Amžiaus skirtumai poroje: privalumai ir trūkumai

Vyro ir žmonos amžiaus skirtumas nulemia tarpusavio santykių vystymąsi. Ne veltui psichologai mėgsta pabrėžti: "Pasakykite, koks tarp jūsų amžiaus skirtumas ir mes papasakosime, kaip jūs gyvenate..."

Bendraamžiai

Jei vyras ir žmona yra beveik vienodo amžiaus, jiems lengviau ir paprasčiau. Čia viskas aišku: bendri interesai, draugai ir pramogos. Kartais ir tėvams ramiau, tarkim, juk dukra išteka už buvusio klasės draugo!

Bet ši sąjunga turi šiokių tokių minusų. Jis nepasakoja "savojo laikmečio istorijų", nenustebina gyvenimiška patirtimi ir pan. Vyrai subręsta vėliau, todėl ir atsiranda prieštaravimai tarp partnerių: ji nori ištekėti, o jis dar ne; jai laikas gimdyti, o jis neskuba tapti tėvu; ji nori susitvarkyti buitį, o jį bendras gyvenimas baugina. Sulaukę keturiasdešimties, vyrai dažnai palieka savo bendraamžes žmonas dėl kitos moters.

Vyras vyresnis

Nedidelis amžiaus skirtumas tarp sutuoktinių – 6-7 metai – daugeliui atrodo idealus. Vyrai pasiveja moteris ir išnyksta tas psichologinis skirtumas, kuris kartais trukdo bendraamžių poroms. Su vyresniu partneriu moteriai lengva: jis išmintingesnis, turi daugiau gyvenimiškos patirties, galantiškas, už jo, kaip už akmeninės sienos. Vienu žodžiu – jis tikras vyras.

Moterys dažniau linkusios pasirinkti vyresnius vyrus. Tokio elgesio priežastys gana įvairios. Galbūt mergaitė anksti neteko tėvo ar apskritai neranda bendros kalbos su savo bendraamžėmis. Iš kitos pusės, šalia vyresnio vyro moteris atrodo jauniau. Gana svarbus argumentas ir vyro materialinė "bazė".

Pagrindinė šios nelygios santuokos problema – skirtingi interesai. Pavyzdžiui, vyras nori vakarą praleisti jaukiuose namuose, o moteris nenustygsta vietoje – jai reikia kompanijos ir pramogų.

Prancūzų patarlė sako: "Moteriai tiek metų, kiek metų jos vyrui". Kartais būna ir taip. Dar viena nelygios santuokos problema – sveiki palikuonys. Jei vyras daug metų vyresnis, padidėja išsigimimų rizika.

Vyras jaunesnis

Jaunesnius vyrus paprastai renkasi savimi pasitikinčios moterys. Joms reikia dvasinio bendravimo, sekso ir ištikimo draugo. Visa kita jos jau turi.

Nedidelis 6-7 metų skirtumas – naudingas abiems pusėms. Ypač, kai moteriai 30 metų. Šiame amžiuje moterys pasiekia seksualumo viršūnę. Jei moteris žymiai vyresnė už savo vyrą, apie ją kalbama, kad ji turi "mamytės" kompleksą, o jos jaunasis - "Edipo kompleksą", be to, sakoma, kad jaunasis klastūnas nori įsitvirtinti vyresnės draugės sąskaita. Deja, kartais ir kitaip būna. Žmonės dažnai pamiršta jausmus. Ir be reikalo!

Išmintinga, nemažą gyvenimišką patirtį sukaupusi moteris, šalia jauno vyro atrodys jauniau. Ji tiesiog daugiau dėmesio skirs savo išvaizdai ir apskritai bus aktyvesnė. Tokios moterys vėliau gimdo vaikus, todėl ilgiau išlieka jaunos.

Bet! Pavydas – neišvengiamas! Pavydą sukelia jaunystei būdingas lengvumas. Šalia jauno vyro moteris nori atrodyti jaunai, todėl kartais ji būna perdėtai savikritiška.

Tam tikrame amžiaus tarpsnyje ryškus amžiaus skirtumas nėra naudingas: kai jai 50, o jam 40, konkuruoti su 20-30-metėmis ne taip paprasta. Nors ir įmanoma!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis