Pasakyk, ką valgai, ir aš pasakysiu, kaip miegosi

Kartais žmonės skundžiasi, jog negali sudėti bluosto, juos kamuoja nemiga ir tik į rytą norisi miego, o tuo metu, kaip tyčia, jau tenka keltis į darbą ar mokyklą...

Deja, tačiau nemiga išties kamuoja daugybę pasaulio žmonių. Didžia dalimi nemigą lemia kasdien patiriamas stresas, neigiamos patirtys bei mūsų neteisingi mitybos įpročiai. Taigi, kokio maisto reikėtų vengti prieš einant miegoti?


Keptos bulvės – nekoks pasirinkimas prieš miegą


Ne paslaptis, jog didžioji dalis lietuvių mėgsta valgyti bulvinius patiekalus. Vienas iš lengviausiai paruošiamų bulvinių patiekalų – tai keptos bulvės. Tačiau toks maistas – tai ne tik grėsmė Jūsų kūno linijoms, bet ir tikras miego priešas. Keptos bulvės – sunkiai virškinamas maisto produktas, kuris neigiamai veikia ir miego kokybę.


Be to, ar žinojote, jog krakmolingas maistas gali būti galvos skausmo priežastis? Pasirodo, bulvėse esantis krakmolas gali neigiamai paveikti mūsų nervinę sistemą. O jei dar tos bulvės bus gausiai pabarstytos druska, tuomet ne tik kad gali varginti galvos skausmas, bet ir troškulys, kuris privers jus nakties metu vis atsikelti tos šalto vandens stiklinės. Taigi, visas šis „pilnas komplektas“, be abejonės, padovanos jums bemiegę naktį.


Štai dar 10 maisto produktų kurių reikėtų vengti prieš einant miegoti


* Mėsainiai. Riebūs, sunkiai virškinami mėsainiai dar nei vienam žmogui nepagerino miego kokybės, priešingai, dažnu atveju jie tapo nemigos ir virškinimo sutrikimų priežastimi.

* Alkoholis. Alkoholio žala organizmui yra didžiulė, jis nei kiek nepadeda užmigti, nebent tik jo padauginus – trumpam užsnūsti.

* Šokoladas. Jame yra kofeino, o šis, kaip žinia, veikia stimuliuojančiai, suteikia energijos, kurios mums visai nereikia prieš pat miegą.

* Džiovinti vaisiai.Tai puikus pasirinkimas užkandžiui dienos metu, bet visai netinkamas prieš einant miegoti. Dažnu atveju pavalgius saldžių vaisių cukraus kiekis kraujyje padidėja, mes nenorime miego.

* Kiauliena. Joje yra tiramino – amino rūgšties, kuri yra smegenų simuliantas ir nepadeda užmigti.

* Ledai. Cukrus ir riebalai – tai du ingredientai, kurie ledus daro pačiu blogiausiu užkandžiu prieš pat miegą.

* Obuoliai. Prieš miegą jų reikėtų vengti dėl to, jog obuoliuose yra randama salicilatų, kuris kenkia miego kokybei.

* Raudona mėsa. Proteinai prieš miegą yra sunkiai virškinami, nepatariama valgyti raudonos mėsos.

* Aštrus maistas, bulvių traškučiai. Miego sutrikimai atsiranda nuo tokio maisto, kuriame yra dirbtiniai dažikliai (ypač tartrazinas, žymimas E102, maisto produktus nudažantis geltona spalva) ir skonio stiprikliai, mononatrio glutamatas. Aštrus maistas gali sukelti nepageidaujamą skrandžio skausmą, atsiranda rėmuo, kuris gali tapti nemigos priežastimi. Vaistai nuo rėmens, pvz., „Raniberl“ tokiu atveju padėtų: jie yra skirti rėmens sukeltam skausmui ir atsirūgimui rūgščiu turiniu gydyti.

* Pomidorai. Šiose daržovėse yra gausu tiramino, kuris stimuliuoja smegenų veiklą.


Senelės patarimas prieš miegą, ar tikrai jis veikia?


Kai vieną naktį, prieš svarbų susitikimą su darbdaviu negalėjau ilgai užmigti, atsiminiau kadais sakytą senelės patarimą, jog natūraliausias būdas užmigti – išgerti šiltą stiklinę pieno.


Nesu didelė pieno mėgėja, o dar šilto, tačiau ko gi nepadarysi vardan saldaus miego, tad nutariau nieko nelaukdama išbandyti šį, nemigai gydyti skirtą, receptą. Pasišildžiau pieno, keliais gurkšniais išgėriau ir laukiau teigiamo jo efekto.

Išties, po pusvalandžio pajaučiau ramumą, atsipalaidavau. Pasidomėjusi sužinojau, jog toks, raminamasis poveikis, atsirado dėl to, jog piene yra amino rūgščių, kurios veikia raminančiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis