8 kasdien naudojami daiktai, kurie yra purvinesni už tualetą

Net prekybos centro tualete nebus tiek pavojingų bakterijų, kiek ant ligoninės lifto mygtuko, visai neseniai paskelbė mokslininkai. Į ligoninę dažnai nevaikštome, tačiau buityje naudojame aibę daiktų, kurie yra gerokai purvinesni už tualetą.

Ledo kubeliai


Jie tik atrodo skaidrūs, tyri ir švarūs. Tačiau kaip skelbia Amerikos medicinos asociacijos žurnalas, ledas yra tikra bakterijų buveinė. Čia jos patenka nuo nešvaraus šaldiklio grindų, ledo aparato ar purvinų rankų. Maža to, buvo ištirta, kad ledas dažname restorane yra net 70 proc. nešvaresnis, nei vanduo tualeto bakelyje. Geriausia naudoti tik savo šaldytą vandenį. Tačiau šaldymo kamera turėtų būti valoma bent kartą per mėnesį, į ledo formeles reiktų pilti tik virintą vandenį ir žiūrėti, kad jos nesiliestų su šaldyta mėsa ar daržovėmis.


Stalas ir kėdžių porankiai


Stalo paviršius ir kėdės porankiai – tikra bakterijų bomba. Mokslininkai nustatė, kad čia bakterijų gali būti iki 400 kartų daugiau, nei ant tualeto sėdynės. Ypač maitinimo įstaigose, parkuose ar darbo vietoje. Stalai ir tuo labiau kėdžių porankiai ia jie dažniausiai valomi itin retai ir liečiami daugelio žmonių rankomis. Net jei dažnai plaunate rankas, nuo nešvaraus stalo galite lengvai užsikrėsti tymais ar gripu. Geriausia visada turėti antibakterinių servetėlių ir jomis nusivalyti stalo paviršių ir kėdės porankius. Darbo stalą reiktų nusivalyti bent kartą per savaitę. Namuose virtuvės stalą patariama kasdien valyti muilo tirpalu ir švaria kempine. Šiukštu nenaudokite tos pačios, su kuria plaunate indus.

Klaviatūra

Jei valote darbo stalą, nepamirškite ir kompiuterio klaviatūros. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad ant vieno žmogaus naudojamos klaviatūros knibžda 70 proc. daugiau pavojingų bakterijų nei ant tualeto sėdynės. Skaičius dar labiau padidėja, jei klaviatūra naudojasi keli asmenys. Nustatyta, kad per nešvarias klaviatūras itin greitai plinta pavyzdžiui, noro virusas. Patariama kasdien klaviatūrą kruopščiai nusivalyti antibakterinėmis servetėlėmis.

Telefonas

Jei niekaip negalite atsikratyti spuogų, dėl to gali būti kaltas telefonas. Jis – kuo tikriausia bakterijų veisykla. Ant telefono bakterijos patenka nuo rnkų, veido odos, rankinės ar kelnių kišenės. Ištirta, kad ant visų telefonų galima rasti auksinio stafilokoko. Jam puiki vieta daugintis ant paviršiaus likę veido odos ar rankų riebalų likučiai. Patartina, telefoną kruopščiai kasdien valyti antibakterine servetėle ir laikyti uždarame dėkle.

Virtuvinė kempinė

Kempinę, kuria plaunami indai, patartina keisti ne rečiau kaip kas savaitę. Kitaip indai bus apkrėsti pavojingomis sveikatai bakterijomis. Šiluma, drėgmė ir maisto likučiai yra ideali terpė bakterijoms daugintis ir tarpti. Mokslininkai yra įrodę, kad ilgiau nei savaitę naudota kempinė turi 200 kartų daugiau bakterijų nei tualeto sėdynė. Norint apsisaugoti nuo pavojingų mikrobų būtina kempinę kaskart baigus plauti indus dar kartą išplauti su muilu, sausai išgrežti ir padėti sausai.

Pjaustymo lentelės

Nors pjaustymo lentelės kaskart nuplaunamos, ant jų gali likti salmoneliozės ir taksoplazmozės bakterijų. Ypač jei buvo pjaustyta žalia mėsa. Todėl kaskart reiktų lentelę dukart nuplauti su indų plovikliu ir kempine.

Pinigai

Tiek banknotai, tiek monetos keliauja iš rankų į rankas ir jų niekas niekada nevalo. Todėl čia pilna pavojingų bakterijų, kurios plinta vis pas naujus šeimininkus. Ne veltui patariama siaučiant epidemijai mūvėti pirštines ir tik su jomis imti pinigus. Tačiau, nors pinigų neįmanoma dezinfekuoti, pakanka paprastų atsargumo priemonių – dažniau plauti rankas.

Dantų šepetėlis

Dantų šepetėlį sunku išplauti, todėl jame lieka maisto likučių. O šiluma ir drėgmė puiki terpė daugintis bakterijoms. Be to, labai dažnai dantų šepetukai būna pastatyti per arti tualeto. Kiekvieną kartą nuleidžiant vandenį neuždengus nagčiu pavojingos bakterijos pasklinda dviejų metrų spinduliu. Patariama tualetą laikyti uždengtą, o dantų šepetėlį keisti kas du mėnesius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis