Apie Dukano dietą iš pirmų lūpų. Tomos istorija

Kodėl biuro vadove dirbanti Toma pasirinko būtent Dukano dietą ir kaip jai sekėsi šios laikytis - iš pirmų lūpų.

Šių dienų populiariausi:
- Vanga: akla aiškiaregė ar komunistų šnipė?
- Horoskopas lapkričio 13-20 d.: nors viename fronte mūsų laukia sėkmė
- A. Bunikienė: kūriau elegantiškai moteriai, kuri mėgsta puoštis
- Madingiausi sezono paltai (FOTO)
- Keksas su obuoliais ir migdolais

Visame pasaulyje populiarią Dukano dietą sudaro keturi etapai: ataka, kaita, įtvirtinimas ir galutinė stabilizacija. Jos sumanytojas prancūzas gydytojas dr. Pjeras Dukanas (Pierre Dukan) teigia, kad šiuose etapuose ir slypi dietos veiksmingumas, mat jos besilaikantis žmogus turi galimybę stabilizuoti savo svorį ir niekada nebepriaugti numestų kilogramų.

Gydytojui pritaria ir mūsų pašnekovė ‒ biuro vadovė Toma. Besilaikydama Dukano dietos mergina atsikratė nepageidaujamo svorio ir pakeitė mitybos įpročius.

Kadangi laikantis dietos visada kyla daugybė klausimų, atsakymus į juos siūlome išgirsti iš pirmų lūpų ir pristatome interviu su dietą išbandžiusia Toma.

Kodėl pasirinkote būtent Dukano dietą?

Kartą gatvėje sutikau savo buvusią kolegę, kuri anksčiau turėjo antsvorio, bet tądien atrodė labai puikiai. Mes išsikalbėjome. Iš pradžių ji net neįvardino, kad laikėsi Dukano dietos. Tiesiog papasakojo principus, o aš pradėjau ieškoti informacijos. Atradau, kad tai Dukano dieta, perskaičiau knygą. Dieta atrodė gera, nes nesiūlė badauti, kažko specialiai daryti. Įtikino tai, kad dietos laikytis reikia ne dvi savaites, kaip dažniausiai būna, o ilgą laiką, todėl ji pasirodė mažiausiai žalinga.

Ar laikėtės panašių baltyminių dietų (Atkinsono, Kremliaus, japoniškos)? Ar galėtumėte palyginti, kuo Dukano dieta skiriasi nuo kitų baltymų pagrindu sudarytų dietų?

Prieš kokius dvejus metus laikiausi japoniškos dietos. Dietos pagrindą sudaro baltymai kartu su daržovėmis (kaip Dukano dietos antrasis etapas – aut. past.). Tačiau tos dietos minusas tas, kad suskaičiuotas kiekis, kiek gali suvalgyti vieno valgymo metu, ir nurodyti konkretūs produktai, kurių negali pakeisti. Net jeigu nenori kažko valgyti, esi priverstas, todėl kankiniesi.

O Dukano dieta lengvesnė – yra sudarytas sąrašas produktų, kuriuos gali vartoti. Tiesiog valgai kada nori ir ką nori, žinoma, iš sąrašo. Japoniška dieta gana drastiška, nes labai mažai suvalgai, gauni mažai kalorijų ir gãli jaustis silpnumas. Taip pat nevalgai pusryčių. Dukano dietos metu visada jautiesi sotus, nes baltymus organizmas virškina ilgiau. Jeigu pusryčiams suvalgai varškės su lašiša, keturias valandas apie maistą net negalvoji.

Susidaro įspūdis, kad šios dietos reikia laikytis labai ilgai. Pavyzdžiui, įtvirtinimo etapo trukmė apskaičiuojama numestus kilogramus padauginus iš dešimties. Vadinasi, jeigu numetei 7 kg, vien įtvirtinimo etapas truks 70 dienų?! Kiek laiko jums užteko kantrybės jos laikytis ir kokių rezultatų pavyko pasiekti?

Pirmasis yra atakos etapas. Kuo mažiau svorio nori numesti, tuo mažiau yra tų grynųjų baltymų dienų. Tačiau tokių dienų gali būti nuo vienos iki penkių, ne daugiau. Aš norėjau numesti 5 kg, vadinasi, užteko dviejų baltymų dienų. Atakos metu per dvi dienas nukrenta apie vieną kilogramą. Knygoje aiškinama, kad taip yra dėl to, kad organizmas negauna druskų ir, kadangi geri daug vandens, viskas išsivalo ir to kilogramo netenkama.

Po dviejų dienų atėjo antrasis etapas – kaita. Jis truko apie 30–35 dienas. Šiame etape gali 5 dienas valgyti vien baltymus, kitas 5-ias baltymus kaitalioji su daržovėmis. Tačiau pats dietos sumanytojas Dukanas, kad būtų lengviau, siūlo maistą kaitalioti kas dieną: vieną dieną valgyti vien baltymus, o kitą ‒ baltymus su daržovėmis. Rezultatas nuo to nenukenčia. Per kaitaliojimą man nukrito apie 3 kg.

Po kaitos etapo eina įtvirtinimas. Vienas numestas kilogramas ‒ dešimt įtvirtinimo dienų (Toma numetė 4 kg, vadinasi įtvirtinimui turėjo skirti 40 d. – aut. past.). Bet įtvirtinimo etapas lengvesnis, nes galima per dieną suvalgyti vieną vaisių, atsiranda tokių produktų kaip makaronai, kuriais galima mėgautis ne daugiau porą kartų per savaitę.

Taip pat galima turėti keletą šventinių vakarienių, t. y. pilnų vakarienių: salotos, mėsa su daržovėmis, vyno taurė, desertas. Tačiau išlieka grynų baltymų ketvirtadieniai. Mano dieta šiame etape nutrūko, nes prasidėjo atostogos ir aš pritrūkau motyvacijos.

Dukano sudarytas valgiaraštis atrodo labai brangus (tigrinės krevetės, upėtakis, kalakutiena, lašiša). Ar skaičiavote, kiek jums kainavo laikytis šios dietos?

Neskaičiavau, bet akivaizdžiai pajaučiau, kad pinigų apsipirkimui išleisdavau gerokai daugiau nei paprastai. Baltyminis maistas kainuoja daugiau nei, pavyzdžiui, makaronai, kruopos. Jei pirkdavau žuvį, tai šviežią, nes šaldyta neturi nieko vertingo, o šviežia brangiai kainuoja. Be to, šviežios žuvies ir geros mėsos ne visur nusipirksi.

Teko skaityti, kad didelis kiekis baltymų labai apkrauna organizmą. Įvairiuose forumuose Dukano dietos besilaikančios moterys skundžiasi skrandžio, inkstų, širdies skausmu, silpnumu, galvos svaigimu, energijos stygiumi. Ar jums pasireiškė kokie nors šalutiniai požymiai?

Praktiškai nepasireiškė jokie. Galbūt šioks toks vangumas, sunkumas skrandyje. Mėsa ‒ ganėtinai sunkus maistas.

Baltyminis maistas neturi būtinųjų vitaminų. Ar laikantis šios dietos reikia papildomai vartoti kokių nors maisto papildų?

Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad reikia, nes dietos laikotarpis ilgas. Jos laikantis daržovių negalima suvartoti daugiau negu baltymų, – kiek suvalgai baltymų, tiek ir daržovių. Taigi vitaminų gali pritrūkti. Dėl vitaminų trūkumo man skilinėjo lūpų kampučiai.

Laikantis dietos dažnai, lyg tyčia, kyla noras pasmaližiauti. Ką labiausiai norėjosi valgyti dietos metu iš Dukano draudžiamų produktų, o ką valgyti teko prisiversti?

Aš beveik nevalgau saldumynų. Nebent labai retai. Dietos metu man užeidavo tokie priepuoliai, kitaip nepavadinsi, kai mirtinai norėdavau zefyrų. Svarbiausia, kad kai vieną suvalgai, supranti, jog blogai darai, bet negali sustoti (juokiasi).

Po to vėl taikydavau grynų baltymų dieną ir vėl pradėdavau iš naujo. Iš dietos meniu viskas buvo priimtina. Netgi sėlenos. Tik jas reikia mokėti paruošti.

Pasidarydavau blynelius iš Dukano knygos:

3 šaukštai sėlenų,
1 kiaušinis,
3 šaukštai lieso jogurto,
šiek tiek druskos.

Kepti nelimpančioje keptuvėje be riebalų. Blyneliai labai skanūs. Juos pasiimdavau su savimi kaip užkandį. Taip pat sėlenas galima dėti į pašildytą pieną, tuomet gausite gėrimą.

Dieta turi savo griežtą valgiaraštį, ar tai neriboja socialinio gyvenimo? O kaipgi pietūs su draugais mieste, šventės, vakarėliai?

Neriboja. Aš stengdavausi pasiskaičiuoti dietos dienas taip, kad, jei išpuola vakarėlis ar penktadienis, man tuo metu būtų baltymų su daržovėmis diena. Jei nueini pavalgyti mieste, gali užsisakyti vištienos kepsnį. Prie jo tradiciškai būna bulvių ir daržovių, tai suvalgai tą kepsnį su daržovėmis ir dietos taisyklių nepažeidi. Jei pasitaikė grynųjų baltymų diena, valgai tik krūtinėlę. Bet valgyti mieste pagal dietą ‒ brangiau.

Kai pati kviesdavausi svečius, užkandžiams ruošdavau morkas, pomidoriukus. Juos patiekdavau su majonezo padažu. Bet aš jo nevalgydavau. Po kiek laiko tapo įprasta vakarėlio metu kramsnoti daržoves. Arba ruošdavau varškės užtepėles: varškė, krabai, liesas jogurtas, druska.

Tepdavau ant sėlenų blynelių, o kiti svečiai ‒ ant duoniukų.

Kaip maitinotės po dietos, kad svoris negrįžtų? Ar leidote sau valgyti viską kaip iki dietos? Galbūt įgijote naujų mitybos įpročių?

Kai mečiau dietą, nepuoliau valgyti visko, kas yra šaldytuve. Atsirado vaisių kokteilių, sriubų, kruopų. Kartą per dieną valgau liesos mėsos ir salotų. Pasikeitė tai, kad anksčiau negerdavau vandens, bet kadangi dietos metu turi išgerti nuo 1,5 iki 2 litrų ir nuolatos labai troškina, įpratau gerti vandenį ir dabar tai darau be pastangų.

Dabar vėl iš naujo ruošiuosi laikytis Dukano dietos, tik truputį pakoreguosiu, pritaikysiu sau. Bus dvi atakos dienos, bet po to, kaitos etape, pusryčiams gersiu vaisių kokteilius, nes jie suteikia energijos ir vitaminų, ko trūko, kai laikiausi pirmąkart.

Atsisveikindama Toma priduria: „Nereikia aklai sekti dieta, juk kiekvienas esame unikalus. Reikia stebėti save. Jeigu kankiniesi, sunkiai jautiesi, reikia ieškoti kitų būdų lieknėti. Linkiu kiekvienam, laikantis Dukano dietos, susikurti savų mitybos principų“.

Sužinokite portalo naujienas pirmieji ir skaitykite žurnalą "Moteris"! Trims portalo skaitytojams, užpildžiusiems anketą, dovanosime 3 mėn. žurnalo "Moteris" prenumeratą.


Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis