Grožio miegas: efektyvūs metodai, padedantys greitai užmigti

Yra tokia patarlė: „Karalius miega ant nugaros, išminčius – ant šono, o turtuolis – ant pilvo”. Iš tiesų miego ypatumus studijuojantys mokslininkai ir medikai niekaip negali sutarti, kokia miego poza pati geriausia. Į šį klausimą neatsakysime ir mes, tačiau jeigu esate įpratę miegoti ant šono, vieną įdomų faktą galime jums atskleisti. Pasirodo, miegant ant kairio šono pailsime kur kas geriau, nei miegodami ant dešinio, o ir organizmas tuomet gali dirbti efektyviau.

Miego pozą dažniausiai pasirenkame intuityviai, tačiau ką daryti, jeigu užmigti niekaip nepavyksta? Vartomės lovoje, kas 15 minučių žvilgčiojame į laikrodį ir skaičiuojame, kiek valandų miego mums dar liko. Toks žvilgčiojimas ir skaičiavimas – vienas blogiausių įpročių, mat galvodami apie tai, kad miegui skirtų valandų liko vis mažiau, patys sau sukeliame papildomą nerimą ir stresą, dar labiau trukdantį užmigti.

Beje, kalbant apie miego trukmę – tradiciškai manoma, kad optimali miego trukmė turėtų būti aštuonios valandos. Tačiau tai – tik sąlyginis skaičius. Daugelio mokslininkų teigimu, miego trukmė labiau susijusi ne su laiku, o su jo kokybe, taigi ir 5–6 valandos nepertraukiamo ir ramaus miego organizmui suteiktų pakankamai energijos. Vis dėlto kiekvienam – sava norma. Ar žinojote, kad Napoleonas bluostą sudėdavo vos keturioms valandoms, o Albertas Einšteinas iš lovos nesikeldavo 12 valandų ir gyrėsi, kad reliatyvumo teorija jį aplankiusi sapne?

Taigi ką daryti, kad greičiau užmigtumėte ir puikiai išsimiegotumėte? Siūlome išbandyti kelis skirtingus metodus ir pažiūrėti, kuris iš jų jums tinkamiausias.

Šviesos metodas ir visiška ramybė

Dirbtinė šviesa sutrikdo natūralų mūsų biologinį laikrodį. Jeigu gyventume natūralioje šviesoje, organizmas savaime adaptuotųsi prie laiko pokyčių ir žinotų, kada metas užmigti bei nubusti. Pergudraukite savo organizmą: 2-3 valandas prieš miegą prigesinkite namuose šviesas, kad organizme pradėtų gamintis melatoninas – natūralus mieguistumą skatinantis hormonas.

Kitas svarbus niuansas – jokių telefonų ar kitų elektronikos prietaisų po ranka. Nors dauguma mūsų prieš miegą įpratę pažiūrėti filmą, panaršyti socialiniuose tinkluose ar paskaityti straipsnį internete, - visa tai mums ne migdo, o skatina išlikti budriais, nes nuolatos kintantys vaizdai ir gaunama nauja informacija priverčia smegenis dirbti. Geriau jau imkite knygą į rankas ir šiek tiek paskaitykite, klausydami raminančios muzikos.

Skaičiuojame, tik atvirkščiai

Tikriausiai dar iš vaikystės prisimenate, kad norint užmigti reikia skaičiuoti avytes. Jei šis metodas nelabai veiksmingas, pabandykite atvirkštinį jo variantą – pradėkite skaičiuoti nuo šimto atgaline tvarka, kas tris skaičius. Šis metodas ypatingai efektyvus tuomet, kai miegui trukdo per dieną susikaupę įspūdžiai, įkyriai lendančios mintys ar stresas. Skaičiuodami atbuline tvarka ir mintyse atlikdami aritmetinius veiksmus, nukreipsite dėmesį nuo pašalinių minčių. Tokiu būdu greičiau užmigsite ir pasinersite į gilų miegą.

Metodas 4-7-8

Bestselerių autorius dr. Andrew Weilas, 1968 metais apsigynęs medicinos daktaro laipsnį Harvardo universitete, teigia, kad stresą ir nerimą įveikti geriausiai padeda holistinės kvėpavimo praktikos ir pataria išbandyti 4-7-8 metodą.

Savo liežuvio galiuką pridėkite prie audinių gūburio iškart virš viršutinių priekinių dantų. Laikykite jį ten per visą likusį pratimo laiką. Per burną su garsu visiškai iškvėpkite orą. Užčiaupkite burną ir lėtai įkvėpkite per nosį, mintyse skaičiuodami iki keturių. Sulaikykite kvėpavimą, mintyse skaičiuokite iki septynių. Visiškai iškvėpkite per burną, su garsu, mintyse skaičiuokite iki aštuonių. Taip užbaigsite pirmąjį ciklą. Kartokite tą patį procesą dar tris kartus.

Atliekant šį pratimą, svarbu laikytis vienodo ritmo:

Įkvėpimas – 4 sekundės;
Kvėpavimo užlaikymas – 7 sekundės;
Iškvėpimas – 8 sekundės.
Atsipalaidavimas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis