Grūdų dieta - ir svoris krenta, ir ligos traukiasi

Straipsnio autorė pasakoja savo įspūdžius laikantis grūdų dietos.

Kokios mintys kyla girdint pasakymus, kad peiliu ir šakute mes sau kasame kapo duobę, kad pasninkas – sidabras, o badavimas – auksas? Vieniems turbūt noras išbandyti tą sveikesnį gyvenimą, kitiems – pasipriešinimas, esą geriau gyventi 10 metų trumpiau kasdien valgant karbonadus negu ilgiau be jų.

Man kilo noras išbandyti susilaikymą nuo maisto. Kadangi abejojau savo valia pabadauti, ryžausi išbandyti kitą, kaip teigiama, efektyvumu badui prilygstančią kruopų dietą. Ją man rekomendavo Lietuvos Vegetarų sąjungos pirmininkė Ksavera Vaištarienė, badu išsigydžiusi sunkią Bechterevo ligą.

Variantai

Grūdų dietas labai propagavo japonų mokslininkas makrobiotikas Žoržas Ozava. Palaidojęs nuo tuberkuliozės mirusius tėvus, seseris ir brolį bei pats susirgęs šia liga, jis teigia, kad jį išgelbėjo.... dėl nepriteklių pakeista mityba. Jis siūlo 10 dietų, kurios gali padėti pagerinti sveikatą. Veiksmingiausia vadinama septintoji, leidžianti valgyti tik grūdus. Kiek mažiau veiksmingos šeštoji ir penktoji, kurios yra mažiau griežtos: 90–80 proc. grūdų, 10–20 proc. daržovių. Ketvirtoji ir trečioji leidžia valgyti ir sriubų, pirmoji ir antroji – ir mėsą. Tiesa, ši turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. paros raciono.

Populiariausi straipsniai:
- A. Pilypaitės grožio receptai + plaukus storinanti naminė plaukų kaukė
- Ruošiamės Užgavėnėms - 5 blynų receptai
- Kokias madingas spalvas rinktis pavasarį

Laikantis šių dietų svarbu nenusižengti šioms taisyklėms: nevalgyti ir negerti pramoniniu būdu paruošto maisto, maisto su valgomaisiais dažais, neapvaisintų kiaušinių, konservų.

Gaminti reikia tik su aliejumi ar vandeniu, sūdyti nerafinuota ir nesodrinta jūros druska. Virti geriausia terakotos arba ugniai atsparaus stiklo induose.

Reikėtų nevalgyti vaisių ir daržovių, užaugintų su trąšomis arba gavusių insekticidų, daržovių ne sezono metu, nevartoti prieskonių, negerti kavos, arbatos, turinčios dažiklių, tik natūralią.

Pagrindinės taisyklės

Septintąją dietą, rekomenduojančią valgyti tik grūdus, Žoržas Ozava vadina paprasčiausia. Pasak jo, grikiai, kviečiai, miežiai, kukurūzai, soros, ryžiai – puikūs pirmaeiliai maisto produktai. Jie turi sudaryti apie 60 proc. kasdienio mūsų maisto. Juos galima valgyti žalius, tik išmirkytus ar virtus, su vandeniu ar be jo, pakepintus, iškeptus orkaitėje arba jų kremą. Galima valgyti tiek, kiek norite, svarbu gerai sukramtyti. Kiekvieną kąsnį – mažiausiai 50 kartų, dar geriau – 2–3 kartus daugiau.

Daržoves Ž.Ozava vadinama antraeiliu maistu. Jis ragina valgyti jas tik sezono metu – morkas, svogūnus, moliūgus, ridikėlius, kopūstus, žiedinius kopūstus, pipirnes. Iš laukinių augalų maistui ypač tinkami kiaulpienė, šalpusnis, varnalėša, trikertė žvaginė.

Ar maistas mums tinka, esą galima nustatyti taip: ilgai kramtomo gero ir būtino maisto skonis tik gerėja, o nebūtino – ne.

Asmeninis patyrimas

Pasiryžau valgyti vien grikius – šią košę mėgstu, ji maistinga, tad ir valgant vien ją mityba būtų subalansuota. Kadangi abejojau savo galimybe ištverti vien su kruopomis ir vandeniu, pasirinkau lengvesnę dietą, leidžiančią valgyti ir daržoves.

Pirmadienį iš vakaro užsipyliau grikius vandeniu. Ryte pusryčiams suvalgiau jų 4 šaukštus. Stengiausi kramtyti kuo ilgiau, bet po 50 kartų sukramtyti kiekvieno kąsnio nepavyko. Po poros valandų išgėriau puodelį nesaldintos žaliosios arbatos.

Antradienis. Kadangi šeimai gaminau ir mėsos patiekalų, kartu išsikepiau porą morkų – jas labai mėgstu. Morką suvalgiau prie pietums skirtų grikių. Po poros valandų išgėriau vandens – valgyti nesinorėjo. 17 val. vėl suvalgiau 4 šaukštus grikių. Tiesa, trijų valgymų man nepakako, vakare užkandau dar porą šaukštų grikių, bet daug valgyti nesinorėjo. Tai, kad maistą reikia ilgiau kramtyti, kažkaip jau primiršau.

Trečiadienis. Rytą valgau grikius. Galvoju, kaip būtų skanu ant jų užsidėti sviesto ar užsipilti aliejaus – negalima. Po poros valandų išgeriu vandens, valgyti nesinori. Prieš pietus pagalvoju, ką obuolį ar morką geriau valgyti. Nusiskutau morką – juk daržovė. Vėl valgau grikius ir stebiuosi, kokie jie skalsūs. „Desertui“ – kepta morka. Neatsistebiu, kokia ji skani. Pavakare išgeriu vaistažolių arbatos mišinio, apie 17 pavalgau grikių. Naktipiečiams dar porą šaukštų.

Ketvirtadienis. Grikiai nebe tokie skanūs, bet pakankamai sotūs. Net keista – suvalgai šešis šaukštus, ir daugiau nieko nesinori. Šįkart išsikepiau ir kelis obuolius. Vieną suvalgiau pietums, kitus du – prieš ir po vakarienės.

Penktadienis. Mano nuostata ta pati: grikių dubenėlis mane visiškai pasotins. Grikiai atrodo ne tokie skanūs, bet skalsūs. Keista, tvarkomame stalčiuje gulėję riešutai manęs neviliojo.

Pasisvėriau. Per tas dienas netekau beveik 2,5 kg. Kodėl taip sparčiai krenta svoris, nors nebadauju ir nesijaučiu alkana? Jaučiuosi puikiai, dirbu našiai, maudimas širdies plote dingo.

Išbandymas ir papildomi 3 kilogramai

Šeštadienis – didysis išbandymas. Su šeima einame į svečius. Pusseserės gimtadienis. Prie stalo dietos reikalavimus išdaviau, suvalgiau gabalėlį žuvies ir mišrainės. Jaučiausi labai soti. Kai į lėkštėlę įdėjo gabalėlį torto, paragavau ir jo. Nors saldumynus mėgstu, jis atrodė visai neskanus. Net šlykščiai saldus. Kito šaukštelio nesinorėjo.

Sekmadienį pusryčiams vėl išsiviriau grikių. Suvalgiau 4 šaukštus. Per pietus neištvėriau – suvalgiau ir mišrainės. Nuo šios dienos griežtai dietos nesilaikiau – vis pridėdavau daugiau daržovių ir vaisių, kartais ir riešutų, žuvies. Stengiausi mažiau valgyti baltymų ir mėsos. Saldumynai dar ilgai netraukė.

Maždaug po poros mėnesių laiko aš valgiau viską kaip anksčiau. Po metų pastebėjau, kad mano svoris atsistatė ir dar padidėjo 2–3 kilogramais. Nežinau, ar tai natūralaus medžiagų apykaitos lėtėjimo pasekmė artėjant 50-mečiui, ar tiesiog pabadavusio organizmo pastangos atsigriebti ir susidaryti atsargas?

Pirmininkės patarimai

Lietuvos Vegetarų sąjungos pirmininkė Ksavera Vaištarienė, pati sudėtingą ligas išsigydžiusi 40 dienų badu, sakė, kad prašantiems patarimų dažnai rekomenduoja Žoržo Ozavos. Pasak jos, efektyviausia – grūdų dieta. Ji siūlo įvairias kruopas pamerkti šaltame vandenyje iš vakaro, o rytą gerai nuplauti ir užplikyti verdančiu vandeniu. Jo turėtų būti maždaug centimetras virš kruopų. Virti minutę ir padėti šiltai po pagalve. Po pusvalandžio išbrinksta visos kruopos, išskyrus perlines, kurias reikia virti 2 val. Kruopų be jokių priedų galima valgyti kiek nori. Gerti kuo mažiau, 1–2 stiklines vandens arba paprastųjų kiaulpienių, žaliosios arbatos. Taip 10 dienų. Kartoti galima kas 2 mėnesius.

K.Vaištarienė bendrauja bent su keliolika taip sunkias ligas išsigydžiusių žmonių.

Ką apie tai mano medikai?

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė įsitikinusi, kad bet kokios dietos yra rizikingas žaidimas – žmogus mityba turi būti įvairi. Jeigu ilgai maitinamasi tik vienos rūšies produktais, nesvarbu, ar kruopomis, ar kuo kitu, organizmui trūks kokių nors maistinių medžiagų. Tai pavojinga, jeigu tęsiasi daugiau kaip savaitę.

Šiuolaikinis medicinos mokslas yra nustatęs daugelį medžiagų, be kurių žmogaus organizmas negali normaliai funkcionuoti. Daugelio jų žinomos ir paros normos. Jeigu kurios nors trūksta, vystosi būdingas tos medžiagos stokos vaizdas. Gali pleiskanoti oda, sutrikti širdies ritmas, pūsti pilvą, atsirasti nerimas ir t.t. Nėra organo nei sistemos, kuri laikui bėgant nereaguotų į mitybos nevisavertiškumą. Mitybos apribojimo pasekmių dažnai išryškėja tik po metų.

Būtent tam, kad gautume visas reikalingas medžiagas, ir reikia valgyti kuo įvairesnį maistą. Valgant tinkamu kiekiu, nebus mitybos nepakankamumo ir nebus nutukimo. Nereiks jokių „stebuklingų“ dietų ar „valymo“ procedūrų.

O kaip dėl rekomenduojamų iškrovos dienų kartą per savaitę?

Iškrovos diena, teisingai atliekama, subalansuoja savaitės kalorijų kiekį, tai yra leidžia kartais suvalgyti daugiau. Nereikia užmiršti, kad iškrovos diena – ne bado diena. Kokio nors maisto (puikiai tinka kruopos) reikia suvalgyti 500–700 kcal ir būtinai išgerti apie du litrus vandens.

www.sveikaszmogus.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis