Mokslininkai: spanguolės - puiki priemonė kovoje ir su mirtinomis ligomis

Spanguolės nėra vien kalėdiniam kisieliui tinkamos uogos ir gali ne tik sukurti šventinę nuotaiką, bet ir suteikti daug naudos dėl savo maistinių ir sveikatinimo savybių.

Šių dienų populiariausi:
- Audrey Hepburn – stiliaus ikona, patyrusi badą ir 5 persileidimus
- Horoskopas 08.28-09.04: kas teiks gerų emocijų
- Moteriškų lytinių ligų šaltinis - kasdieną naudojami produktai
- Vestuvių planuotoja: nežinau, ar pati norėčiau vestuvių: visko prisižiūriu
- Moliūgų keksas iš ruginių miltų (be kiaušinių)

Dešimt pasaulyje pripažintų mokslininkų tarptautiniame žurnale „Advances in Nutrition“ paskelbė didelį straipsnį, kuriame patvirtino, kad spanguolės dėl jų turimų ypatingų biologiškai aktyvių medžiagų gali padėti pagerinti širdies sveikatą ir pažaboti infekcijas.

JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir Jungtinės Karalystės universitetų ir institutų mokslininkai išanalizavo ir įvertino daugiau kaip 150 anksčiau paskelbtų tyrimų ir sukūrė iki šiol išsamiausią spanguolių vartojimo poveikio žmogaus sveikatai apžvalgą, praneša medicalnewstoday.com.

* „Šimtai tyrimų parodė, kad spanguolėse esančios biologiškai aktyvios medžiagos gerina sveikatą. Pavyzdžiui, spanguolėse esantys polifenoliai pasirodė galį palaikyti sveiką šlapinimosi sistemą ir apsaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų bei kitų lėtinių susirgimų“, sako vienas apžvalgos autorių dr. Jeffrey Blumberg. Jis yra Antioksidantų tyrimų laboratorijos direktorius ir Tuftso universiteto mitybos mokslų ir politikos mokyklos profesorius.

Remdamiesi tyrimų apie spanguoles visuma, mokslininkai daro išvadą, kad spanguolės yra išskirtinės dėl jose esančių A tipo proantocianidų (flavonoidų šeimos polifenoliai). Daugelis kitų uogų ir vaisių turi B tipo proantocianidų.

* Apžvalgos autoriai pateikia duomenų, kad spanguolės gali pagerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą sumažindami cholesterolio kiekį kraujyje ir sumažindami kraujospūdį, uždegimą ir oksidacinį stresą. Pasitvirtino spanguolių gebėjimas palaikyti kraujagyslių endotelio funkciją ir sumažinti kraujagyslių standumą. Visa tai kartu pageriną bendrąją kraujagyslių sveikatą ir funkcionavimą, slopina aterogenezę ir aterosklerozinių plokštelių susidarymą, o šios sveikatos problemos gali sukelti širdies smūgį ar insultą.

* Be šlapimo sistemos ir širdies bei kraujagyslių apsaugos spanguolės laikomos galinčios padėti slopinti piktybinių navikų vystymąsi ir apsisaugoti nuo tam tikrų vėžio formų. Be to, tie patys polifenoliai, kurie nuo bakterijų apsaugo šlapimo sistemą, jas pašalina ir iš burnos gleivinės ir nuo dantų.

Visi vaisiai žmogaus maistą papildo reikalingais vitaminais, tačiau uogos yra ypač turtingas sveikatą stiprinančių polifenolių šaltinis. Kadangi spanguolės karčios ir turi labai nedaug cukraus, jos dažnai valgomos su cukrumi. Tačiau net ir pateiktos su cukrumi spanguolės paprastai jo turi mažiau nei nepasaldintos kitų vaisių sultys ar džiovinti vaisiai.

* Spanguolės taip pat turi daug vitamino C, tai pat vitaminų B1, B2, E, P ir mineralų magnio, fosforo, kalcio, kalio, jodo, geležies, vario, mangano. Iš viso nustatyti 25 cheminiai elementai, įeinantys į spanguolių sudėtį.

Lietuvių liaudies medicinoje žinoma daug receptų, kaip spanguolės naudojamos kuo įvairioms ligoms gydyti. Kadangi žmogaus organizmas gerai įsisavina spanguolėse esančias medžiagas, jas arba spanguolių ekstraktą naudinga vartoti nuolat.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis