. Tiriant lakūnus ir vairuotojus, nustatyta, kad vartojant mėlynes jų regėjimas prietemoje gerokai pagerėjo. Šios uogos mažina ir akių nuovargį, tad itin tinka ilgai būnantiems dirbtinėje šviesoje ar dirbantiems kompiuteriu, taip pat didina akiplotį, padeda tiek sergantiesiems trumparegyste, tiek senatvine toliaregyste.

Reguliuoja žarnyno veiklą

Mėlynės itin tinka esant viduriavimui, taip pat sumažėjus skrandžio rūgštingumui. Mat uogose esantys taninai slopina uždegimus, krešina gleivinės paviršiuje esančias baltymines medžiagas, taip susidaro plėvelė, kuri apsaugo ląsteles nuo nuolatinio dirginimo, mažina žarnyno peristaltiką, uždegimus, skausmus, gerina virškinimą. Uogų pektinai absorbuoja žarnyne esančias toksines medžiagas, mažina rūgimo ir puvimo procesus. Geriausiai nuo viduriavimo tinka džiovintų uogų užpilas, bet gali būti vartojamos ir šviežios uogos.

Jaunina ir stiprina

Mėlynėse esantys vitaminai C ir E veikia kaip antioksidantai, neutralizuojantys laisvuosius radikalus organizme. Karotinas ir vitaminas C palaiko kraujagyslių elastingumą, B grupės vitaminai dalyvauja nervinių ląstelių metabolizme, jau minėtas vitaminas A būtinas ne tik geram regėjimui, bet ir gerina odos, plaukų, nagų būklę. Be to, mėlynės didina dopamino kiekį smegenyse, o šis labai svarbus koordinacijai, judėjimui. Padidėjus jo kiekiui, išsiskiria augimo hormonas, padedantis atsinaujinti kūno ląstelėms.

Bostono universitete atlikti tyrimai parodė, kad gausiai vartojant mėlynes, sustiprėja raumenų jėga, gerėja atmintis, judesių koordinacija.

Mėlynės padeda kovoti ir su mažakraujyste, nes jose itin gausu geležies. Taip pat yra kalio, fosforo, kalcio, mangano.

Tinka sergantiems diabetu

Paprastai sergantiems diabetu nerekomenduojama valgyti vaisių ir uogų, nes juose esanti fruktozė didida cukraus kiekį kraujyje. Tačiau mėlynėms (kaip, beje, ir obuoliams) ši taisyklė netinka. Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo per 12 tūkst. dalyvių, nustatė, kad tie, kurie per savaitę du kartus ar dažniau suvalgydavo po pusę puodelio mėlynių, 23 proc. rečiau susirgo antro tipo diabetu, nei tie, kurie mėlynių visai nevalgė. Mėlynėse aptikta biologiškai veiklios medžiagos – niomirtilino, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje ir gali būti vartojamas kaip papildoma priemonė cukriniam diabetui gydyti. Mėlynių lapai įeina į vaistažolių mišinių nuo cukraligės sudėtį. Diabetikai gali valgyti tiek šviežias uogas, tiek gerti jų lapų nuovirą.

Gydo odą ir gerklę

Dėl antiseptinių savybių sergant žvyneline, egzema, nudegus, iškilus spuogams, galima mėlynių kompresus dėti ant odos. Taip pat šviežių uogų sultimis arba lapų užpilu galima skalauti gerklę sergant jos uždegimu ar angina, peršalus.

Sergantiems inkstų ir kepenų ligomis

Mėlynių uogų nuoviras skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, todėl tinka žmonėms, sergantiems inkstų ir kepenų ligomis, tinka esant tulžies pūslės, inkstų ar šlapimo pūslės akmenligei, nes tirpdo juose susiformavusius akmenis.

Kaip pasiruošti žiemai?
Jei norime gauti kuo daugiau vitaminų ir mikrolementų, naudingiausia mėlynes valgyti šviežias, tačiau savo gydomųjų savybių jos nepraranda ir apdorotos. Kartais šios net sustiprėja (tarkim, nuo viduriavimo geriau tinka ne šviežių, o džiovintų uogų nuoviras).

Darykite uogienes

Jei norite skystesnės uogienės, užpilkite mėlynes cukrumi ir palikusios per naktį, kitą dieną virkite. Jei norite tiršto džemo, virkite iškart. Dar sveikesnė trintų uogų uogienė. Sutrynusiuos uogas išmaišome su cukrumi, kol šis ištirps, supilame į stiklainius ir pasterizuojame 70 laipsnių temperatūroje. Laikyti geriau šaldytuve, nes trintos uogienės greičiau rūgsta. Kad uogienė mažiau dažytų, galite maišyti uogas su raudonaisiais serbentais.

Šaldykite

Mėlynės labai tinka šaldymui, nes jų skoninės savybės ir išvaizda taip apdorojus beveik nepasikeičia. Paskleiskite mėlynes plonu sluoksiu šaldiklyje ir šiek tiek pabarstykite cukrumi (taip jos išsaugos savo kvapą ir skonį). Kitą dieną susemkite ir sudėkite į sandarius indelius. Laikykite šaldiklyje.

Džiovinkite

Renkamos gerai sunokusios sausos uogos. Pavėsyje apvytinamos ir tuomet džiovinamos ne aukštesnėje nei 60 °C temperatūroje. Išdžiovintos uogos labai raukšlėtos, silpno kvapo, rūgščiai saldaus skonio. Iš šių uogų labai tinka daryti arbatas. Džiovintas mėlynes galima vartoti net 2 metus.

Džiovinkite lapus

Ne mažiau naudingų savybių turi mėlynių lapai. Jų nuoviras slopina uždegimą, gerina virškinimą, stabdo viduriavimą, mažina cukraus kiekį kraujyje, turi antiseptinių savybių. Skinami prieš augalui žydint ar žydėjimo pradžioje – gegužės-liepos mėn. Džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje, pavėsyje. Nevartoti nuoviro ilgiau nei 3 savaites.

moteris.lt
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Sveikata

Ką apie mūsų sveikatą pasako akys

Akių sveikata dažniausiai susirūpiname tik pajutę rimtų ligų simptomus, tad kaip prižiūrėti akis, kad galėtume išvengti akių ligų ir džiaugtumėmės puikiu regėjimu?

Kaip per mėnesį pasiekti idealią figūrą (11)

Likus mažiau nei mėnesiui iki pirmosios pavasario dienos, daugelis suskumba rūpintis savo išvaizda. Parkuose ir stadionuose pastebime vis daugiau sportuojančių žmonių, norinčių pagražinti kūno formas.

Dieta ar riebalų nusiurbimas – ką pasirinkti (3)

Turbūt ne vienai mūsų gerai pažįstama situacija, kai kas nors vydamasis šaukia: „Panele, palaukit!“, bet vos atsisuki, iškart atsiprašo: „Atleiskit, ponia...“ Juokas juokais, bet su amžiumi moters vaizdas iš priekio išties neretai tampa prastesnis nei iš nugaros.

D. Ibelhauptaitė: atgauti jėgų ir išsivalyti – į kliniką Austrijoje (255)

Į šią garsią kliniką Austrijos Alpėse niekas nevažiuoja smagiai leisti laiko. Visi, kurie čia atvyksta, turi būti pasirengę – lengva nebus. Kad įveiktum kamuojančius sveikatos sutrikimus, reikės stiprios valios ir pasiryžimo.

XXI amžiaus rykštė: ar viską padarėte, kad natūraliai pastotumėte? (3)

Viena iš XXI a. rykščių – dėl įvairiausių priežasčių vaikelio negalinčios susilaukti poros. Nors medicina milžiniškais žingsniais juda į priekį ir neretai po ilgų bandymų moteriai pastoti galiausiai pavyksta, tačiau jai tenka išgyventi ilgą gydymo, pasiruošimo dirbtiniam apvaisinimui kursą, o dažnai ir nusivylimą, kai vaikelio susilaukti galiausiai nepavyksta.

Kurios liaudies medicinos priemonės iš tiesų padeda įveikti peršalimą, o kurios tik švaisto mūsų laiką?

Sloga, kosulys, gerklės skausmas – įveikti šiuos peršalimo padarinius gali būti labai sunku. Tačiau prieš griebiantis populiariausių ir mėgiamiausių liaudies medicinos priemonių, išsiaiškinkime, kurios jų iš tikrųjų yra veiksmingos ir kurios tėra tik iliuzija.

Ką kiekviena moteris turi žinoti apie gimdos kaklelio vėžio prevenciją?

Šią savaitę prasidėjo gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitė, kuri tęsis iki sausio 31 d. (sekmadienio). Tradiciškai gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitė Europoje minima paskutinę sausio savaitę.

Apie vėžio gydymą: kai skaudės, bus per vėlu ir net chirurgai mažai kuo galės padėti (11)

Sklandančios kalbos, kad kolonoskopijos tyrimo metu žmonės patiria siaubingus skausmus, net prilyginmus gimdymo metu patiriamiems, – laužtos iš piršto.

Greipfrutų kokteilis norinčioms gražesnių kūno linijų

Ar norėtumėte gėrimo, kuris ne tik jūsų gomurį malonintų skoninėmis savybėmis, stiprintų imunitetą, bet dar ir lieknėti padėtų? Yra toks.

Eksperimentas: savaitė be cukraus ir miltų – ar tai kartočiau (62)

Atsitiktinumų nebūna. Kai tą pačią savaitę gaunu iš buvusios kolegės laišką su straipsniu apie cukraus ir miltų žalą ir randu ant stalo kažkieno padėtą knygą „Tylieji smegenų žudikai“ ta pačia tema, suprantu, kad atėjo laikas naujam eksperimentui.

Moterys Lietuvoje neišvengia ligos, kurią medicina jau įveikė

Kasmet Lietuvoje nuo gimdos kaklelio vėžio miršta vidutiniškai 200 moterų, diagnozuojama 430 naujų šio vėžio atvejų. Šie sergamumo ir mirtingumo skaičiai gerokai viršija Europos ir pasaulio rodiklius.

Griežta Kopenhagos dieta – per 13 dienų atsikratysite iki 10 kg (79)

Laikydamiesi Kopenhagos dietos galite ne tik atsikratyti nepageidaujamų kilogramų (net iki 10 kg), bet ir pagerinti medžiagų apykaitą, sumažinti celiulitą.

Mokslininkai įvardino, kokio ūgio ir svorio moteris vyrams yra seksualiausia (53)

Ne viena moteris kompleksuoja dėl savo figūros. Škotijos Aberdyno universiteto mokslininkai nustatė, kokia moters figūra vyrams yra seksualiausia.

Kiek patiekalų turi sudaryti pietus? Mūsų klaidos ir dietistės patarimai (1)

Jei pusryčių pavalgyti nesuspėjame, sutikite, pietus dažniausiai prisimename. Greitas užkandis darbo vietoje? Trys patiekalai restorane? O gal gaminti iš to, ką radome šaldytuve?
An vas. 09d.
2°...7°
Tr vas. 10d.
0°...8°
Kt vas. 11d.
0°...5°
Pn vas. 12d.
-3°...3°
Št vas. 13d.
-7°...3°