Užkandžiai – daugelio silpnybė, ir tai patvirtina tyrimai: daugiau nei 90 proc. suaugusiųjų kasdien suvalgo bent vieną užkandį. Nors dažnai manome, kad užkandžiai – tai daugiausia perdirbtas maistas, yra daugybė sveikų alternatyvų iš natūralių produktų. Vienas geriausių pavyzdžių – šviežios daržovės su maistingais padažais. Tereikia supjaustyti morkų, agurkų, saliero stiebų, paprikos ir pagardinti keliais šaukštais humuso arba gvakamolės. Abu šie populiarūs padažai pasižymi gausybe naudingų medžiagų, tačiau kuris iš jų sveikesnis?
Humuso maistinė vertė
Humusas – kreminės tekstūros užtepėlė, gaminama iš virtų avinžirnių. Ji kilusi iš Artimųjų Rytų, bet dabar mėgstama visame pasaulyje. Pagrindiniai ingredientai: avinžirniai, tahini (sezamų pasta), česnakas, citrinos sultys ir alyvuogių aliejus.
Kadangi pagrindą sudaro ankštiniai, humusas yra puikus skaidulų ir augalinės kilmės baltymų šaltinis. Dvi valgomuosios šaukštai humuso suteikia apie 2 g skaidulų ir 2,5 g baltymų. Tai itin vertinga veganams, vegetarams ar tiems, kurie nori dalį gyvulinės kilmės baltymų pakeisti augaliniais.
Kiti ingredientai taip pat svarbūs: tahini, česnakas, citrina ir alyvuogių aliejus aprūpina širdžiai naudingais riebalais ir antioksidantais, kurie mažina uždegiminius procesus ir palaiko gerą virškinimą bei širdies sveikatą.
2 šaukštai humuso suteikia:
- Kalorijos: 78
- Baltymai: 2,5 g
- Riebalai: 5,8 g
- Angliavandeniai: 5 g
- Skaidulos: 1,8 g
- Varis: 0,12 mg
- Manganas: 0,4 mg
Gvakamolės maistinė vertė
Gvakamolė – dar vienas populiarus padažas, savo istoriją menantis dar nuo actekų laikų. Ji gaminama iš avokadų, įmaišant laimo sulčių, pomidorų, svogūnų ir kalendros.
Avokadai, sudarantys pagrindą, gausūs mononesočiųjų riebalų, kurie padeda mažinti blogąjį cholesterolį ir gerina širdies veiklą. Be to, gvakamolė aprūpina skaidulomis, folatais, kaliu, B grupės vitaminais ir antioksidantais.
2 šaukštai gvakamolės suteikia:
- Kalorijos: 46
- Baltymai: 0,6 g
- Riebalai: 4,2 g
- Angliavandeniai: 2,5 g
- Skaidulos: 1,95 g
- Kalis: 141,6 mg
- Folatai: 23,6 mcg
- Vitaminas K: 6 mcg
Kam naudingesnis humusas?
Humusas pranoksta gvakamolę baltymų kiekiu, todėl jis ypač tinkamas tiems, kurie nori daugiau baltymų be gyvūninės kilmės produktų. Tačiau dėl avinžirniuose esančių junginių, dėl kurių gali pūsti pilvą, jo gali vengti dirgliosios žarnos sindromą turintys žmonės.
Kam geresnė gvakamolė?
Gvakamolė pranoksta humusą gerųjų riebalų ir kalio kiekiu, todėl ji gali padėti palaikyti širdies sveikatą bei reguliuoti kraujospūdį. Nors humuse vienoje porcijoje iš viso yra daugiau riebalų, gvakamolėje daugiau būtent naudingųjų riebalų, kuriuos suteikia avokadai.
Kuris padažas sveikesnis?
Lyginti humusą su gvakamole – tarsi lyginti obuolius su apelsinais: abu naudingi, tačiau geriausias pasirinkimas priklauso nuo jūsų individualių poreikių – ar svarbiau gauti daugiau baltymų, ar gerųjų riebalų. Tiek humusas, tiek gvakamolė yra puikus pasirinkimas sveikam užkandžiui. Geriausia – mėgautis abiem: gardinti daržoves ar net sumaišyti šiuos padažus tarpusavyje.