Kokie maisto produktai gali sukelti vėžį?

Šiuo metu vėžys yra antra pagal dažnumą mirties priežastis Lietuvoje ir nusileidžia tik širdies ir kraujagyslių ligoms.

Šių dienų populiariausi straipsniai:
- J. Statkevičiaus šou svečių apranga: kas išpildė Juozo norą?
- J. Statkevičiaus Maroko įkvėpta kolekcija: erotiška, ryški, gniaužianti kvapą (FOTO)
- Apie Dukano dietą iš pirmų lūpų. Tomos istorija
- Elvyra (57 m.): mėgstu ryškias spalvas ir drąsius pokyčius
- Eklerai su varškės įdaru

Vėžiu susergama dėl daugelio priežasčių. Kai kurios iš jų paveldimos, tačiau daug kas priklauso ir nuo mūsų gyvenimo būdo. Manoma, kad pakeitus nusistovėjusius mitybos ir fizinio aktyvumo įpročius galima išvengti net trečdalio visų mirčių nuo vėžio. Mūsų mityba ‒ vienas svarbiausių vėžio riziką didinančių veiksnių, tad pravartu žinoti, kokių maisto produktų geriau atsisakyti.

Cukrus

Turbūt esate girdėję teiginį, kad vėžio ląstelės minta cukrumi. Nors gliukozę, kaip energijos šaltinį, naudoja visos ląstelės, vėžinės ląstelės cukrumi naudojasi efektyviau ir didesniais kiekiais. Atlikta nemažai tyrimų, kurie atskleidė stiprų ryšį tarp sergamumo vėžiu ir cukraus vartojimo. Pavyzdžiui, palyginus grupę moterų, kurios vartoja daugiausiai angliavandenių, su tomis, kurios vartoja mažiausiai, nustatyta, kad pirmojoje grupėje esančios moterys net tris kartus dažniau sirgo storosios žarnos vėžiu ir dvigubai dažniau krūties vėžiu. Jos taip pat dažniau sirgo kasos, gimdos, šlapimo takų ir kitų lokalizacijų vėžiu.

Shutterstock nuotr.

iriant vėžio ląsteles mėgintuvėlyje pastebėta, kad vėžio augimas dar labiau paspartėja, kai aplinkoje yra fruktozės. Dėl šių priežasčių patariama stipriai apriboti gliukozės ir fruktozės vartojimą, o daugiausia šių medžiagų yra saldumynuose.

Gruzdintos bulvės ir bulvių traškučiai

Tirdami peles mokslininkai pastebėjo, kad dideli akrilamido kiekiai sukelia vėžį. Vėliau buvo išsiaiškinta, kad ši medžiaga susidaro, kai daug angliavandenių turintys produktai, pavyzdžiui, bulvės, paveikiami aukštos temperatūros. Ir nors akrilamido yra daugelyje mūsų vartojamų produktų, daugiausia jo aptinkama bulvių traškučiuose ir gruzdintose bulvėse. Šiuose produktuose normos ribos viršijamos net iki kelių šimtų kartų.

Vida Press

Kol kas kancerogeninis akrilamido poveikis įrodytas tik gyvūnams, tačiau manoma, kad jis žalingas ir žmonėms. Dėl šios priežasties patariama vengti aukštoje temperatūroje gruzdinto maisto.

Alkoholis

Dėl alkoholio vartojimo didėja rizika susirgti burnos, stemplės, storosios žarnos, kepenų, krūties vėžiu.

Shutterstock nuotr.

Dažnai manoma, kad žmogaus organizmui kenkia tik gausus alkoholio vartojimas, tačiau tai nėra visiška tiesa. JAV buvo atliktas tyrimas, kurio metu keliolika metų buvo stebima 200 000 moterų, patyrusių menopauzę. Tyrėjai išsiaiškino, kad net labai nedaug alkoholio vartojančios moterys 30 % dažniau sirgo krūties vėžiu nei tos, kurios negėrė visai. Tad kuo mažiau alkoholio vartojame, tuo sveikesni esame.

Raudona mėsa

Pastebėta, kad daug raudonos mėsos (kiaulienos, jautienos) valgantys žmonės dažniau serga storosios žarnos vėžiu. Manoma, kad dėl to kalti heterocikliniai aminai, kurie susidaro esant aukštai temperatūrai, todėl ypač pavojinga mėsą ir dešreles kepti ant grotelių ar ant atviros ugnies.

Shutterstock nuotr.

Per savaitę patariama suvartoti ne daugiau kaip 500 g keptos raudonos mėsos, o ją pakeisti galite paukštiena ar žuvimi.

Druska

Didelis druskos kiekis maiste siejamas su skrandžio vėžiu. Manoma, kad druska pažeidžia skrandžio gleivinę ‒ joje ne tik kyla uždegimas, bet ji tampa jautresnė ir kitų žalingų medžiagų poveikiui. Laimei, pastaraisiais dešimtmečiais druskos vartojimas mažėja, todėl šio tipo vėžys taip pat sutinkamas rečiau.

Shutterstock nuotr.

Didžiąją dalį druskos gauname iš rūkyto, rauginto, konservuoto maisto ir padažų, tad šių produktų reikėtų vartoti mažiau. Kadangi labai daug druskos į maistą patenka dar prieš jam atsiduriant ant mūsų stalo, patariama atsisakyti įpročio maistą gardinti druska. Gydytojai rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau kaip 6 g druskos. Tai padėtų ne tik sumažinti skrandžio vėžio riziką, bet ir sureguliuoti padidėjusį kraujospūdį, sumažinti insulto riziką.

Nors vėžį lemia daug veiksnių, vieną iš jų galime gerokai susilpninti. Vis dėlto reikėtų nepamiršti, kad sveika mityba tėra viena dėlionės dalis – itin svarbu mankštintis, palaikyti normalų kūno svorį ir nerūkyti.

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis