Dietos klaidos, kurios sulėtina medžiagų apykaitą

Greičiausiai žinote, kad bėgant metams medžiagų apykaita lėtėja. Būtent todėl taip lengva mesti svorį, kai tau – 20, ir taip sunku, kai esi balzakiško amžiaus. Kaip sau padėti?

Taip pat skaitykite:
- Minus 10 kg per 13 dienų nebadaujant. Išbandžiusiųjų atsiliepimai
- Gėrimas, JAV sumušęs dietų TOP'us
- Pratimai, padėsiantys panaikinti riebaliukus nuo pilvo apačios

Statistiškai kasmet suaugusi moteris prie savo kūno svorio prideda po 1 kg, ir to pakanka, kad sulaukus 50 metų bus sukaupta 20-30 niekam nereikalingų kilogramų. Vis dėlto ir sulaukus 35-40 metų įmanoma kovoti su sulėtėjusia medžiagų apykaita. Kokiais ginklais? Padidintu fiziniu aktyvumu ir teisinga mityba.

Sužinokite, kokie dietos įpročiai lėtina medžiagų apykaitą ir užkerta kelią lieknėjimui:
1. Valgote, kai tik užsimanote. Neteisinga, reikia valgyti kas 3,5-4 val. Jei valgysite per dažnai, organizmas nespės išeikvoti kalorijų. Jei alkio laiką ištempsite per ilgai – ir jūsų medžiagų apykaita apsnūs.

Shutterstock nuotr.
2. Valgote per mažai arba per daug. Norėdami palaikyti medžiagų apykaitos greitį, kurios reikia naikinant kalorijas, maisto kiekis, kurį turite suvalgyti vienu metu, turi sudaryti 350-400 kalorijų. Tai būtent tas kiekis, kokio reikia norint palaikyti jūsų energiją dar 4 valandas, nepatiriant aštraus alkio. Būtent dėl to ir lieknėsite be ypatingų pastangų.

3. Valgote nepakankamai. Vėlgi niekam ne paslaptis, kad norint netekti svorio, reikia sumažinti dienos kalorijų kiekį. Tačiau čia svarbu nepersistengti siekiant kuo greičiau sulaukti rezultato. Jei kalorijų kiekį sumažinate ženkliai, ir jų yra mažiau, nei rekomenduojama minimali paros dozė (moteriai – 1200 kalorijų), jūsų organizmas tuoj pat sulėtins medžiagų apykaitą. Ir, norėdamas gauti trūkstamos energijos, kurios reikia kalorijų deginimui, ima deginti raumenų masę.

4. Vengiate kofeino. Kofeinas – centrinės nervų sistemos stimuliatorius. Kasrytinis kavos puodelis medžiagų apykaitą gali pagreitinti 5-8 proc., o tai nėra taip jau ir mažai – nuo 100 iki 170 kalorijų. Stiprios arbatos puodelis medžiagų apykaitą pagreitina iki 12 proc. Tai vyksta ne tik dėl kofeino, bet ir dėl katechino – stipraus arbatoje esančio antioksidanto.

Shutterstock nuotr.
5. Vartojate baltuosius angliavandenius. Baltieji – tai yra paprastieji angliavandeniai (cukrus, krakmolas, balta duona), kurie be didelio kaloringumo mažai turi ląstelienos. Pakankamas ląstelienos kiekis gali pagreitinti riebalų deginimą iki 30 proc. Didelis ląstelienos kiekis yra sudėtiniuose angliavandeniuose: pilno grūdo duonoje, makaronuose, kruopose, pupelėse, daržovėse ir vaisiuose. Tyrimai liudija, kad moterys, kurios į savo racioną įtraukia daug ląstelienos turinčių produktų, lėčiau priauga viršsvorio ir greičiau jo netenka. Stenkitės vartoti ne mažiau kaip 25 g ląstelienos per dieną – tai yra maždaug trys daržovių ar vaisų porcijos.

6. Geriate tik šiltus gėrimus. Vokiečių mokslininkai ištyrė, kad 6 stiklinės šalto vandens per dieną (maždaug 1,5 l) gali pagreitinti „snaudžiančią“ medžiagų apykaitą, tai yra, net tuo metu, kai jūs tiesiog sėdite ar gulite. Tai gali jums išeikvoti apie 50 kalorijų. Lyg ir nedaug, bet tokiu būdu galima atsikratyti vieno kilogramo per 6 mėnesius. Ši papildoma energija reikalinga organizmui, kuriam reikia sušildyti kūno temperatūrą.

7. Valgote kenksmingą maistą. Įvairūs toksinai, kurie yra nesveikuose produktuose (konservai, dešra, konditeriniai gaminiai, kepti produktai, daržovės ir vaisiai su nitratais ir pesticidais), kaupiasi riebalų ląstelėseir trukdo riebalų deginimo procesui. Žmonių, kurie valgo per daug nesveiko maisto, dažniausiai ir medžiagų apykaita lėtesnė, ir jie linkę į viršsvorį.

8. Jums trūksta baltymų. Jūsų organizmui reikalingas proteinas, kuris padės raumenims išlikti darbingiems. Stenkitės, kad kiekvieno jūsų valgio metu būtų baltymų. Tai gali būti 100 g liesos mėsos, 1 valgomasis šaukštas riešutų, 1 kiaušinis, indelis neriebaus jogurto. Proteinas didina kalorijų deginimą iki 35 procentų.

Corbis
9. Jums trūksta geležies. Produktai, kuriuose gausu geležies, reikalingi, kad raumenims netrūktų deguonies, ir dėl to spartėtų kalorijų deginimo procesas. Moterys itin daug gelžies netenka menstruacijų metu. Jei jūs nepapildote geležies atsargų, rizikuojate sulėtinti medžiagų apykaitą, jums ims trūkti energijos. Daug geležies yra raudonoje mėsoje, kepenyse. Taip pat galima papildomai gerti geležies preparatų.

10. Jums trūksta vitamino D. Šis vitaminas reikalingas tam, kad raumenų masėje degtų kuo daugiau kalorijų. Deja, mūsų klimato juostos gyventojams trūksta vitamino D. Daug šio vitamino yra žuvų taukuose. Alternatyva žuvų taukams - suvalgyti 150-200 g lašišos, upėtakio ar kitos riebios žuvies, taip pat vitamino D yra krevetėse, kiaušiniuose, tofu varškėje.

11. Jūs vartojate per mažai pieno produktų. Kalcio deficitas, kuris būdingas daugumai moterų, lėtina medžiagų apykaitą. Kasdienis neriebių pieno produktų vartojimas ne tik greitina medžiagų apykaitą, bet, kaip rodo tyrimai, neleidžia kauptis riebalams, kurių yra kituose produktuose.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis