Kovo 8-oji: tarybinė šventė, seksistinė diena ar moteriškumo garbinimas?

Kaip skirtingų profesijų moterys apibrėžia moters grožį.

Savaitės populiariausi tekstai:
- Verslininkė I. Gelminauskienė: dabar gyvensiu taip, kaip visada norėjau
- Liūdna mylimiausios L. Tolstojaus dukters istorija
- Savaitės ikona. K. Brazauskienė: dievinu brangius papuošalus
- V. Baublienė: apie apsirijimus ir pavasarį
- Kaip įrengti darbo vietą, kad jus lydėtų sėkmė
- Patarimai, kaip išsirinkti tobulai tinkančius džinsus (FOTO)
- Obuolių pyragas su „Rududu“

Kiekvienais metais artėjant Moters dienai mano ausys pagauna tokias aplinkinių frazes, kaip: „tarybinė šventė“, „moteriškumo išnykimas“, „jos gražinasi tik dėl vyrų“, seksistinė diena“, „viena diena garbinimo, neatperka 364 dienų nuvertinimo“, „kam joms to reikia, juk norėjo lygių teisių“ ir t.t. Regis, visos šios frazės tiesiogiai ir tarp eilučių yra susijusios su moterų fiziologija ir jų vieta vyrų pasaulio kontekste.

Kol dauguma lietuvių dalinasi savo asmenine patirtimi apie tarybinių laikų šios dienos šventimo specifiką ar postringauja šių laikų apmąstymus apie „kam to reikia?“, dalis žmonių tikrai girdėjo apie 1899–1911 m. Klaros Cetkin kovą už lygias moterų ir vyrų teises bei 1857 ir 1908 metų kovo 8 dienos moterų mitingus Niujorke, kai buvo reikalaujama geresnių darbo sąlygų, didesnės algos ir rinkimų teisės. Nepaisant to, tik nedaugelis prisimena, kad tarptautinė Moters diena taip pat yra vadinama ir tarptautine dirbančių moterų diena.

Kaip ir buvo galima tikėtis, ieškant internete informacijos apie moters dieną, galima rasti masę įvairiausių straipsnių apie moteriškumą, kas priklauso ir nepriklauso moterims bei kokia turėtų būti tobula moteris (turbūt ir apie vyrus yra tokių straipsnių, bet šį kartą ne apie juos). Taigi apžvelgus įvairių nuomonių pasiūlą apie tai, kaip keičiasi požiūris į moterų padėtį visuomenėje bėgant metams, supratau, kad visi tie standartai, bandantys apibendrinti, turi per daug išimčių. Net ir šiandien tik dalis moterų turi teisę balsuoti ir dalyvauti viešajame gyvenime bei politikoje, o kai kurios, pavyzdžiui, Saudo Arabijoje, turi susitaikyti su faktu, jog konferencijoje, skirtoje apibrėžti moters teises, susirinkę vyrai nustatė, kas moterims yra geriausia. Sakysite, kad tokie dalykai gali būti tik pas arabus ar Afrikoje? Na, o kaip įvertinsite tai, kad demokratiškiausiose vakarų valstybėse moterys, užimančios aukščiausius postus vis dar gauna gerokai mažesnius atlyginimus nei vyrai, einantys tas pačias pareigas? Bet šį kartą ne apie lygias teises ar sąžiningą atlyginimą. Šį kartą lengviau, t.y., tema skirta moterims apie moteris ir kaip protingos moterys įvardina grožį.

Kadangi esu dirbanti moteris neabejinga grožiui, ir mane, mano subjektyvia nuomone, supa daug gražių ir protingų kolegių bei draugių, nusprendžiau pasiteirauti labiausiai mane žavinčių (tiek išore, tiek vidumi, tiek karjeromis) moterų, kaip jos suvokia gražią moterį. Turiu prisipažinti, klausdama tuzino skirtingų profesijų moterų sąmprotavimų, „kas yra graži moteris“, šiek tiek provokavau, bet tuo pačiu giliai tikėjau, kad išorinis grožis bus tik dalis atsakymo. Pažiūrėkim, ar mano preliminarus spėjimas pasitvirtino:

* Doc. dr. Margarita Šešelgytė VU TSPMI Direktoriaus pavaduotoja studijoms

„Graži moteris - visapusiška asmenybė, kurioje puikiai dera išorinis grožis, protas, išsilavinimas ir kilni širdis. Taip pat svarbu tikėjimas savimi ir nuolatinis ėjimas pirmyn, nes susigūžę pečiai ir užgesusios akys nepuošia nei moters, nei vyro“

* Vaida Boustany, Century Talents Qatar savininkė

„Graži moteris, mano akimis, yra graži ir vizualiai, ir vidumi. Tai moteris, kuri eidama gatve priverčia visus atsisukti į ją. Tai moteris, kuri rūpinasi savo šeima, yra supratinga, dosni ir rūpestinga. Tai moteris, su kuria nenuobodu kalbėti bet kuria tema. Savimi pasitikinčiai moteriai nereikia demonstruoti nei savo išvaizdos, nei intelektinių savybių, viskas matosi jos laikysenoje“.

* Lina Ruškytė, fotografė, vestuvių ir portretų fotografų draugijos tarptautinio konkurso nugalėtoja

„Graži būna atsibudusi ryte ir nudžiuginta saulės spindulio, kai mintys dar nespėja suformuoti ant veido dienos rūpesčių sąrašo. Graži moteris man yra ta, kuri myli neaprėpiamai, neapibrėžtus dalykus ir ta, kuri žino, jog jos pasaulis šypsosi ne dėl to, kad lengva gyventi, bet dėl to, kad gyventi gražu.“

* Irma Liubertienė, Sveikos gyvensenos instituto įkūrėja, jogos mokytoja

„Moters grožis slypi jos viduje ir atsispindi akyse - sveikos vidumi, esančios darnoje su savimi ir supančiu pasauliu, laimingos moters neužgoš jokie šio pasaulio primesti grožio etalonai. Vidinė ramybė, empatija, švelnumas, kantrybė, dėkingumas - patys puošniausi moters apdarai, skirti kiekvienai moteriai. Savo ritualų turėjimas, mokėjimas džiaugtis mažomis kasdienybės akimirkomis - tarsi brangiausi kvepalai daro moterį žavią ir ypatingą.

Nors ir vadinama švelniąja lytimi, moteris apdovanota nepaprasta kantrybe ir valia. Net imuninė jos sistema užprogramuota taip, kad moteris, užipuolus virusui, suserga pati paskutinė iš visos šeimos narių - kai jau visais pasirūpinta, kaip jau visi pasveiko. Todėl moteriai įgimta savybė pasirūpinti savimi paskutinėje eilėje tampa savotiška viso gyvenimo mokykla - atrasti pusiausvyrą ir nepamiršti savęs, mylėti ir puoselėti savo kūną, protą, emocinį ir dvasinį savo pasaulį“.

* Renata Marcinkutė, asmenine trenerė, ilgametė kūno Fitneso tarptautinių konkursų nugalėtoja

„Man graži moteris – sveika ir sportiška.Pats geriausias grožio salonas yra sporto salė. Sportas moteriai gali suteikti stiprybės bei pasitikėjimo savim, o tai, mano supratimu, formuoja moters grožį.

Nereikia pilvo preso ar bicepsų, kad įrodytum sportiškumą, visas grožis eina iš vidaus. Jei moteris sugeba susitvarkyti kūną ir sveikatą, vadinasi, ji sugeba susitvarkyti ir savo gyvenimą, o apsileidusios moters išvaizda byloja apie jos apleistą vidų“.

* Ernesta Paukštė, Visuomenės sveikatos dėstytoja ir doktorantė Griffith universitete (Australija)

„Mano nuomone, moters grožis nėra apibrėžiamas akių ar plaukų spalva, rase ar drabužio dydžiu. Man moters grožis tiesiogiai siejasi su jos sveikata ir gebėjimu būti laiminga“,

* Austa Mackonytė, pardavimų konsultantė, dirbanti aukštos mados srityje Milano centre

„Man asmeniškai graži moteris yra ta, kuri spinduliuoja teigiama energija, yra isšsilavinusi, išauklėta, dinamiško proto ir pozityvių minčių. Kaip Platonas sakė, kūno grožis, sutapęs su sielos grožiu, sudaro harmoningą žmogų. Taip pat pritarčiau Servanteso minčiai, kad tik su kuklumu derąs išorinis gražumas turi teisę vadintis grožiu. Grožis be kuklumo – tai ne grožis, o maloni išvaizda“.

* Edita Klizienė, salono „Adore“ kosmetologė – visažistė

„Graži moteris yra ta, kuri spinduliuoja vidiniu ir išoriniu grožiu, kuri suprato savo misiją, žino savo kelią ir elgiasi išmintingai. Išorinis grožis - galingas ginklas, bet ši dovana neamžina. Todėl visapusiškai graži moteris yra ta, kuri geba per jaunystės ir spindesio laiką susidėtų tvirtus pamatus ir vėliau nesigaili veltui išvaistytom dienom“.

* Aušra Difartė, atlikėja ir vokalo mokytoja

„Visų pirmiausia man graži moteris - elegancijos, gyvų akių, tvirtos laikysenos ir savito stiliaus derinys. Nesinori būti banaliai, bet aš tikrai sutinku su nuostata, jog tobulame gražios moters apibrėžime turėtų būti suderinta tiek puiki išvaizda, tiek gražus nesuterštas vidus, tada atsiranda vidinis spinduliavimas, kuris pakeri ne tik vyrus, bet ir moteris“.

* Indrė Guzevičiūtė, Retro Vintage parduotuvės savininkė

„Graži moteris žino, ką ji veikia gyvenime. Tokia moteris spinduliuoja išoriniu ir vidiniu grožiu. Ji spindi, jos akys švyti. Taip yra dėl to, kad ji skleidžia ramybę, meilę, gėrį, užuojautą. Svarbu stengtis išmokti pažinti save, valdyti ne tik kūną, bet ir emocijas“.

* Giedrė Jankauskienė, Vyčio Jankausko šokio teatro direktorė, šokėja ir pedagogė

“Man gražiausias žmogus yra tas, kuris atradęs savo pašaukimą ir aistringai juo gyvenantis. Bene akivaizdžiausiai tai matau žiūrėdama į grojančius muzikantus – tai žmonės gražiausiu savo gyvenimo momentu, su užsidegimu pasinėrę į mylimą veiklą. Bet tai tinka visiems, bet kokios lyties, profesijos ar veiklos žmonėms – gražiausi yra jaučiantys aistrą gyvenimui. Ir galiausiai pasakysiu banaliai – moters esmė yra meilė su visomis jos prasmėmis ir pasekmėmis. Ir nė viena moteris, pamynusi šią savo esmę, nebus graži“.

* Ieva Giedraitytė, TSPMI doktorantė ir ES delegacijos stažuotoja Hondūre

„Graži moteris (kaip ir gražus vyras) - tiesi, drąsi, nesibaiminanti dėl to, kad bus "negraži". Man gražūs žmonės – kovotojai, svajotojai, tyrinėtojai. Tokie, kuriuos sutikęs, kažkodėl vėliau nepamiršti. Ir dažniausiai tas „kažkas“ nebūna nei plaukai, nei kojos, nei talija ar bicepsai“.

Perskaičius visas citatas, supratau, kad nepaisant to, jog skiriasi šių
moterų profesijos, amžius ir šeimyninė padėtis, akivaizdu viena– visos
jos ambicijos, išsilavinusios, darančios pavydėtinas karjeras, pasižymi
vidine energija bei emocine branda.

Tad didžiausias palinkėjimas šią tarptautinę dieną moterims nuo moterų būtų: tiesiog šypsokitės, tobulinkite vidinę harmoniją, kryptingai siekite savo tikslų ir rūpinkitės sveikata – tada būsite pačios gražiausios.

****

Skaitykite Moteris.lt naujienas ir savo išmaniajame telefone. Parsisiųsti programėles: „iPhone“; „Android“. Sekite mūsų naujienas ir Facebooke!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis