Pagrindui reikės:
130 g labai šalto sviesto
1,5 st. miltų (550 C arba D)
0,5 st. cukraus (kitą kartą naudosiu perpus mažiau)
truputis druskos
1 kiaušinis (L dydžio)
Įdarui:
1 st. grietinėlės (35-36 % riebumo)
0,5 st. cukraus
0,25 st. rudojo cukraus
0,25 st. medaus
1 apelsino nutarkuota žievelė
1 a.š. vanilinio cukraus
1,75 st. įvairių riešutų (pakepintų ir susmulkintų)
0,5 a.š. druskos
Kaip gaminti:
* Dubenyje sumaišome miltus, cukrų, druską. Supilame miltų mišinį į smulkintuvą, ten pat sumetame kubeliais pjaustytą sviestą ir smulkiname, kol masė tampa panaši į avižų dribsnius.
* Tuomet po šaukštą pilame paplaktą kiaušinį. Tešlą išimame iš smulkintuvo, suminkome į kamuolį, dedame į maišelį ir šaldome pora valandų.
* Atšalusią tešlą iškočiojame, kepimo inde suformuojame pyrago pagrindą. Tešlą subadome šakute, šaldome dar 30 min. Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių. Pagrindą kepame apie 15 min.
* Įdarui skirtą grietinėlę, abiejų rūšių cukrų, medų, apelsino žievelę pilame į puodą aukštomis sienelėmis ir verdame karamelę (nuo užvirimo – apie 6-10 min. ant kaip įmanoma stipresnės ugnies). Paruošta karamelė turi būti švelniai rusvos spalvos, tačiau skysta.
* Į karamelę galiausiai įmaišykite riešutus ir druską. Pilame paruoštą įdarą į tešlos krepšelį ir kepame pyragą dar 25 min.
IDĖJOS KALĖDINĖMS DOVANOMS
Tiems, kurie nori parodyti išskirtinį dėmesį artimiesiems ir nudžiuginti juos rankų darbo dovanėlėmis, štai kelios idėjos, ką galima pagaminti iš beveik kiekvienuose namuose esamų produktų, riešutų bei džiovintų vaisių, na ir žinoma, meilės artimiesiems:
1 Idėja: suvenyrai iš nelukštentų riešutų
- Įvairios rūšies nelukštentus riešutus galima apipurkšti auksiniais ar sidabriniais dažais. Žvilgantys riešutai tinka ne tik stalo dekoracijai – pervėrę juos kaspinu turėsite originalius žaisliukus eglutei arba dailią girliandą.
2 Idėja: arbata su džiovintais vaisiais
Kalėdų metu dovanoti arbatą yra įprasta. Tačiau ar bandėte draugus bei artimuosius nudžiuginti savos gamybos arbata? Paprastas juodosios ar žaliosios arbatos arbatžoles maišykite su įvairiausiais prieskoniais ir džiovintais vaisiais: spanguolėmis, razinomis, ananasais ar vyšniomis. Sukūrę unikalaus skonio arbatą dailiai įpakuokite ją į dėžutę arba maišelį, perriškite kaspinu.
Šių skanėstų gamybai idealiai tinka migdolo arba lazdyno riešutai. Keptuvėje sumaišius truputį sviesto, medaus, čili pipirų ir žiupsnelį druskos, pakaitinkite 1-2 min. Į verdančią karamelę sudėkite riešutus ir kaitindami maišykite 2 min. Tuomet suberkite visą masę į sviestiniu popieriumi dengtą skardą ir 170 laipsnių orkaitėje kepkite apie 15 min. Perdėkite riešutus į atskirą indą ir leiskite atvėsti, tačiau nuolat maišykite, kad šie nesusilydytų į vientisą masę. Pakavimui tik permatomas maišelis arba nedidelė dėžutė.