Meditacijos galia: kaip atsikratyti chaotiškos kasdienybės

Skubančiame pasaulyje vis populiaresnė tampa meditacija. Žmonės skuba į Tolimuosius Rytus, kad galėtų iš naujo permąstyti savo gyvenimo filosofiją, rastų ramybę ir pabėgtų nuo nesibaigiančio chaoso.

„Northway“ medicinos ir chirurgijos centro kineziterapeutas, Rytų medicinos žinovas dr. Vitalijus Naumavičius sako, jog meditacijai vieta nėra tokia svarbi, tad jeigu galite atsipalaiduoti ir jaučiatės saugūs namuose – tai puiki vieta užsiėmimams. Be to, išmokti medituoti galite ir savarankiškai, viskas priklauso tik nuo noro.

Ar įmanoma ją pajust neskrendant į kitą pasaulio kraštą? Ar meditacijai labai svarbi vieta?

Medituoji toje vietoje, kurioje meditacijos metu esi. Kartais vieta gali palengvinti meditacijos procesą, kartais apsunkinti, bet nuo to tik įdomiau...

Ar namuose įmanoma susikurti ramybės oazę, padėsiančią susikaupti ir sudėlioti mintis į savo vietas?

Žinoma, tai priklauso tik nuo mūsų gebėjimo susikaupti. Jeigu namuose jaučiatės ramūs ir saugus, tai puikiausia vieta medituoti. Svarbiausia neapkrauti savęs pašalinėmis mintimis.

Meditacijos dėka žmogus pradeda sąmoningai atsakyti už savo sprendimus ir veiksmus. Gyvenimas tampa prasmingas, vertingas ir nuostabus.

Kokios yra meditacijos rūšys?

Priklausomai nuo tikslo, meditacijos skirstomos į dvi rūšis. Pirmoji išskiria meditacijas pagal tikslą: liturginės – apeiginės, psichologinės, medicininės. O pagal formą išskiriamos statinės, dinaminės, kvėpavimo, vizualizacinės ir kitos.

Kokius išskirtumėte svarbiausius aspektus naujokams, nuo ko pradėti meditacijos praktiką?

Pirmiausia pradedantysis turi pasakyti sau, ko jis nori iš meditacijos ir tuo pačiu, kas yra meditacija jo supratimu. Siūlyčiau pradėti nuo paprastos meditacijos formos – pasirąžyti, giliau pakvėpuoti, paklausyti melodingos muzikos, nurimti ir atsipalaidavus pabūti keletą minučių. Jei po to vis dar norisi kažko ypatingesnio – apsilankyti pas jogos ar meditacijos mokytoją, išbandyti užsiėmimus grupėje.


Kokias priemones reikia turėti meditacijos užsiėmimams?

Pasirinkitę aprangą, kuri netrukdytų judėti, būti ramiam, nešalti, neperkaisti. Kitos priemonės priklauso nuo meditacijos formos.


Kineziterapeutas, Rytų medicinos žinovas dr. Vytalijus Naumavičius (medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ nuotr.)


Ar medituojant namuose reikia muzikinės aplinkos, žvakių ar kitų detalių? Kaip jos padeda žmogui?

Paminėti daiktai ir detalės yra svarbūs atliekant tam tikras meditacijos formas. Šios priemonės palengvina arba apsunkina, o taip pat treniruoja gebėjimą valdyti savo dėmesingumą.


Jeigu sunku atsipalaiduoti ir nuvyti visas mintis šalin, kas gali padėti tai padaryti?

Ritmingas kvėpavimas, ritmingi judesiai, tam tikros dvasinių praktikų apeigos. Dėmesio koncentracijai gali būti naudojami tam tikri objektai siekiant sumažinti nevalingą minčių srautą. Rezultato neduos minčių nuvijimas kitomis mintimis. Kitaip sakant, nespaudinėkite pelės ir kompiuteris pats nurims.


Kiek reikėtų laiko iš pradžių skirti meditacijai? Kaip vėliau tą užsiėmimo laiką ilginti?

Pradėti nuo penkių minučių nieko nedarymo. Vėliau priklauso nuo meditacijos tikslų. Juk galiausiai visas mūsų gyvenimas – meditacija. Mano manymu, svarbiausia yra nevalingo minčių srauto nuraminimas ir sąmoninga sąveika su aplinka bei savimi.

Jeigu namuose jaučiatės ramūs ir saugus, tai puikiausia vieta medituoti. Svarbiausia neapkrauti savęs pašalinėmis mintimis.


Kokia yra meditacijos esmė? Kuo ji naudinga žmogui?

Meditacijos dėka žmogus pradeda sąmoningai atsakyti už savo sprendimus ir veiksmus. Gyvenimas tampa prasmingas, vertingas ir nuostabus.


Ar įmanoma išmokti meduoti vienam? Ar būtina eiti į užsiėmimus, ieškoti specialisto?

Drauge medituoti kartais lengviau, o kartais ir sunkiau. Pradžioje galbūt patogiau turėti šalia daugiau pavyzdžių, tačiau turint žinių lengviau susikaupti vienam. Geras specialistas patars taip, kad ir be jo galėsite visada sėkmingai medituoti, o netikras specialistas stengsis kuo ilgesniam laikui pririšti jus prie savęs ar savo grupės. 
Svarbu rasti tokį specialistą, kuris orientuotųsi į jūsų gebėjimus, bet ne į piniginę. Be to, sėkmingus pradmenis į meditaciją galite rasti knygose, įvairiuose klipuose, tad grupiniai užsimėmimai yra tik vienas ir variantų.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis