Mitybos specialistas: kokie įpročiai trukdo lieknėti?

„Pastebėjau, kad eidama pro riešutų ar saldumynų lėkštę darbe nejučiomis tiesiu ranką. Tik dabar supratau, koks yra stiprus įprotis kažką kramsnoti“, – sako penkioliktąją dieną lieknėjanti Agnė.

Mitybos specialistas Artūras Sujeta sako, kad yra labai daug žmonių, kurie pralaimi kovoje su kilogramais dėl prastų įpročių.

Vienas iš jų – užkandžiavimas tarp valgių. Net ir tokie nekalti produktai kaip riešutai, džiūvėsėliai, džiovinti vaisiai ar net daržovės gali tapti tikrais lieknėjimo priešais. Jeigu net ir sveikais produktais nuolat užkandžiaujama tarp valgių, papildomos kalorijos neilgai trukus tampa papildomais kilogramais.

„Valgyti reikėtų reguliariai, kas 2-3 valandas ir tarpuose neužkandžiauti. Žinoma, visai atsisakyti užkandžių nereikia. Pavyzdžiui, jeigu žinote, kad kelionė namo užtruks ir valgysite tik po kelių valandų, nors pagal laiką jau turėtumėte užkąsti, puikiai tiks užkandis. Tada, grįžę namo nejausite nevaldomo alkio ir nepersivalgysite“, – paaiškina specialistas.

Užkandžiavimo taisyklė galioja ir po sporto. Jeigu jaučiate, kad pasportavus atsiranda silpnumas, galite turėti krepšyje bananą, specialų batonėlį ar susiplakti kokteilį.

Projekto organizatorių nuotr.

Atrodytų menka smulkmena, tačiau ne tik lieknėjant bet ir stengiantis gyventi sveikai, labai svarbus valgymo greitis. Kuo valgome greičiau ir kuo mažiau kreipiame dėmesį į tai, ką darome, nejaučiame sotumo, o tai – lengviausias kelias į persivalgymą.

„Kuo ilgiau kramtysite maistą ir dėmesį kreipsite į tai, kas lėkštėje, o ne telefono ekrane, kompiuteryje ar laikraštyje, tuo sotumo receptoriai bus dirginami labiau. Greičiau atėjęs sotumo jausmas užkirs kelią persivalgymui, išvengsite nereikalingo kalorijų kiekio“, – sako A.Sujeta.

Sveiko maisto meniu – dar ne viskas. Specialistas rekomenduoja dažniau pajudėti. Net ir minimalus sportas teikia naudą, pavyzdžiui, pakelia nuotaiką. Yra pastebėta, kad daug žmonių valgo ne dėl alkio, o nuobodžiaudami arba stengdamiesi nuslopinti neigiamas emocijas.

Projekto organizatorių nuotr.

„Reikia prisiminti, kad maistas nėra mūsų pagrindinis pasitenkinimo šaltinis. Jis yra tik įrankis mums jaustis geriau, turėti energijos ir patenkinti gyvybines funkcijas. Iš tiesų, kai esi sveikas, gali turėti daugiau malonių veiklų, nei tik maisto ruoša ar valgymas“, – sako mitybos specialistas.

Tie, kuriems trūksta idėjų, kaip galėtų valgyti sveikiau, o kalorijų gauti mažiau – idėjų galima pasisemti iš Agnei sudaryto mitybos plano. Jį galima rasti čia. Agnės porcijos šiuo metu vis dar griežtai ribojamos, bet palaipsniui jos suvartojamų kalorijų kiekis didėja.

Užsakymo nr.: PT_69569210

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis