Specialistai pataria, kaip rūpintis grožiu, kai tau: 30+, 40+, 50+, 60+

Kad ir kaip stilistai, psichologai bei sociologai stengtųsi mus įtikinti, jog skirstyti žmones pagal amžių senamadiška ir netgi neetiška, gamta kažkodėl į šiuos argumentus įsiklausyti nelinkusi. Senstame, mielosios, ir niekur nuo to nepabėgsi. Tik tai nereiškia, kad negalime atrodyti gražios bet kokio amžiaus.

Populiariausi straipsniai:
- R. Lukoševičiūtė: dėl -14,5 kg pakeista ir mityba, ir gyvenimo būdas
- Amžiaus skirtumai poroje: privalumai ir trūkumai
- Kokius stilingus ir patogius drabužius įsigyti atostogoms
- Filosofas G. Degėsys: mokydamasis kunigystės ėmiau nesutarti su Bažnyčia. Ten yra intrigų, pavydo...
- Minkštos ir purios spurgytės

Kad amžius – ne kliūtis atrodyti žavingai, įrodo visas būrys žvaigždžių. Žvilgtelėkit kad ir į legendines aktores Jane Fondą (76 m.), Sophia Loren (79 m.), Helen Mirren (68 m.) ar mados pasaulio guru Anną Wintour (64 m.). Liežuvis neapsiverstų pagyvenusiomis pavadinti Kim Basinger (60 m.) ar Isabelle Adjani (58 m.) O jei prabiltume apie tas, kurios tik peržengė 40-mečio slenkstį, tai, tiesą sakant, apskritai gali kilti abejonių, ar joms be asmens dokumento parduodamas alkoholis. Be jokios abejonės, prie tokio grožio nemažai yra pasidarbavę plastinės chirurgijos chirurgai, kosmetologai, stilistai ir nuotraukų retušuotojai, bet kas sako, kad visu tuo negalime pasinaudoti ir mes, paprastos mirtingosios?

Kaip pasirūpinti savimi skirtingais amžiaus tarpsniais, pataria ekspertai – medicinos centro „Northway“ gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė, grožio terapijos ir chirurgijos klinikos „Sugihara“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialistas dr. Darius Radzevičius, studijos „WonderTime“ įkūrėja makiažo dizainerė Vaida Venckutė ir grožio salono „Salionas“ kūrybos vadovas plaukų meistras Paulius Markeliūnas.

30+

Oda. Vos spėjote atsikratyti jaunatvinių spuogų, oda išsivadavo iš riebaus blizgesio, prasidėjo naujos problemos? Daugumai trisdešimtmečių labiausiai užkliūva jų akys. Laikas pradėti naudoti stangrinamąjį paakių kremą. Dermatologė A. Dumbliauskienė pataria rinktis priemones, kurių sudėtyje yra L fukozės, suaktyvinančios kolageno, elastino ir glikozaminoglikanų gamybą. Jos stangrina odą, skatina atsinaujinti ląsteles. Priemonės su laktobiono rūgštimi veiksmingai ir nedirgindamos odos pašalina negyvas ląsteles, pritraukia vandens molekules.

Dainininkė Shakira, 37 m.
Vida Press
„Nustokite mėgautis saule. Ultravioletiniai spinduliai ne tik sukelia odos vėžį, bet ir yra daugybės kitų problemų – pigmentinių dėmių, odos suragėjimo, išsiplėtusių kapiliarų, atsivėrusių porų – priežastis“, – perspėja dermatologė. Pasak gydytojos, trisdešimtmetėms pasireiškia veido rožinė, tad toms, kurios paauglystėje buvo žavios raudonskruostės ir kurių veidas vėliau užsiplieksdavo, vos paragaudavo šampano, reikėtų saugotis šalčio, žvarbos, saulės, karščio. „Laikas pradėti odą drėkinti. Rekomenduoju kartą per metus atlikti mezoterapijos kursą – pamaitinti odą hialurono rūgštimi, vitaminais, aminorūgštimis. Ši procedūra skaistina, drėkina, yra puiki senėjimo profilaktikos priemonė“, – sako A. Dumbliauskienė.
Kembridžo hercogienė Catherine Middleton, 32 m.
Vida Press

Dūminis akių makiažas, skaistalais pagražinta oda ir nedažytos lūpos – puikus šio amžiaus moterų pasirinkimas.Makiažo dizainerė V. Venckutė

Tenka girdėti siūlymų profilaktiškai atlikti ir botulino toksino injekcijas – esą jei užbėgsime raukymuisi už akių būdamos 25-erių, sulaukusios 40-ies galėsime būti ramios. „Gal plastinės chirurgijos chirurgams ir būtų naudinga, kad ateitų 25-erių sulaukusios ar dar jaunesnės pacientės, bet visada pabrėžiu, kad botulino toksinas nėra profilaktinė priemonė, jo siūloma leisti tik tada, kai atsiranda statinių raukšlių, – sako dr. Darius Radzevičius. – Iš tikrųjų 30–40 metų moters veidas yra gražiausias, vėliau daromų operacijų tikslas yra išgauti būtent šiuo laikotarpiu buvusį ovalą. Deja, senėjama ne pamažu, o tam tikrais šuoliais. Vienas etapas – maždaug 36–40-ieji gyvenimo metai. Šio amžiaus moterys neretai prisipažįsta, kad staiga suseno.“ Pasak chirurgo, šiuo laikotarpiu išnyksta dalis veido riebalinio audinio. Pirmiausia – po apatiniais vokais esančioje skruostikaulių zonoje, dėl to vidurinė veido sritis pasmunka žemyn, išryškėja nosies ir lūpų raukšlė. Liesoms moterims, turinčioms mažiau poodžio, tai nutinka anksčiau. „Norint pataisyti, užtenka suleisti į šią zoną užpildų. Jų yra įvairių – pradedant hialuronu, baigiant savų riebalų persodinimu. Truputis botulino toksino padėtų sumažinti „žąsų kojeles“ akių kampučiuose ir, jei reikia, patiesintų surauktą kaktą“, – sako D. Radzevičius.

Aktorė Katie Holmes, 35 m.
Vida Press
Plaukai. Pasak plaukų meistro P. Markeliūno, šio amžiaus moterims jokiu būdu negalima ignoruoti mados. Ne mažiau svarbus ir savitas stilius. Plaukai sulaukus 30-ies dažomi ne norint paslėpti žilus, o siekiant susikurti įvaizdį, pabrėžti charakterį. „Tinka visos spalvos, išskyrus vyšninę ir raudoną. Jų reikia vengti visokio amžiaus moterims – šių spalvų limitas jau išnaudotas Sovietų Sąjungos eroje“, – juokauja P. Markeliūnas. Jis pataria nebijoti plaukų formavimo priemonių – kokybiškos tikrai nekenkia plaukams, padeda suteikti šukuosenai madingą formą, pabrėžti svarbias detales. Neskubėkite kirptis ilgų, nebent norite solidžiau atrodyti, – šio amžiaus moteris trumpi plaukai dažniau sendina, nei jaunina. Beje, solidumo (ir papildomų metų) neretai suteikia ir tvarkingai sušukuoti, į griežtą kuodą susukti plaukai.

Aktorė ir drabužių dizainerė Nicole Richie, 32 m.
Vida Press
Makiažas. „Gana dažnas trisdešimtmečių principas nieko nenaudoti – ne pats geriausias pasirinkimas, – sako vizažistė V. Venckutė. – Kreminė pudra būtina! Ji odos tikrai neužkemša, be to, saugo nuo neigiamo aplinkos poveikio. Makiažas fiksuojamas kompaktine pudra. Vasarą kremine pudra galima tepti tik centrines veido zonas. Tam tiks ir paakių korektorius. Beje, nedarykite atvirkščiai – nenaudokite veidui skirtos kreminės pudros paakiams maskuoti, ypač jei turite problemų dėl tamsių ratilų, – jos nebus veiksmingos.“ Dūminis akių makiažas, spindinti oda (šį įspūdį padės sukurti skaistalai) ir nedažytos lūpos – puikus šio amžiaus moterų pasirinkimas. Šešėliai gali būti metalo atspalvio – tokie suteikia akims spindesio. Vakarui galite leisti sau ir dramatiškesnį įvaizdį, o susikurti jį galite juodu ar anglies pilkumo akių pieštuku. Viena svarbiausių detalių – antakiai. „Jie turi būti jūsų. Jokiu būdu neišploninti, geriau storesni, bet sutvarkyti, tinkantys prie plaukų ir odos spalvos. Jei labai norisi, gali būti ir šiek tiek tamsesni“, – pataria V. Venckutė.

Trisdešimtmetės kosmetikos krepšelis

40+

Oda. Nors jau dvidešimtmečių oda pradeda netekti kolageno, akivaizdžiai tai imame pastebėti sulaukusios 40-ies. „Atkurti jį padės mezoterapija (du kursai per metus): rinkitės stipresnius kokteilius su siliciu, biotinu, didesne hialurono rūgšties koncentracija. Puiki procedūra, grąžinanti odos tonusą ir ją sustangrinanti, yra biorevitalizacija, – sako dermatologė A. Dumbliauskienė. – Galima išbandyti ir Holivudo žvaigždžių mėgstamas trombocitais papildytos plazmos injekcijas. Šiuo atveju naudojamas paties paciento kraujas. Trombocituose esančios augimo faktoriais vadinamos medžiagos veiksmingai trukdo ne tik senti odai, bet ir slinkti plaukams. Rekomenduojamos bent dvi procedūros per metus.“

Aktorė Cate Blanchet, 44 m.
Vida Press
Laikas pradėti vartoti kremus su antioksidantais. Atkreipkite dėmesį į šias sudedamąsias kremų dalis: ferulino rūgštį, tokoferolį (vitaminas E), askorbiną (vitaminas C), alfa lipoinę rūgštį, likopeną. „Metas mesti rūkyti, nepiktnaudžiaukite alkoholiu, – perspėja gydytoja. – Grožio procedūros, jei rūkysite, veiks trumpiau, o alkoholis garantuos patinusius paakius ir išsiplėtusius kapiliarus.“

Drabužių dizainerė Victoria Beckham, 40 m.
Vida Press
Chirurgas D. Radzevičius pataria vengti rūkyti ir saulės. „Sulaukus 40-ies audiniai praranda elastingumą, pradeda smukti, o minėti veiksniai tai gerokai pagreitina. Norint timptelėti veidą aukštyn, neretai užtenka tiesiog suleisti užpildų į skruostikaulių zoną. Kartais – ir į kitas vietas. Kur tiksliai, parodo besiformuojančios raukšlės – jos atsiranda po problemine vieta.“ Kai kurie grožio specialistai jas koreguoja medicininiais siūlais – šie suteikia labai natūralų vadinamąjį patempimo efektą, o tirpdami dar ir skatina gamintis kolageną. D. Radzevičius mažesnes problemas koreguoja užpildais, o jei problema didesnė, pastebimesnis ir ilgiau veikiantis efektas pasiekiamas skalpeliu, apie 45–48-erius metus jau galima atlikti veido patempimo operaciją. Šio amžiaus moterys pajunta, kad žvilgsnis tapo šiek tiek pavargęs. Tokį įspūdį daro nusileidę vokai, pasmukę antakiai. Pagelbėti gali viršutinių vokų korekcija. 
Modelis Cindy Crawford, 47 m.
Vida Press

Nors sulaukusių 40-ies moterų plaukų ilgis ima pastebimai trumpėti, neskubėkite nusirėžti plaukų - ilgi, išpuoselėti neretai jaunina labiau nei trumpi.Plaukų meistras P. Markeliūnas

Plaukai. Plaukų meistras P. Markeliūnas keturiasdešimtmetėms siūlo rinktis solidesnes spalvas: tarkim, šaltą rudą. „Nenusišviesinkite per daug. Turgaus spalvas ten ir palikite, – siūlo jis. – Šio amžiaus moterys taip pat neretai skuba save nurašyti į močiutes – mano, kad jaunatviška šukuosena joms netinka. Renkantis kirpimo būdą, labai svarbu atsižvelgti į žmogaus veido formą, profesiją, užimamas pareigas, stilių.“ Nors sulaukusių 40-ies moterų plaukų ilgis ima pastebimai trumpėti, nereikėtų skubėti atsisakyti ilgų ar pusilgių išpuoselėtų plaukų – jie neretai atrodo jaunatviškiau nei standartinės smakro liniją siekiančios šukuosenos. „Tokiais dar galite pasidžiaugti 6–7-erius metus“, – siūlo vizažistė V. Venckutė. Beje, visai gudrus sprendimas gali būti kirpčiukai – jie suteikia purių plaukų įspūdį ir pridengia kaktos raukšles. Kai kurios moterys, artėdamos prie 50-ies, ima skųstis retėjančiais plaukais. Svarbu išsiaiškinti priežastį ir ją pašalinti. Plaukai smarkiau ima slinkti, kai organizmui trūksta geležies, baltymų, nepakeičiamų riebalų rūgščių, cinko, vitamino B7.

Aktorė Sabžndra Bullock, 49 m.
Vida Press
Makiažas. Šį dešimtmetį galioja principas „mažiau yra daugiau“, taigi labai svarbu makiažo nepadauginti. „Rūpinkitės, kad oda būtų sveika, prižiūrėkite ją, negailėkite pinigų geriems kremams ir kosmetologei. Aišku, ir dekoratyvine kosmetika galima suteikti veidui daugiau švytėjimo, spindesio. Tiks makiažo pagrindas su šviesą atspindinčiomis dalelėmis, taip pat – bronzinė pudra ir skaistalai. Būtina pabrėžti akių liniją – tai jaunina“, – pataria V. Venckutė. Patamsinkite akių kampučius, naudokite blakstienas riečiantį tušą – akys atrodys labiau atvertos. Nepamirškite paryškinti ir pašukuoti šepetuku antakių, tik jie neturi būti pernelyg ploni ir juodi. Lūpų dažai tiks šviesūs.

Keturiasdešimtmetės kosmetikos krepšelis

50+

Oda. Penkiasdešimtmečių organizme vyksta dideli pokyčiai. „Moteriško lytinio hormono progesterono pradeda mažėti jau sulaukus 35-erių, artėjant menopauzei, mažėja ir estrogenų, – sako dermatologė A. Dumbliauskienė. – Tai kompensuoti padeda priemonės su augaliniais hormonais.“ Daugiausia problemų kyla dėl žemyn slenkančio veido ovalo. Amžių išduoda ir glebi oda, ryškios raukšlės, pigmentinės dėmės, pavytęs, susiraukšlėjęs kaklas, plaštakos.

Aktorė Sharon Stone, 55 m.
Vida Press
„Stangrinti odą rekomenduojama aparatinėmis ultragarso, galvaninių srovių procedūromis – jų metu aktyvinamos ląstelių mitochondrijos. Taip oda geriau aprūpinama deguonimi ir energija, aktyvinami fibroblastai, o šie gamina kolageną ir stiprina odos elastingumą. Išryškėję kapiliarai, pigmentinės dėmės gali būti šalinami lazeriu“, – pataria dermatologė.

Aktorė Michelle Pfeiffer, 54 m.
Vida Press
Pasak plastinės chirurgijos gydytojo D. Radzevičiaus, šio amžiaus moterims pasmunka ne tik oda, bet ir raumenys, juos patempti galima tik skalpeliu. „Atsiradusį odos perteklių reikia pašalinti, nes mažiau radikalios priemonės reikiamo efekto neduos. Patempti galima ne tik viršutinę, bet ir vidurinę, apatinę veido dalis, pasmakrę, kaklą. Patempti kaktą prireikia retai, dažniausiai užtenka šiek tiek kilstelėti antakius“, – teigia jis. Kitą ryškėjančią problemą – besiraukšlėjančią iškirptės zoną – chirurgas siūlo tiesiog pridengti tinkamais drabužiais. Jei amžių išduoda rankos, reikėtų pasirūpinti ir jomis: šlifavimas lazeriu padės atsikratyti pigmentacijos, užpildai – smulkių raukšlelių. 
Stangrinti odą rekomenduojama aparatinėmis ultragarso, galvaninių srovių procedūromis.Gyd. dermatologė A. Dumbliauskienė


Plaukai. „Detalės blanksta, įvaizdis solidėja, kirpimas tinkamesnis patogesnis nei madingas, – teigia plaukų meistras P. Markeliūnas. – Spalvos geriausiai tokios, kurios maskuoja žilus plaukus. Šukuosenos – trumpesnės. Tai padeda išvengti ir ryškių sklastymų, ilgiau nematyti ataugančių žilų plaukų.“ Beje, sklastymas, metų metus daromas toje pačioje vietoje, pabrėžia ir kitą bėdą – retėjančius plaukus.

Aktorė Demi Moore, 51 m.
Vida Press
„Atsisakykite kasų ir pradėkite šviesinti plaukus“, – pataria vizažistė V. Venckutė. Atkreipkite dėmesį į tai, kad, pasmukus raumenims ir odai, pasikeičia ir veido forma – tarkim, buvęs ovalus pasidaro keturkampis, taigi tas kirpimas, kuris tiko vos prieš 10 metų, gali nebetikti. Su amžiumi plaukai vis labiau šakojasi ir sausėja dėl riebalų trūkumo, todėl galiukus tenka trumpinti daug dažniau. Taip pat vertėtų atsisakyti plaukų džiovintuvo, žnyplių, modeliavimo priemonių, dažniau lepinti plaukus kaukėmis, serumais. Be to, žili labiau linkę garbanotis, tad rinkdamosi kirpimą nepamirškite į tai atsižvelgti. Neblogai atrodo plaukai iki pečių, taip pat – daugiasluoksnis kirpimas: toks suteikia apimties net ir retiems plaukams, paslepia nedidelius trūkumus, tokį lengviau prižiūrėti.

Dainininkė Madonna, 55 m.
Vida Press
Makiažas. „Geriausias makiažo pagrindas – labai lengvos konsistencijos kreminė pudra, ja tepkite visą veidą. Norint išvengti kaukės efekto, labai svarbu, kad pudros atspalvis nesiskirtų nuo kaklo. Juodas pieštukas padidins akis, bet jo linija turėtų būti išsklaidyta. Matinis kūno spalvos šešėlis padės paslėpti paraudusius viršutinius vokus ir kapiliarų tinklą. Nepamirškite antakių! Jie neturi būti siauri, o jei yra išretėję, trūkumus paslėpkite šešėliu“, – pataria makiažo dizainerė V. Venckutė. Lūpoms pirmiausia suteikite spalvą, tada dažus servetėle nusausinkite ir pieštuku apveskite kontūrą. Lūpų spalva turėtų būti ryškesnė – net dieną puikiai tiks ryški oranžinė ar raudona.

Penkiasdešimtmetės kosmetikos krepšelis

60+

Oda. Šio amžiaus moterų oda labai išplonėjusi, išryškėja ne tik gilios raukšlės, bet ir smulkių raukšlelių tinklas. Pasak dermatologės A. Dumbliauskienės, taip nutinka iš dalies todėl, kad prie kolageno jungiasi gliukozė, ji suklijuoja kolageno bei elastino skaidulas. Gali pagelbėti mezoterapija su siliciu – šis pakeičia gliukozę, neleidžia suklijuoti skaidulų, tad šios lieka veiklios. Taip išlaikomas normalus odos storis ir tonusas. Atkurti hidrolipidinę apsaugą padės kosmetikos priemonės su keramidais – šie užtikrina raginio odos sluoksnio sutankėjimą.

Aktorė Sophia Loren, 79 m.
Vida Press
„Tiek odos suglebimą, tiek pigmentaciją gerai koreguoja vidutinio gilumo bei gilaus rūgštinio šveitimo procedūra, ji dažnai atliekama taikant bendrąją nejautrą. Veiksmingos ir lazerinės atjauninimo procedūros. Kosmetikos priemonės turėtų pasižymėti gebėjimu giliai įsiskverbti į odą, tokios savybės paprastai būdingos įvairiems serumams“, – sako gydytoja.

Naivu tikėtis, kad tokio amžiaus pirmąsyk peržengusi plastinės chirurgijos klinikos slenkstį galėsite pradėti nuo minimalių žaidimų – užpildų, siūlų ar botulino toksino. „Didžiausia šio amžiaus moterų problema yra pasmukęs visas veidas, tad pirmiausia reikia jį patempti (tenka pašalinti iki 5, 6 cm odos), o paskui jau galima dėti akcentus: suleisti botulino toksino – kad sumažėtų aktyvios raukšlės. Jei jos neišsilygina arba tam tikroms veido zonoms trūksta putlumo, padės užpildai“, – teigia chirurgas D. Radzevičius. Erzina raukšlės aplink lūpas? Prie to nemažai prisideda pomėgis traukti cigaretes, bet su šia problema susiduria ne tik rūkalės. Vieni chirurgai šias raukšleles lygina medicininiais siūlais, kiti, tarp jų ir D. Radzevičius, – užpildais. Beje, lūpų kampučius taip pat galima kilstelėti suleidžiant po jais užpildų. O gal jau vertėtų liautis varstyti grožio klinikų duris? Viskas priklauso tik nuo jūsų poreikių. Vyriausia pacientė, kuriai D. Radzevičius patempė veidą, buvo 78-erių metų.

Aktorė Kim Basinger, 60 m.
Vida Press

Plastinės chirurgijos specialistas D. RadzevičiusPasmukusį veidą galima patempti chirurginiu būdu, o trūkstamus akcentus sudėti botulino toksino injekcijomis, užpildais.

Plaukai. „Tokio amžiaus moterys apie madingas šukuosenas dažniausiai klausinėja tik norėdamos palaikyti pokalbį, – sako plaukų meistras P. Markeliūnas. – Manyčiau, tam tikros madingos detalės yra galimos, bet tik įsitikinus, kad moteriai tai tinka, kad ji tikrai to nori ir gali sau leisti. Spalvos turi būti kuo natūralesnės ir ramesnės.“ Nepiktnaudžiaukite laku. Jo moterys, kai išretėja plaukai, dažnai prisipurškia norėdamos suteikti šukuosenai apimties, tačiau svarbiau, kad plaukai atrodytų gyvi – žvilgėtų ir lengvai judėtų. Jaunina bob, kare šukuosenos. Atkurti išplonėjusių žilų plaukų tekstūrą padeda priemonės su keratinu.

Aktorė Helen Mirren, 68 m.
Vida Press

Makiažas. Teks vėl iš naujo atrasti rožinę. Rožinės ir persikinės spalvų vertėtų rinktis tiek lūpų dažus, tiek šešėlius, tiek skaistalus. „Geriau pamirškite pernelyg šviesių atspalvių pudrą. Ši turi būti tarsi nematoma, šiek tiek rusvesnė (aišku, ne soliariumo įdegio). Daugelis jau apskritai gali apsieiti be jos, ir tai yra geriau nei kaukės efektas ar į raukšleles subėgę pudros likučiai“, – aiškina makiažo dizainerė V. Venckutė. Prieš tepdamos visą veidą makiažo pagrindu, specialia priemone paslėpkite pigmentines dėmes, paraudusias vietas ir kitus odos trūkumus. Skaistalai šiuo amžiaus tarpsniu yra vieni svarbiausių makiažo elementų. Skruostikaulius paryškinkite natūralaus įdegio priemone – taip sukursite vadinamąjį patempimo efektą. Zoną po jais pašviesinkite – sumažinsite įdubusių skruostų įspūdį. „Tik netepkite skaistalų ant pudros – antraip tik sustiprinsite kaukės efektą“, – perspėja vizažistė. Šešėliai – tik matiniai. Galima apsieiti ir be jų. Daugiau dėmesio skirkite blakstienoms ir antakiams.

Amerikietiškojo „Vogue“ vyr. redaktorė Anna Wintour, 64 m.
Vida Press

Šešiasdešimtmetės kosmetikos krepšelis

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis