Atsitiktinis seksas vyrų ir moterų akimis

Nors laikomasi nuostatos, kad vyrai labiau linkę į vienos nakties nuotykius, tačiau su kuo gi jie mylėtųsi, jei moterys to nenorėtų? Vis dėlto vyrų ir moterų požiūris į šiuos dalykus, priežastys, dėl kurių į tai leidžiasi, ir savijauta po visko yra visiškai skirtinga.

Savaitės populiariausi straipsniai:
- 51 kg numetusios L. Tamulytės-Stončės patarimai lieknėjančioms
- Garsioji auklė laimę rado tik ketvirto vyro glėbyje
- Liaudiškos priemonės, kaip kovoti su celiulitu
- Kauno gatvės mada ir madingiausios šio sezono spalvos (FOTO)
- Horoskopas 06.19-26: kokiems Jūsų veiksmams žvaigždės bus palankios?
- Bulviniai blynai su ypatingu padažu

Pasaulyje buvo atlikta daugybė tyrimų skirtingų lyčių seksualiniam elgesiui įvertinti. Paaiškėjo, kad panašiausi vyrai ir moterys yra... sapnuodami – tiek erotinių sapnų tematika, tiek nevalingai patiriamų orgazmų skaičiumi. Tačiau ten, kur įsijungia protas, mūsų vertinimai yra visiškai skirtingi. Viena iš prieštaringiausių sričių – vyrų ir moterų požiūris į atsitiktinius seksualinius santykius.

Įsivaizduokite, kad prie jūsų prieina jaunas, dailus, seksualiai patrauklus, bet pirmąsyk matomas priešingos lyties atstovas ir pasiūlo pasimylėti. Įsižeistumėt ir pasiųstumėt jį kuo toliau ar priimtumėt pasiūlymą? Jūsų atsakymas labiausiai priklauso nuo to, kokios lyties esate. 1982 metais panašų tyrimą Amerikoje atliko dr Clarkas ir dr. Hatfield. Su žaviu nepažįstamuoju (-ąja) pasimylėti sutiko net 76 proc. vaikinų ir nesutiko nė viena (!) mergina. Šis eksperimentas nuo to laiko buvo kartotas daugybę kartų, bet jo rezultatai beveik nesikeitė – įtakos tam nedarė nei AIDS protrūkis, nei gerėjantis seksualinis švietimas, nei žiniasklaidos ir reklamos erotizacija.

Nors manoma, kad labiausiai požiūrį į seksą lemia auklėjimas ir per šimtmečius nusistovėjusios visuomenės dorovės normos, tačiau mokslininkai daro dar vieną prielaidą – anot jų, tai gali lemti ir skirtingas hormoninis fonas. Nustatyta, kad leistis į atsitiktinį seksą vien dėl fizinio pasitenkinimo labiau linkusios tos moterys, kurios turi didesnį vyriškojo hormono testosterono kiekį kraujyje (tokios yra apie 20 proc. visų moterų; vizualiai jos neretai išsiskiria liesesniu kūno sudėjimu ir didesniu plaukuotumu). Taip pat į seksualinius nuotykius moterys lengviau leidžiasi ovuliacijos dienomis – taip yra todėl, kad tuomet moteris nesąmoningai ieško geriausio patino galimam apsivaisinimui.

Netgi kalbant apie atsitiktinį seksą, vyrams labiau rūpi kiekybė, o moterims – kokybė. Psichologo Roy Baumeisterio atlikta apklausa parodė, kad vidutinis amerikietis vyras norėtų per gyvenimą turėti apie 18 partnerių, o moterims optimaliausias skaičius pasirodė 4 partneriai.

Fantazuodami apie atsitiktinį seksą vyrai dažniau linkę keisti partneres ar įsivaizduoti net kelias vieno mylėjimosi metu – taip tyrimo (B.J.Ellis ir D.Symons) elgėsi net 88 proc. vyrų. Tarp moterų fantazuojančių apie kitą partnerį pasitaikė tik 57 proc.

Vyrų sprendimą, ar suartėti intymiai, labiausiai lemia moters fizinis patrauklumas. Visi kiti kriterijai – emocinis ryšys, asmenybė, jos pareigos, išsilavinimas ar pažinties trukmė jiems yra antraeiliai. Šie dalykai svarbūs tampa tik tuomet, kai su moterimi ketinama kartu gyventi, bet vyrams seksas nėra priežastis pradėti bendrą gyvenimą. Pagrindinis vyrų fantazijų objektas – patraukli, seksui visada pasiruošusi ir jo trokštanti nepažįstamoji.

Moterys dažniau fantazuoja apie pažįstamus vyrus, o jei įsivaizduoja nepažįstamąjį, tai labiau jas jaudina ne mintis apie jo plokščią pilvuką ir stangrius sėdmenis, o jo aukšta socialinė padėtis, turtas, galia, intelektas ar žinomumas. Taip pat joms labai svarbu, ką įsivaizduojamas vyras joms jaučia.

Moterims pažinties truikmė yra vienas svarbesnių kriterijų, apsisprendžiant mylėtis ar ne, nes per ilgesnį laiką jos turi daugiau galimybių išsiaiškinti, ar vyras atitinka jos reikalavimus. Priklausomai nuo moters amžiaus ir šeiminio statuso reikalavimai gali būti įvairūs – vienoms svarbu, kad vyras būtų įdomus kaip asmenybė, kitoms rūpi jo socialinė padėtis, trečioms – atsakomybės jausmas ir gebėjimas būti geru tėvu. Jo fizinis patrauklumas anaiptol nėra pats svarbiausias faktorius. Reikšmingesnis jis yra tik toms, kurios, kaip jau minėjome, dėl hormoninių pokyčių iš suartėjimo labiausiai tikisi fizinių poreikių patenkinimo.

Skirtingai vyrai ir moterys jaučiasi ir po atsitiktinio sekso. Profesorė Anne Cambell iš Daramo universiteto apklausė 1743 žmones, kaip jie jaučiasi po vienos nakties nuotykio. 80 proc. vyrų minėjo vien teigiamus jausmus. Jie sakė jaučiantys seksualinį pasitenkinimą, pagerėjusią savijautą, išaugusį pasitikėjimą savimi ir norą pasipasakoti apie tai draugams.

Tarp moterų tik 54 proc. jautė daugiau teigiamų jausmų nei neigiamų. Likusios minėjo jas kamuojantį kaltės jausmą ir pasibjaurėjimą savimi. Mažai moterų norėjo kam nors pasakoti apie tai, ką patyrė. Vyresnės moterys jautė didesnę kaltę nei jaunesnės, tačiau jaunesnės rečiau jautė ir pasitenkinimą.

Straipsnis parengtas pagal Allano ir Barbaros Peace knygą „Kodėl vyrams reikia sekso, o moterims meilės“ (leidykla „Alma littera“).

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis