Kaip persodinti orchidėją?

Оrchidėja – visų moterų mėgstama gėlė. Turbūt kiekviena šeimininkė namuose turi bent jau vieną vazoną su šia gražia gėle. Tačiau kaip bet koks grožis ir grakštumas, ji reikalauja tinkamos priežiūros.

Skaitomiausi šių dienų straipsniai:
- Kaip sutvarkyti miegamąjį, kad jis pritrauktų meilę ir ramybę
- 10 įsimintiniausių Jennifer Lopez suknelių
- Kaip pasirinkti amuletą kiekvienam Zodiako ženklui
- Etiketo subtilybės: kaip gerti sultinį ir kur dėti vyšnios kauliuką
- Šiupininė su pupelėmis ir daržovėmis

Taigi, pažiūrėkime kaip teisingai prižiūrėti orchidėją. Kokių sąlygų reikia orchidėjai, kad ji jaustųsi gerai ir džiugintų namiškius savo grožiu?

Pats svarbiausias dalykas – klimatas. Patalpoje, kur auga orchidėja, turi būti drėgna.

Laistyti orchidėją reikia laikantis tų pačių taisyklių kaip ir su kitais kambariniais augalais. Vanduo neturi patekti į tą vietą, iš kur išauga lapai, kitaip augalas pagaus puvinį arba ant jo pasirodys pelėsis. Būtina atkreipti dėmesį į vandens temperatūrą – ji neturėtų būti žemesnė nei 30 laipsnių ir aukštesnė nei 45 laipsniai. Geriausias paros laikas orchidėjų laistymui yra rytas. Tam labiausiai tinka minkštas filtruotas vanduo.

Purkšti orchidėjų negalima, jeigu jos stovi tiesioginiuose saulės spinduliuose – vandens lašeliai tokiu atveju gali pažeisti augalo lapus. Augalo negalima purkšti žiemą, kai kambario temperatūra yra žemesnė – garavimo proceso metu orchidėja gali peršalti, o tai gali tapti ligų priežastimi. Orchidėjų purškimui reikia įsigyti purkštuvą, kuris vandenį paverčia smulkiais rasos lašeliais. Ant orchidėjų neturi susiformuoti stambūs lašai. Atkreipkite dėmesį, kad iki sutemų vanduo ant gėlės lapų turi visiškai išdžiūti.

Tręšti augalą patariama būtent augimo laikotarpiu. Tręškite kas dešimt-keturiolika dienų. Pertraukose tarp tręšimų dirvožemio substratą būtina plauti vandeniu. Nešakninį tręšimą atlikti geriausia pavasario pradžioje, tuo metu, kai orchidėja tik pradeda augti. Tam naudokite specialius mišinius, kuriuose daug mikroelementų.

Shutterstock nuotr.

Kaip persodinti naminę orchidėją?

Pirma, teisingai parinkite vazonėlį. Orchidėjoms geriausia tinka plastikiniai vazonėliai. Jeigu naudosite keramikinius, orchidėjos šaknys gali laikui bėgant pasiekti vazonėlio sieneles ir persodinti gėlę nepažeidžiant jų bus labai sudėtinga. Taip pat nereikia rinktis pernelyg didelių vazonėlių, nes augalo šaknys turės per daug erdvės. Jeigu taip nutiko, kad orchidėja neteko dalies savo šaknų, tuomet ją persodinkite į vazonėlį, kuris yra šiek tiek mažesnis už ankstesnįjį.

Orchidėjas persodinti reikia tuomet, kai šaknys pradeda lipti iš vazonėlio. Visais kitais atvejais gėlės geriau neliesti.

Persodinti orchidėją reikia taip: padarykite vazonėlyje kelias skylutes, įpilkite drenažo sluoksnį (geriausia kad tai būtų pušies žievė), paskui jau galima sodinti orchidėją į specialų substratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis