Ginekologė: intymi priežiūra vasarą - ką reikia žinoti

Kelionių planavimas, ypač vasarą, kuomet nuolat pasitaiko bent trumpų išvykų, dažnai moteriai tampa tikru galvos skausmu.

Šių dienų populiariausi:
- L. Rimkevičienė: augindama vaikus atsisakiau ne tik viešojo gyvenimo
- 10 onkologinių ligų simptomų, kuriuos privalo žinoti kiekviena moteris
- Pas mus yra priimta: vyras – menininkas, moteris – mūza, kuri vaikšto su šluostele iš paskos (FOTO)
- Palikę Norvegiją menininkai grįžo į vienkiemį ir velia veltinius
- Grikiai su daržovėmis - salotos ne tik lieknėjančioms

Menstruacijos gali apsunkinti tiek ramų poilsį paplūdimyje, tiek intensyvias atostogas stovyklaujant, tačiau jų keliamų nepatogumų galima išvengti. „Dr. Kravčenkos ginekologijos klinikos“ gydytoja ginekologė Ingrida Kravčenkienė pažymi, kad norint ramiai keliauti tereikia į kelioninę kuprinę susidėti visas reikalingas priemones.

Pasak medikės, moterys kreipiasi į gydytojus prašydamos patarimų, kaip nutolinti arba atvirkščiai – paspartinti menstruacijas, kad jos neužkluptų išvykus atostogauti. Tačiau I. Kravčenkienė pataria vengti dirbtinio ciklo reguliavimo ir teigia, kad šiuolaikinės priemonės suteikia galimybę pilnavertiškai pailsėti net ir „tomis dienomis“. Drauge su „o.b.“ specialistais medikė pateikia rinkinį svarbiausių priemonių, kurios turėtų visuomet būti keliaujančios moters rankinėje.

Higieniniai paketai ir įklotai. Pasak I. Kravčenkienės, besileidžiančios į tolimas keliones moterys kartais pamiršta, kad Lietuvoje įprasti produktai kitame pasaulio krašte gali būti sunkiai prieinami dėl vietinės šalies kultūros, papročių ar kitų ribojimų. Todėl medikė pataria iš anksto pasirūpinti svarbiausiais higienos reikmenimis, kad netektų gaišti savo laiko ir ieškoti jų svečios šalies vaistinėse.

Tamponai. Net ir moterims, pratusioms dažniau naudoti higieninius paketus, ginekologė siūlo kelionės metu su savimi turėti tamponų. Viena dažniausių problemų, kurias sukelia menstruacijos atostogų metu – sumažėjusi galimybė patogiai ilsėtis prie jūros, ežero ar baseino. Jei norima pasimėgauti vandens pramogomis, šiuolaikinės higienos priemonės leidžia tai daryti net ir „tomis dienomis“, individualiai įvertinant savo menstruacijų ciklo ypatybes.

Drėgnos servetėlės. Jei kelionės metu tikėtini nereguliarūs sustojimai, ne visuomet yra galimybė pasinaudoti dušu, trumpam šį nepatogumą išspręsti padės drėgnos servetėlės. Pasak I. Kravčenkienės, labai svarbu pasirinkti tinkamus produktus, kurie nedirgintų odos, būtų nedezodoruoti ir tinkami naudoti menstruacijų metu. Medikė priduria, kad tai visgi nėra pilnavertis pakaitalas ir esant galimybei patartina naudotis įprastu dušu.

Dezinfekuojantis rankų skystis. Menstruacijų metu asmens higiena yra ypatingai svarbi, bet ilgai keliaujant, stovyklaujant gali būti sudėtinga ją užtikrinti. Vykstant į vietas, kuriose geriamo vandens naudojimas yra ribotas, I. Kravčenkienė siūlo su savimi turėti dezinfekcinio skysčio. Ginekologė pataria juo dezinfekuoti rankas prieš ir po kiekvieno apsilankymo tualete, kad būtų išvengta nepageidaujamų bakterijų ir infekcijų.

Vaistai nuo skausmo. Atsižvelgdama į savo mėnesinių ciklą kiekviena moteris turėtų įvertinti, kiek ir kokių medikamentų jai gali prireikti kelionės metu. Įprastų nuskausminamųjų į kelioninę rankinę turėtų įsimesti net ir moterys bei merginos, kurios paprastai nesiskundžia mėnesinių skausmais. I. Kravčenkienės teigimu, kelionės metu patiriami įspūdžiai, o kartais ir stresas gali itin išbalansuoti moters biologinį ritmą, todėl didėja tikimybė, kad keliaujant sutriks ir mėnesinių ciklas.

Patogūs apatiniai. Net ir keliaujant į vėsesnio klimato šalis ginekologė pataria su savimi turėti tik natūralių audinių apatinius, kurie padės odai kvėpuoti, ypač per mėnesines. Sintetiniai audiniai skatina bėrimus, be to, juose lengviau kaupiasi bakterijos, todėl besirinkdamos apatinius kelionei moterys turėtų atidžiai išstudijuoti jų sudėtį.

Vanduo. Atostogaujant, kaip ir kiekvieną dieną, labai svarbu gerti daug vandens. Pasak I. Kravčenkienės, vanduo padeda palaikyti tinkamą organizmo pusiausvyrą. Jei keliaudama moteris išgeria nepakankamai vandens, ji tampa pasyvesnė, irzli, gali dar labiau paaštrėti menstruacijų skausmai.

Sveiki užkandžiai. Jei per mėnesines moteris yra linkusi dažniau nei įprastai užkandžiauti, ji neturėtų atsisakyti šio įpročio ir kelionės metu. Organizmas, negavęs reikalingų maisto medžiagų, gali patirti šoką ir paskatinti nepageidaujamus menstruacijų simptomus. Ginekologės teigimu, šių nepatogumų galima išvengti pasirūpinus sveikais užkandžiais, tokiais kaip riešutai ar vaisiai, kurie visuomet turėtų būti moters kelioninėje rankinėje.

Skrybėlė. Pasak I. Kravčenkienės, skrybėlė arba kiti galvos apdangalai – būtini kelionės atributai, ypač atostogaujant menstruacijų metu. Gydytojos teigimu, tuomet tikimybė patirti saulės arba šilumos smūgį yra didesnė, todėl reikėtų pasirinkti tinkamus, natūralių medžiagų drabužius ir apsaugoti galvą nuo tiesioginių saulės spindulių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis