Mitybos ir sporto specialistė Ilka Adams pataria, kaip rinktis dietą pagal figūros tipą

Kriaušė, obuolys ar dėžė? Šie skirtingi figūros tipai reikalauja skirtingos mitybos.

Tai, kokio tipo yra jūsų figūra labai priklauso nuo hormoninės organizmo pusiausvyros, tad ir maisto produktus reikėtų rinktis pagal tai, kokie hormonai dominuoja. Mitybos ir sporto specialistė Ilka Adams knygoje „Supremaistas“ (leidykla „Obuolys“) pateikė konkrečias rekomendacijas kiekvienam figūros tipui.


Kriaušės formos figūra


Kriaušės formos kūno riebalų pasiskirstymą dažnai lemia ypač didelis estrogenų kiekis – ši būklė vadinama estrogenų dominavimu. Jų perteklius tiek vyrų, tiek moterų organizme gali daryti įtaką riebalų kaupimuisi klubų srityje bei kriaušės figūros formavimuisi.


Pagrindiniai maisto produktai, kurių turėtumėte vengti:


• Bet kokio maisto, kuris gali didinti estrogenų kiekį, pavyzdžiui, fermentuotų sojų produktų ir alkoholio.

• Kofeino (vartokite ne daugiau nei 200 mg per dieną).

• Išskiriamo insulino kiekį didinančių rafinuotų maisto produktų (dažniausiai iš baltų miltų pagamintų produktų – duonos, kepinių, bandelių, makaronų ir pan.).

• Perdirbtos ar konservuotos mėsos: dešrelių, mėsainių, vištienos kepsnelių ar žuvų pirštelių.

• Uždegimą sukeliančių rafinuotų riebalų ir aliejaus: margarino, hidrinto augalinio (palmių, sojų, kukurūzų, medvilnės) aliejaus.



I. Adams
I. Adams
Asmeninio albumo nuotr.



Pagrindiniai maisto produktai, kuriuos turėtumėte vartoti:


• Produktus, padedančius pašalinti blogųjų estrogenų perteklių, pavyzdžiui, maltus linų sėmenis ir kryžmažiedes daržoves.

• Ekologiškus pieno produktus.

• Žole šertų gyvulių mėsą.

• Maistą, kuriame yra gliukaro rūgšties, trukdančios estrogenų reabsorbcijai iš skrandžio ir žarnyno, – tai brokoliniai kopūstai, briuseliniai kopūstai, apelsinai, greipfrutai, vyšnios, obuoliai ir špinatai.


Obuolio formos figūra


Obuolio formos figūrą neretai lemia didelis kortizolio kiekis, kuris savo ruožtu didina insulino išsiskyrimą ir taip skatina riebalų kaupimąsi ant liemens.


Pagrindiniai maisto produktai, kurių turėtumėte vengti:


• Bet kokio maisto, kuriam esate jautrūs. Maisto netoleravimas didina uždegimą ir kortizolio gamybą. Netgi vadinamieji sveiki produktai kai kuriems žmonėms gali kelti nemalonius pojūčius.

• Maisto, kuriame yra dirbtinių saldiklių, fruktozės ir daug fruktozės turinčio kukurūzų sirupo. Šie ingredientai gali skatinti apetitą ir kelti norą valgyti dar daugiau saldumynų.

• Daug cukraus turinčių produktų, skatinančių insulino išsiskyrimą ir trukdančių deginti riebalus.

• Daug riebalų ir angliavandenių turinčių produktų arba valgių, kuriuos sudaro jų derinys, pavyzdžiui, bulvių su riebiu grietinės padažu.



I. Adams
I. Adams
Asmeninio albumo nuotr.



Pagrindiniai maisto produktai, kuriuos turėtumėte vartoti:


• Produktus, kuriuose gausu sveikųjų riebalų, aukštos kokybės baltymų ir ląstelienos. Pavyzdžiui, riešutus, sėklas, kiaušinius, avokadus.

• Riebalus, kurie pagerina leptino išsiskyrimą ir taip mažina alkį bei insulino kiekį, pavyzdžiui, pirmo spaudimo alyvuogių aliejų ir kiaušinių trynius.

• Produktus, padedančius sumažinti gliukozės kiekį kraujyje, pavyzdžiui, šalavijų sėklas, avižas, linų sėmenis.

• Produktus, didinančius jautrumą insulinui, pavyzdžiui, cinamoną, mėlynes.

• Produktus, kuriuose yra fosfatidilserino, mažinančio kortizolio kiekį, ir skaidulų, kurios stabilizuoja insulino kiekį. Pavyzdžiui, organų mėsą, baltąsias pupeles, sojų pupeles.

• Produktus, mažinančius kortizolio kiekį ir kraujo spaudimą, pavyzdžiui, ekologišką kakavą, Kajeno paprikas ir ciberžoles.


Dėžės formos figūra


Šiuo atveju kūno riebalų pasiskirstymą dažnai veikia sulėtėjusi skydliaukės hormonų gamyba arba hipotiroidizmas. Dėl skydliaukės gaminamų hormonų trūkumo galite jausti nuolatinį nuovargį ir taip beveik visiškai netekti galimybės atsikratyti antsvorio.


Pagrindiniai maisto produktai, kurių turėtumėte vengti:


• Visų produktų, kurie gali didinti estrogenų kiekį ir trikdyti skydliaukės veiklą, pavyzdžiui, fermentuotų sojų produktų ir alkoholio.

• Vandens teršalų, pavyzdžiui, chlorino ir fluorido.

• Goitrogenų turinčių produktų, kurie gali trikdyti sveikos skydliaukės hormonų sintezę ir skatinti jos didėjimą. Tarp tokių produktų yra rapsų aliejus, sojos, soros ir lenktasėklės pupelės.

• Produktų, kuriuose daug gyvsidabrio. Venkite tam tikros rūšies žuvų: ryklių, kardžuvių, cigarinių ešerių ir karališkųjų skumbrių. Jei norite valgyti žuvį, kurioje yra nepakeičiamųjų ir sveikatai naudingų omega-3 riebalų rūgščių, rinkitės mažiau gyvsidabrio turinčias rūšis: konservuotą tuną savo sultyse, lašišą, krevetes.

• Produktų, kuriuose yra aflatoksinų ir pesticidų.



I. Adams
I. Adams
Asmeninio albumo nuotr.



Pagrindiniai maisto produktai, kuriuos turėtumėte vartoti:


• Produktus, kuriuose daug baltymų ir konjuguotos linolo rūgšties, pavyzdžiui, graikišką jogurtą ir žole šertų jaučių mėsą.

• Daug jodo turinčius produktus, pavyzdžiui, jūrų daržoves (ruduosius ar žaliuosius jūrinius dumblius).

• Kokosų aliejų, kuris suteiks energijos ir sumažins riebalinį audinį.

• Neapdorotus riešutus, kuriuose gausu seleno, labai naudingo skydliaukei ir gerinančio hormonų T4 konversiją į T3.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis