Koks aliejus padeda manekenėms išgauti švytinčios odos efektą?

Tai, kad aliejus tinka ne tik blynams kepti, žinojo ir prosenelės. O štai kosmetikos gamintojai ilgokai nesidomėjo mūsų naminiais grožio eksperimentais su šiuo takiu, riebiu skysčiu. Kas gi nutiko, kad požiūris pasikeitė?

Tai, kad aliejus yra naudingas odai, – neginčytinas faktas. Kosmetikos pramonė mena ir šlovingus „Johnson's Baby“ aliejaus laikus, ir ne tokias puikias dienas, kai kartu su žaliąja natūralumo banga imta baisėtis mineraliniais aliejais. Kosmetikos gamintojai pritilo žiūrėdami, kurlink pakryps šis slidus reikalas, netgi pradėjo kurti nealiejinės tekstūros kosmetiką – esą tokia labai naudinga odai: yra lengva, greitai įsigeria ir leidžia jai kvėpuoti. Skysta nealiejinio pagrindo pudra kaip išeitis siūlyta toms, kurios trokšta sukurti matinį efektą.

Visgi padėtis ėmė keistis jau praėjusiais metais. Aliejus vis dažniau pradėjo šmėžuoti tarp kitų kosmetikos gaminių. Kai kuriose šalyse ši tendencija užfiksuota jau užpernai, o šiemet aliejumi galime išsitepti nuo galvos iki kojų. Ir ne šiaip paprasčiausiu – iš virtuvės, o pažangiausių technologijų palytėtu, iš gamtos krepšelio.

Shutterstock nuotr.
Visur savas

Idėja, kad ant odos reikia tepti tik tai, ką galima valgyti, labai pasitarnavo mūsų virtuvių senbuviui. Pasidaryti iš kiaušinių veido odos kaukę ar išsiplauti galvą alumi – seniai žinomi grožio triukai, bet mažai kam smagu keistomis tekstūromis gąsdinti namiškius ir plėšti gėrimą vyrui iš rankų. Aliejus – kas kita. Jokios rizikos kvepėti kaip spurga. Netgi atvirkščiai. Užtenka delnuose ištirpdyti gabalėlį kokosų aliejaus – ir jau kvepia rojumi. Daugelis natūralių aliejų – pakankamai skalsūs (jei padauginsite, teks dažniau skalbti drabužius ir patalynę).
Posakis „kas tinka viskam, netinka niekam“ – ne apie aliejų.

Universalumas – nuostabiausia jo savybė. Užuot nukrovus lentyną kūno, veido, plaukų ir nagų priežiūros priemonėmis, užtenka vieno indelio, ir tas pats gali būti virtuvėje, o prireikus – migruoti vonią. 

Aliejų vartoti labai paprasta. Tereikia iš ryto patepti veidą keliais lašeliais, ir oda bus papildomai apsaugota nuo laisvųjų radikalų, turėsite sukurtą puikiausią makiažo pagrindą. Plaukų stilistai pataria panašiai elgtis su plaukais, jei norite lengviau pasidaryti šukuoseną. Šlakelis aliejaus, įtrintas į plaukų galus prieš plaunant galvą, apsaugos nuo vėlimosi. Garbanotiems plaukams tiks kokosų ir simondsijų aliejus, o linų sėmenų – labai sausiems.

Drėkinimo sistema

Niujorkietė grožio guru Joanna Vargas, sukūrusi aliejinį veido serumą (jį labai pamėgo kai kurios Holivudo žvaigždės ir kitos įžymybės, pavyzdžiui, aktorės Emma Stone, Rachel Weisz, Michelle Williams), tikina, kad niekas nedrėkina odos geriau nei aliejus. Paradoksą, kodėl vandens sudėtyje neturintis aliejus yra puikus drėkiklis, nesunku paaiškinti. J. Vargas teigia, kad oda praranda jaunatvišką švytėjimą, nes senstant išskiriama vis mažiau riebalų. Per nepakankamai gerą lipidinę apsauginę odos plėvelę tarsi per rėtį vandens išgaruoja kur kas daugiau.

Tarsi dykuma išsausėjusiame odos paviršiuje raukšlės atrodo dar gilesnės. Daugumos kremų sudėtyje yra daug vandens, bet ne aliejaus, todėl lipidinė plėvelė menkai tesustiprėja. Aliejus veikia kitaip – greitai užpildo šios plėvelės spragas ir taip užtikrina, kad drėgmė nebeišgaruos. Anot J. Vargos, geriausiai drėkina alyvuogių ir kokosų aliejus.

Mūsų maitintojas

Kartais aliejus vertinamas ir skeptiškai. Ar tikrai jis pajėgus atlikti sudėtingesnes užduotis, nei tik maitinti odą?

Atrodo, kad kautis su odos senėjimu kur kas patikimiau serumais ir kremais, kurių sudėtyje yra galingų, laiką atgal atsukti padedančių medžiagų. Daugelis jų sukurtos pritaikius mokslu grįstas šiuolaikines technologijas. Visgi aliejaus pranašumas – grynumas. Jokių stabilizatorių, emulsiklių, konservantų, o štai odos senėjimą lėtinantys antioksidantai, riebalų rūgštys ir vitaminai – kuo natūraliausi.

Aliejuje yra ir uždegimus slopinančių medžiagų, o tai labai svarbu norinčiosioms ilgai išlaikyti odą jauną. Aliejus turi ir dar vieną puikią savybę – padeda kitoms medžiagoms giliau įsiskverbti į odą, tad jokių pamėgtų jos priežiūros priemonių atsisakyti nereikia.

Shutterstock nuotr.
Riebios odos savininkės į aliejų dažniausiai žiūri kreivai – esą šis užkimš poras, oda dar labiau blizgės ir atsiras spuogų. Iš tikrųjų visos šios baimės – nepagrįstos. Aliejuje gausu omega riebalų rūgščių ir vitaminų, o šie komponentai padeda subalansuoti drėgmės kiekį odoje, sustiprina natūralų apsauginį sluoksnį. Gavusi reikiamų medžiagų, oda nustoja išskirti per daug riebalų. Simondsijų, arganų, abrikosų kauliukų ir migdolų aliejai kuo puikiausiai tinka riebiai odai prižiūrėti.

Skverbiamės gilyn

Senas geras visų mūsų pažįstamas saulėgrąžų aliejus yra kartą ir visiems laikams mane pamokęs, kaip reikia elgtis su šios giminės atstovais. Tikrai persistengiau įmirkydama plaukus aliejumi. Miegojau nepatogiai ir neramiai, o kaipgi kitaip, jei galva šunta po plastikiniu maišeliu ir skarute? Guodė tik mintis, kad mano kančios – prasmingos, nes visa tai sustiprins kaukės poveikį. Ryte plaukų nepavyko išplauti jokiu šampūnu, padėjo tik indų ploviklis. Iki šiol stengiuosi laikytis nuo aliejaus atokiai, nes ir odai nepavyksta jo greitai sugerti.

Skvarbumas – labai svarbi šio produkto savybė. Kai kurių rūšių aliejus lengvai įsiskverbia, bet trinti reikia gana ilgai, o kas tam turi laiko, ypač rytais? Gamintojai, regis, tai kuo puikiausiai suprato, nes pasiūlė kosmetinio aliejaus, kuris išvaduoja nuo dažno aliejaus prisigėrusios patalynės ir drabužių skalbimo.

Sauso niekas neklauso?

Sėkminga gamintojų variacija aliejaus tema – sausasis aliejus. Kaip ir broliai iš virtuvės, šios rūšies aliejus yra visiškai natūralus ir turi vieną svarų pranašumą – lengvai įsigeria. Esame pripratę: aliejų į odą – be to, drėgnoką – reikia įtrinti, o likučius nusausinti servetėle. Vartojant sausąjį aliejų viso to daryti nereikia.

Rinkoje šios rūšies aliejus pasirodė XX amžiaus šeštąjį dešimtmetį. Ankstesnės kartos gaminiams lakumo ir lengvumo suteikdavo ciklometikonas – vienas iš silikonų, pasižymintis savybe greitai išgaruoti. Dabar gamintojai jau geba išgauti visiškai natūralų sausąjį aliejų taikydami technologiją, kuri leidžia suskaldyti aliejaus molekules į smulkesnes daleles. Vienas naujausių pavyzdžių – šveicarų prabangios kosmetikos gamintojo „La Prairie“ sausasis aliejus „Cellular Swiss Ice Crystal Dry Oil“.

Sausasis aliejus dažniausiai gaminamas maišant kelių rūšių aliejų, jis drėkina ir maitina odą. Pridėjus vitaminų ir kitų aktyviųjų komponentų, poveikis odai tampa dar stipresnis. Ne kas kitas, o sausasis aliejus padeda ant mados podiumų žingsniuojančioms ilgakojėms manekenėms išgauti nuostabios, švytinčios, tarsi šydu apgaubtos odos efektą.

Nemažai gamintojų praktikuojasi kurdami hibridines aliejines priemones: įvairius serumus, emulsijas, želė. Vadinasi, ateityje mūsų laukia dar daug intriguojamų grožio atradimų.

Vida Press
Kas madinga, tas ir tinka

Toms, kurias domina aliejaus mada, verta įsidėmėti kompanijos „Victoria‘s Secrets“ modelį Mirandą Kerr. Prieš trejus metus ši kelrodė žvaigždė atskleidė kokosų aliejaus privalumus pareikšdama, kad jo per dieną suvartoja 4 valgomuosius šaukštus – ir ne tepasi juo, o geria. Praėjusią vasarą gražuolė minėjo erškėtuogių aliejų. Ir ne ji viena. Įžymybių prielankumą šios rūšies aliejus pelnė gerai drėkindamas sausą odą, lygindamas raukšles ir naikindamas tamsias dėmes. Labai lengvos tekstūros aliejus puikiai įsigeria, gali padėti gydyti aknę ir egzemą. 

Aktorė Gwyneth Paltrow neseniai pareiškė, kad aliejus jai padeda išsaugoti dantis baltus, o odą – skaisčią. Tik ką nubudusi ši natūralumo propaguotoja 10–15 minučių skalauja burną sezamų arba kokosų aliejumi, kaip rekomenduoja ajurveda, ir tada jį išspjauna.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis