Mėlynės tolina senatvę, slopina uždegimus ir gerina regėjimą

Mėlynės – ne tik skanios uogos, bet ir tikras jaunystės bei sveikatos eliksyras.
Mėlynės tolina senatvę, slopina uždegimus ir gerina regėjimą
© Shutterstock nuotr.

Skaitomiausi straipsniai:
- 5 dalykai, kurių nepakenčia įvairūs zodiako ženklai
- Vestuvių prietarai: kokią dieną tuoktis, ką vilkėti, kokius žiedus užsakyti (FOTO)
- Citrinos sultys - veidui, plaukams, dantims
- V. Čereškienės grožio atradimas
- Koks moterų elgesys sekso metu vyrus erzina labiausiai?
- Mėgiamiausias obuolių pyragas

Paprastai tai, ko turime daug, nevertiname. Ir visai be reikalo. Prasidėjus mėlynių sezonui nepatingėkime dienai kitai išsiruošti į mišką ir prisirinkti šių gardžių ir kvapnių uogų visiems metams, kad turėtume po ranka sutrikus virškinimui, suprastėjus regėjimui ar suskaudus gerklei. Gydytojai rekomenduoja mėlynių sezono metu suvalgyti bent po stiklinę uogų kasdien. Taip pat verta jų prisiruošti ir žiemai.


Gerina regėjimą

Kad mėlynės gerina regėjimą, žino beveik visi. Taip yra dėl jose esančių fenolių antocianų, kurie saugo akies lęšiuką, stabdo kataraktos vystymąsi, teigiamai veikia tinklainės kraujagysles, taip pagerina tinklainės ir regos nervo mitybą, padeda išvengti tinklainės kraujosruvų. Teigiamą mėlynių poveikį patvirtino ne vienas eksperimentas. Tarkim, nustatyta, kad vartodami mėlynių ekstraktą, net 75 proc. žmonių, kataraktos pažeistomis akimis, ėmė geriau matyti.

Be to, jose yra nemažai beta karoteno ir vitamino C. Beta karotenas organizme virsta vitaminu A, kuris labai svarbus regėjimui – be jo vystosi vištakumas (sutrinka regėjimas prieblandoje), ima drumstis ragena. Tiriant lakūnus ir vairuotojus, nustatyta, kad vartojant mėlynes jų regėjimas prietemoje gerokai pagerėjo. Šios uogos mažina ir akių nuovargį, tad itin tinka ilgai būnantiems dirbtinėje šviesoje ar dirbantiems kompiuteriu, taip pat didina akiplotį, padeda tiek sergantiesiems trumparegyste, tiek senatvine toliaregyste.

Reguliuoja žarnyno veiklą

Mėlynės itin tinka esant viduriavimui, taip pat sumažėjus skrandžio rūgštingumui. Mat uogose esantys taninai slopina uždegimus, krešina gleivinės paviršiuje esančias baltymines medžiagas, taip susidaro plėvelė, kuri apsaugo ląsteles nuo nuolatinio dirginimo, mažina žarnyno peristaltiką, uždegimus, skausmus, gerina virškinimą. Uogų pektinai absorbuoja žarnyne esančias toksines medžiagas, mažina rūgimo ir puvimo procesus. Geriausiai nuo viduriavimo tinka džiovintų uogų užpilas, bet gali būti vartojamos ir šviežios uogos.

Jaunina ir stiprina

Mėlynėse esantys vitaminai C ir E veikia kaip antioksidantai, neutralizuojantys laisvuosius radikalus organizme. Karotinas ir vitaminas C palaiko kraujagyslių elastingumą, B grupės vitaminai dalyvauja nervinių ląstelių metabolizme, jau minėtas vitaminas A būtinas ne tik geram regėjimui, bet ir gerina odos, plaukų, nagų būklę. Be to, mėlynės didina dopamino kiekį smegenyse, o šis labai svarbus koordinacijai, judėjimui. Padidėjus jo kiekiui, išsiskiria augimo hormonas, padedantis atsinaujinti kūno ląstelėms.

Bostono universitete atlikti tyrimai parodė, kad gausiai vartojant mėlynes, sustiprėja raumenų jėga, gerėja atmintis, judesių koordinacija.

Mėlynės padeda kovoti ir su mažakraujyste, nes jose itin gausu geležies. Taip pat yra kalio, fosforo, kalcio, mangano.

Tinka sergantiems diabetu

Paprastai sergantiems diabetu nerekomenduojama valgyti vaisių ir uogų, nes juose esanti fruktozė didida cukraus kiekį kraujyje. Tačiau mėlynėms (kaip, beje, ir obuoliams) ši taisyklė netinka. Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo per 12 tūkst. dalyvių, nustatė, kad tie, kurie per savaitę du kartus ar dažniau suvalgydavo po pusę puodelio mėlynių, 23 proc. rečiau susirgo antro tipo diabetu, nei tie, kurie mėlynių visai nevalgė. Mėlynėse aptikta biologiškai veiklios medžiagos – niomirtilino, kuris mažina cukraus kiekį kraujyje ir gali būti vartojamas kaip papildoma priemonė cukriniam diabetui gydyti. Mėlynių lapai įeina į vaistažolių mišinių nuo cukraligės sudėtį. Diabetikai gali valgyti tiek šviežias uogas, tiek gerti jų lapų nuovirą.

Gydo odą ir gerklę

Dėl antiseptinių savybių sergant žvyneline, egzema, nudegus, iškilus spuogams, galima mėlynių kompresus dėti ant odos. Taip pat šviežių uogų sultimis arba lapų užpilu galima skalauti gerklę sergant jos uždegimu ar angina, peršalus.

Sergantiems inkstų ir kepenų ligomis

Mėlynių uogų nuoviras skatina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą, todėl tinka žmonėms, sergantiems inkstų ir kepenų ligomis, tinka esant tulžies pūslės, inkstų ar šlapimo pūslės akmenligei, nes tirpdo juose susiformavusius akmenis.

Kaip pasiruošti žiemai?
Jei norime gauti kuo daugiau vitaminų ir mikrolementų, naudingiausia mėlynes valgyti šviežias, tačiau savo gydomųjų savybių jos nepraranda ir apdorotos. Kartais šios net sustiprėja (tarkim, nuo viduriavimo geriau tinka ne šviežių, o džiovintų uogų nuoviras).

Darykite uogienes

Jei norite skystesnės uogienės, užpilkite mėlynes cukrumi ir palikusios per naktį, kitą dieną virkite. Jei norite tiršto džemo, virkite iškart. Dar sveikesnė trintų uogų uogienė. Sutrynusiuos uogas išmaišome su cukrumi, kol šis ištirps, supilame į stiklainius ir pasterizuojame 70 laipsnių temperatūroje. Laikyti geriau šaldytuve, nes trintos uogienės greičiau rūgsta. Kad uogienė mažiau dažytų, galite maišyti uogas su raudonaisiais serbentais.

Šaldykite

Mėlynės labai tinka šaldymui, nes jų skoninės savybės ir išvaizda taip apdorojus beveik nepasikeičia. Paskleiskite mėlynes plonu sluoksiu šaldiklyje ir šiek tiek pabarstykite cukrumi (taip jos išsaugos savo kvapą ir skonį). Kitą dieną susemkite ir sudėkite į sandarius indelius. Laikykite šaldiklyje.

Džiovinkite

Renkamos gerai sunokusios sausos uogos. Pavėsyje apvytinamos ir tuomet džiovinamos ne aukštesnėje nei 60 °C temperatūroje. Išdžiovintos uogos labai raukšlėtos, silpno kvapo, rūgščiai saldaus skonio. Iš šių uogų labai tinka daryti arbatas. Džiovintas mėlynes galima vartoti net 2 metus.

Džiovinkite lapus

Ne mažiau naudingų savybių turi mėlynių lapai. Jų nuoviras slopina uždegimą, gerina virškinimą, stabdo viduriavimą, mažina cukraus kiekį kraujyje, turi antiseptinių savybių. Skinami prieš augalui žydint ar žydėjimo pradžioje – gegužės-liepos mėn. Džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje, pavėsyje. Nevartoti nuoviro ilgiau nei 3 savaites.

moteris.lt
Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Sveikata

Trisdešimtmetės pasakojimas: kodėl man reikėjo lytinių lūpų plastinės operacijos (2)

Mūsų šalies moterys drąsiau ėmė kalbėti apie tai, kas jau ilgą laiką joms nedavė ramybės.

Gydytoja J. Tulčina: ką vertėtų dovanoti Mamai

Neseniai pasaulyje buvo paplitęs vaizdo įrašas, kuriame kviečiama užimti darbo poziciją. Reikalavimai buvo įspūdingi: 24 darbo valandos per parą, jokių išeiginių, darbas dažniausiai stovimas, reikalauja tiek psichologinio, tiek fizinio pasirengimo, įvairiausių įgūdžių. Įdomioji dalis – šį darbą dirba galybė žmonių visame pasaulyje ir už jį negauna jokio atlygio.

Medikai paneigia šešis dažniausius mitus apie skiepus

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras minėdamas tarptautinę Imunizacijos savaitę pateikia šešių dažniausiai pasitaikančių mitų apie skiepus sąrašą, kurį sudarė Ligų kontrolės ir prevencijos centras Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Sporto degustatorės dienoraštis: apie raumenis, riestauodeges ir slaptąsias agentes (9)

Kai net Kūčių rytą pradėjau sporto salėje, supratau, kad mano kasdienybės rutina rimtai pasikeitė. Atradau sportą.

40 kg atsikračiusi Elžbieta: ko reikia norint sulieknėti (10)

Kai pro kavinės duris, kalbėdama telefonu, įžengia profesionali konditerė Elžbieta Monkevič, nenustoju galvoti apie saldumynus.

Kopūstų dieta – plokščias pilvas per 14 dienų (30)

Jeigu sunkiausias dalykas yra kartą ir visiems laikams atsikratyti pilvo, reikia skubiai keisti mitybos planą ir vartoti šiuo atveju patį veiksmingiausią produktą – kopūstą. Pavasaris įgauna pagreitį, tad nešvaistykite laiko veltui!

9 negrįžtamos klaidos, kurios gali pakenkti akims

Nuostabus žmonijos išradimas – taip apie kontaktinius lęšius sako tie, kurie turi regėjimo sutrikimų. Pasak jų, šis daiktas ne tik padeda gerai matyti, bet ir yra kur kas patogesnis išsigelbėjimas už akinius.

Odos vėžys – pirmieji simptomai ir profilaktika (2)

Ar tikrai visuomet galime sąžiningai sau pasakyti: „žinau, kas yra odos vėžys, ir jo saugausi“?

5 mitai apie paslaptingą moterų ligą

Endometriozė – klastinga liga, paliečianti daugiau nei 176 milijonus pasaulio moterų, tačiau neretai faktai apie ją pasirodo esantys visuomenėje įsisenėję mitai.

Dietologė pataria: kodėl pavasarį naudinga valgyti žalumynus?

Turguose pasirodė pirmieji Lietuvos ūkininkų užauginti žalumynai – salotos, svogūnų laiškai, ridikėliai.

Slaptas geležies stygius: kai anemija artėja keturmyliais žingsniais

Jei atkopiant saulei bei šylant orui sumažėjo darbingumas, jaučiate bendrą kūno silpnumą, esate dirglesni, neskubėkite to priskirti įprastam pavasariniam nuovargiui ar metų naštai. Atkreipkite dėmesį, ar jūsų gyvybinių jėgų kaip kilpa neveržia anemija, paprastai vadinama mažakraujyste.

5 veiksmingi pratimai, kurie padės atsikratyti ne tik streso, bet ir kilogramų

Visi žino, kad stresas nėra gerai ne tik sveikatai ar grožiui, bet ir padovanoja kelis papildomus kilogramus ant juosmens. Yra sukurta daugybė teorijų, sugalvota tūkstančiai patarimų, kaip įveikti stresą. Pavyzdžiui, patariama keisti požiūrį, ant darbo stalo pasistatyti žaliuojantį augalą ar skirti laiko poilsiui.

Kaip įveikti nuovargį? (2)

Paklausti, kaip sekasi, dažnai atsakome: “Gerai, bet aš jaučiuosi labai pavargusi/ęs…” Nemažai aplinkinių galėtų patvirtinti tą patį – mes pavargę, nes labai užimti. Tai tarsi užburtas ratas, tačiau juk nėra padėties be išeities.

Kaip atpažinti laktozės netoleravimą?

Pilvo skausmas, pūtimas, galvos skausmas ar atminties sutrikimas gali signalizuoti laktozės netoleravimą.

Bičių duonelė, raugintos daržovės ir meditacija. 3 specialistų patarimai, kaip pavasarį atgauti jėgas

Natūraliosios medicinos ir sveiko gyvenimo būdo ekspertai pataria, ką valgyti ir kaip elgtis pavasarį, kad pabustume kartu su visa gamta.
Pr geg. 02d.
6°...17°
An geg. 03d.
5°...18°
Tr geg. 04d.
7°...19°
Kt geg. 05d.
7°...17°
Pn geg. 06d.
5°...18°