Turtingiausia amerikietė turėjo tik vieną suknelę

Ją vadino Volstryto ragana ne tik dėl rūsčios išvaizdos, bet ir neapsakomo šykštumo. Turtingiausia Amerikos moteris Henrietta Howland „Hetty“ Green taupė ne tik savo suknelėms ar prabangiam gyvenimui, bet ir vaikų sveikatai. Sūnui susilaužius koją, jį nuvežė į labdaros ligoninę nepasiturintiems ir nesutiko mokėti už jo gydymą.

Populiariausi šių dienų straipsniai:
- I. Norkutės-Žvinienės gulimoji dieta: per savaitę - minus 2 kg
- Astrologė Rima: Merkurijus Dvyniuose - naujienų lietus
- Karalienių grožio paslaptys ir jaunystės receptai
- Trupininis obuolių pyragas

Milijonierę augino tėvas ir senelis

Hetty gimė turtingoje amerikiečių šeimoje 1834 metais. Jos motina nuolat sirgo, todėl vienturtį vaiką augino tėvas ir senelis. Abu domėjosi vertybiniais popieriais ir nekilnojamuoju turtu, tad mergaitė prieš miegą girdėdavo ne sekamas pasakas, bet iš laikraščio skaitomas naujienas iš biržos. Šešerių ji verslo kalbą suprato geriau nei vaikiškų knygų, o sulaukusi 13 tapo šeimos buhaltere.

Mirus motinai jauna moteris paveldėjo pirmuosius savo pinigus – aštuonis tūkstančius dolerių (dabar jų vertė būtų 210 tūkstančių). Tada Hetty buvo 26 metų. Dar po penkerių metų mirus tėvui jai atiteko įspūdinga suma – 5 milijonai dolerių (dabar būtų – 77 milijonai). Tačiau Henriettai to buvo maža.

Netrukus mirusi merginos teta labdarai paliko visus savo turtus. Tai įsiutino Hetty. Ji teisme bandė užginčyti tetos testamentą įrodinėdama, kad šiai pasimaišė protas. Deja, teismą ji pralaimėjo – atgavo tik trečdalį tetos palikimo. Tai tikriausiai buvo vienintelė jos stambi piniginė netektis. Savo turtus ji sugebėjo padidinti kelis kartus – gyvenimo saulėlydyje jis siekė 200 milijonų dolerių arba daugiau nei keturis milijardus šiais laikais.

Tačiau turtai merginai laimės neatnešė. Ji visą laiką įtarinėjo, kad kiti su ja nori bendrauti tik dėl jos pinigų. Taip atstūmė ne vieną gerbėją, o draugų išvis neturėjo. Tačiau būdama 33 metų sutiko savęs vertą jaunikį – turtingą paveldėtoją Edwardą Greeną. Su juo susilaukė dviejų vaikų ir gyveno laimingai, kol neužtiko švaistant jos pinigus. Hetty vyras nebuvo toks apsukrus ir savo verslo nesėkmes dengė sutuoktinės pinigais. Šiai atskyrus savo ir vyro sąskaitas, jis išsikraustė iš namų.

Henrietta Howland
Henrietta Howland "Hetty" Green
Vida Press

Liguistas taupumas lydėjo iki pat mirties

Amžininkai Hetty prisiminė kaip rūsčios išvaizdos moterį, dėvinčią tą pačią purviną juodą suknelę ir su dokumentų lagaminėliu rankose. Paradoksas bet turtingiausia Amerikos moteris buvo patalogiškai šykšti. Ne tik aplinkiniams ar artimiesiems, bet ir pati sau.

Henrietta niekada nesiprausdavo su šiltu vandeniu ir neleisdavo namuose įjungti šildymo. Tai jai atrodė bereikalinga prabanga. Be to, ji turėdavo tik vieną, juodą suknelę. Ją dėvėdavo iki ši suplyšdavo. Kartais tarnaitei leisdavo suknelę išskalbti, tačiau muilą buvo prisakyta naudoti tik suknelės apačiai. Apatinių išvis neskalbdavo, o pakeisdavo tik šiems visai susidėvėjus.

Valgydavo taip pat skurdžiai. Iš namų išėjus Edwardui, jos kasdienis maistas būdavo keis centus kainuojančios bandelės. Vėliau ji atrado, kad dar labiau gali sutaupyti, jei valgys avižų košę. Ją nešdavosi ir į darbo biurą, kurį įsirengė viename iš jai priklausančių bankų. Kad nereikėtų sau pačiai mokėti nuomos, Hetty dirbdavo pagalbiniame kambarėlyje, pilname banko dokumentų.

Kuo Hetty darėsi vyresnė, tuo išmoningiau taupė. Beveik pusę savo amžiaus ji gyveno nuomojamuose pigiuose kambariuose Brukline arba Niudžersyje. Taip ji stengėsi išvengti mokesčių ir žiniasklaidos dėmesio. Dėl tos pačios priežasties kasdien į darbą eidavo skirtingu keliu. Važiuoti apšiurusia karieta ji sau lesdavo tik ypatingomis progomis.

Henrietta Howland
Henrietta Howland "Hetty" Green
Vida Press

Negydė sūnaus sulaužytos kojos

Sveikata Henriettai taip pat atrodė neverta nė sudilusio skatiko. Pati ilgus metus kentė nuo stuburo išvaržos. Jos taip ir neišsioperavo, nes gydytojui būtų tekę sumokėti net 150 dolerių. Tačiau labiausiai nukentėjo milijonierės sūnus Nedas.

Jis būdamas paaugliu susilaužė koją. Hetty jį iškart nugabeno į labdaros ligoninę nepasiturintiems. Tačiau ten dirbę gydytojai moterį atpažino ir pareikalavo sumokėti. Milijonierė nė nesusimąsčiusi atsiėmė sūnų ir nusprendė jį gydyti pati namuose. Koja ne tik negijo, bet ir pradėjo gangrenuoti. Laiku aplankyti vaikų atvyko nuskurdęs jų tėvas Edwardas – jis už savo likusias santaupas nugabeno sūnų į gerą ligoninę. Deja, kojos jau nebuvo galima išgelbėti, ją teko amputuoti.

Nesaldus gyvenimas buvo ir Hetty dukters Sylvios. Mergaitė turėjo miegoti vienoje lovoje su motina, rengdavosi senais jos vaikystės drabužiais ir negalėjo turėti draugų. Motinai nuolat vaidendavosi, kad aplinkui visi taikosi į jos turtus. Sylvia atsikvėpė tik susipažinusi su vaikinu iš itin turtingos Astorų šeimos. Tačiau ištekėti už jo Hetty leido šiam pasirašius priešvedybinę sutartį, kuria atsisako visų žmonos pinigų.

Henrietta Green mirė sulaukusi 81 metų. Visi jos turtai per pusę atiteko Nedui ir Sylviai. Šie mokėjo džiaugtis pinigų teikiamais malonumais. Tiesa, Sylvia buvo kiek kuklesnė už brolį. Šis mirus mamai pagaliau vedė savo pirmąją meilę prostitutę ir taškėsi pinigais į visas puses. Jam mirus likusi palikimo dalis atiteko Sylvijai. Ši jo ir savo dalį po mirties paliko labdarai.

Henrietta Howland
Henrietta Howland "Hetty" Green
Vida Press

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis