3 tipai moterų, kurias stresas veikia labiausiai

Tyrimai patvirtina, kad moterys jautriau reaguoja į stresą nei vyrai. Tačiau yra moterų, kurios reaguoja dar jautriau.

Siūlome susipažinti su 3 labiausiai streso pažeidžiamais moterų tipais ir pateikia patarimus, kaip galima būtų sumažinti jo daromą žalą.

I tipas. Atsakingoji

Jos gyvenimo kredo „Viską galiu pati!" ji įsitikinusi, kad niekas nieko už ją negali padaryti geriau. Nesvarbu, darbe ar namuose ji nė akimirkai nepaleidžia vadžių iš rankų. Ji pati tvarko visus namus (nes dukra nemoka deramai išblizginti paviršių), tvarko vaikų žaislus bei knygų lentynas (kol įkalbėsi juos tai padaryti, galą gausi), surenka vyro išmėtytus daiktus (atsibodo bartis), darbe pati atsakinėja į skambučius, redaguoja tekstus, skaičiuoja finansus ir t.t., nes yra įsitikinusi - daugumą dalykų lengviau padaryti pačiai nei išmokyti tai padaryti kitus. Nenuostabu, kad bandydama aprėpti daugybę savų ir svetimų pareigų, šio tipo moteris neretai vakare vos kojas pavelka.

Esminė atsakingosios problema yra ta, kad ji nejaučia, kada jai reikia sustoti ir pailsėti. Tempia viską iki paskutinės akimirkos, o paskui - bac ir palūžta: atsiduria ligoninėje ar panyra į visišką apatiją ir depresiją.

Kas galėtų padėti?

1. Atskirkite „noriu" nuo „reikia". Paimkite popieriaus lapą ir vienoje pusėje surašykite dalykus, kuriuos šiandien darysite, nes norite, ir kuriuos darysite, nes to reikia. Įvertinkite abi lapo puses. Jei „reikia" pusė yra gerokai didesnė nei „noriu", vadinasi jūsų gyvenimo prioritetai suskirstyti neteisingai ir jums anksčiau ar vėliau gresia pervargimas. Mat yra viena auksinė taisyklė - tas pats darbas, dirbamas iš pareigos emociškai ir fiziškai vargina labiau nei daromas su noru. Dabar ryžtingai iš grupelės „reikia" išbraukite tai, ko reikia nebūtinai. Jums turėtų atlaisvėti bent jau pusvalandis - išnaudokite jį tik sau (maloniam apsipirkimui, pietums su seniai matyta drauge, masažui ar pasivaikščiojimui). Jei tokių punktų nerandate, eikite prie antrojo pratimo.

2. Paimkite lapą popieriaus ir surašykite labiausiai nepageidaujamus, bet būtinus atlikti darbus. O dabar sąžiningai prie kiekvieno išvardinkite galimas pasekmes. Tarkim, „Šiandien reikia iššveisti vonią ir tualetą". Kas bus, jei to nepadarysiu? „Vonia ir tualetas nebus idealiai švarūs; jei užsuks svečių, jie pamanys, kad esu nelabai tvarkinga" Kas dar? Kaip matote, nieko tragiško. Įdomu tai, kad neprievartaujant savęs, ateis toks laikas, kai vonios šveitimas atsidurs prie „noriu" skyrelio.

II tipas. Perfekcionistė

Jos gyvenimo kredo: „Tobulumui ribų nėra". Pedantiška, korektiška, nepasitikinti niekuo, net savimi, viską tikrina iki begalybės ir net tuomet, kai neranda prie ko prikibti, vis tiek neatrodo laiminga, nes bijo, kad bus ką nors svarbaus pražiopsojusi. Neretai kabinėdamasi prie smulkmenų pražiopso esminius dalykus arba taip ilgai užsižaidžia su detalėmis, kad nespėja padaryti kur kas svarbesnių darbų. Kadangi pasaulis tobulas nėra, ji negali nė akimirkai rasti ramybės.

Esminė šio tipo moterų problema, kad jos niekada neatsipalaiduoja. Tik skirtingai nei atsakingosios, jos pervargsta ne fiziškai, o psichologiškai. Normalus žmogus jaučia įtampą darydamas darbą ir atsipalaiduoja jį padaręs. Šio tipo moterys neatsipalaiduoja nė akimirkai, nes po kiekvieno darbo lieka jausmas, kad galima buvo tai padaryti dar geriau. Tai lemia užsitęsusį stresą, kurį psichologai vadina di-stresu.

Kas galėtų padėti?

1. Išmokite įžvelgti grožį netobulume. Stebėkite gamtą, kitus žmones, įvairius reiškinius, vaikų piešinius. Atkreipkite dėmesį, kokia žavi gali būti asimetrija, šveplavimas, netaisyklinga eisena ar nesuderintos spalvos. Pabandykite suprasti, kodėl gyva gėlė yra mielesnė nei tobulų formų, niekada nevystanti plastmasinė. Leiskite sau truputį netobulumo - pavaikščiokite bent namuose nesišukavusi ar nesutvarkytu manikiūru.

2. Dažniau stebėkite žaidžiančius vaikus, kačiukus, laisvai bendraujančius žmones. Galbūt tai padės jums suprasti, kiek džiaugsmo gali teikti spontaniškumas. Leiskite sau improvizuoti, užsukite į svečius neperspėjusi ar netikėtai išeikite iš darbo anksčiau. Išmokusi pažeisti taisykles, nebebūsite tokia preciziškai priklausoma nuo detalių.

III tipas. Pagalbininkė

Jos kredo: „Visada pasiruošus!" Jai gali paskambinti dieną, vakare, vidury nakties, per atostogas, šventes ar laidotuves - ji visuomet atsilieps, visada ras laiko išklausyti ir pasisiūlys padėti. Neretai šio tipo moterys meta savo reikalus, kad galėtų padėti kitiems. Daro tai net tuomet, kai niekas jų neprašo. Tarkim, draugė paskambina pasiteirauti, kokia dantų gydytojo pavardė, o pagalbininkė tuoj pat pasišauna pati jam paskambinti, susitarti dėl vizito ir dar draugę iki jo pavežėti.

Esminė pagalbininkės problema yra menka savivertė. Ji jaučiasi vertinga tik tuomet, kai yra visiems reikalinga, todėl nuolat nori būti įvykių sukūryje ir įrašyta visų pažįstamų užrašų knygutėse pirmuoju numeriu. Tačiau žmonės greitai pripranta prie jos gerumo ir liaujasi jausti dėkingumą. Taigi vietoj visuotinio žavėjimosi pagalbininkė sulaukia tik begalinio nuovargio.

Kas galėtų padėti?

1. Išmokite padaryti pauzę, prieš ištardama „taip". Išgirdusi kokį nors prašymą, suskaičiuokite bent iki 5 ir tuomet užuot sakiusi „Žinoma, jokių prolemų", atsakykite: „Turiu apie tai pagalvoti". Taip ir padarykite. Pažiūrėkite į veidrodį, į savo namus. Gal jums reikėtų nueiti pas kosmetologę? Ar pabaigti skaityti prieš mėnesį numestą knygą? Įvertinkite, ar tikrai tas žmogus be jūsų pagalbos neišsivers ir atsakykite jam „taip" tik sąžiningai nusprendusi, jog esate vienintelis padėti galintis asmuo.

2. Paskaičiuokite. Kiekvieną konkretų atvejį įvertinkite blaiviai - ko jūs netenkate ir ką iš to gaunate. Ar tas dalykas, dėl kurio aukojatės, išties vertas tos kainos, kurią mokate. Galbūt sugaišite visą dieną padėdama ieškoti draugei batų, bet viskas baigsis tik nuovargiu ir draugės zyzimu, kad vėl išsirinkote ne tai, ko reikia? Gal ir neverta skaičiuoti laiko, kurį praleidžiate prie sunkiai sergančio artimojo lovos, bet kažin ar verta aukoti pusdienį tam, kad aplankytumėte draugę, kurią pakirto sloga.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis