Gydytojai atvirauja: kokių vaistų jie negertų

Gydytojai tokie pat žmonės, kaip ir likusieji: taip pat serga, gimdo, susilaužo koją ar užpuola nemiga. Tačiau kitaip nei visi, jie geriausiai žino visų vaistų tikrąjį poveikį. Savo srities specialistai dalinasi nuomone, kokių vaistų ar gydymo jie nesirinktų.

Psichiatrė niekada negertų antidepresantų


Londono universitete psichiatriją dėstanti profesorė Joanna Moncrieff mano, kad antidepresantai realios naudos neduoda. Pati jų negertų už jokius pinigus: „Depresiją tyrinėju jau dvidešimt metų ir manau, kad antidepresantai šios ligos negydo. Pati jų negerčiau jokiomis aplinkybėmis.


Tyrimai rodo, kad jie žmonėms padeda šiek tiek geriau nei placebas, bet iš esmės ligos negydo. Kiek kartų mokslininkai skenavo smegenis, nė karto nerasta, kad depresija būtų koks nors cheminis smegenų sutrikimas ar susirgimas. Todėl nėra įrodymų, kad cheminis gydymas vaistais padėtų.


Antidepresantai protui turi tokį patį blogą poveikį kaip alkoholis ar kanapės. Jie slopina, bet nieko nesprendžia. Visada laikiausi nuomonės, kad susirgus depresija visų pirma reikia rasti priežastį ir ją pataisyti.“


Dietologas niekada nesilaikytų dietos


Gydytojas Ianas Campbellas sukūrė ne vieną svorio metimo programą, tačiau pats niekada nesilaikė dietos ir neplanuoja to daryti ateityje: „Nė viena dieta neduoda ilgalaikių rezultatų. Kelis dešimtmečius dirbu su žmonėmis, kurie nori numesti svorio, ir priėjau vienintelės išvados. Pats pirmas darbas turėtų būti sau sąžiningai atsakyti į kelis klausimus: kodėl daug valgau, kodėl traukia nesveikas maistas ir kodėl mintys apie sportą yra atgrasios? Tik tada galima pradėti keisti savo gyvenseną ir mitybą iš esmės.


Svorio atsikratyti padeda išugdyti nauji valgymo įpročiai, maisto dienoraščio vedimas ir realių tikslų užsibrėžimas. Bet kokia dieta neduos jokio rezultato – svorio neteksite tik trumpam. Vėliau jis grįš dvigubai.“


Miego sutrikimų gydytojas niekada negertų migdomųjų


Gydytojas ir miego sutrikimų centro įkūrėjas Guy Meadowsas niekada nemigos negydytų migdančiais vaistais:

„Migdomieji vaistai gali sukelti rimtą priklausomybę – tiek psichologinę, tiek fizinę. Ilgiau vartojant šiuos vaistus be jų užmigti darosi neįmanoma. Viena vertus įsikalama mintis, kad be tabletės bus sunku užmigti. Kita vertus organizmas pradeda laukti stimulo miegui. Taip nemiga ne tik nebus gydoma, bet dar labiau skatinama. Be to, migdomieji vaistai turi ir šalutinių poveikių, kaip galvos skausmas, gerokai suprastėjusi atmintis, galvos svaigimas ar sutrikusi koordinacija.


Pats migdomuosius gerčiau tik kraštutiniu atveju: patyrus stiprią psichologinę traumą ar panašiai. Daugelis žmonių juos geria visai be reikalo.“


Pribuvėja namuose negimdytų


Moneli Golara daugelį metų padeda gimdyvėms namuose ir dirba akušere gimdymo namuose. Pati nė už ką negimdytų namuose: „Ypač namuose pavojinga gimdyti pirmąjį vaiką. Pats pirmas gimdymas yra kaip lakmuso popierėlis, parodantis su kokiomis problemomis moteris susidurs per kitus gimdymus.


Net jei nėštumas buvo sklandus ir moteris sveika, gimdymas gali akimirksniu komplikuotis ar pasisukti netikėta vaga. Ir net jei pirmasis buvo visai lengvas ir sklandus, antras gimdymas gali būti labai sudėtingas.


Tik ligoninėje yra visa reikalinga aparatūra, kurios gali prireikti prasidėjus komplikacijoms. Kartais tiek mamos, tiek kūdikio gyvybėms svarbi kiekviena minutė. Todėl pati gimdyčiau tik ligoninėje. Niekada nerizikuočiau gimdyti namuose.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis