Ketvirtą knygą pristatantis virtuvės šefas Paulius Strasevičius: užkandžių stalas šventėse nurungė karštuosius patiekalus

Paulius Strasevičius tituluojamas jauniausiu kulinaru Lietuvoje. Pirmąją autorinę kulinarinę knygą išleidęs vos 21-erių, šiandien Paulius pristato jau ketvirtąją savo receptų knygą „Vieno kąsnio užkandžiai“.

Su jaunuoju virtuvės šefu, populiaraus maisto tinklaraščio „Kitchen Obsession“ autoriumi kalbame apie kulinariją, užkandžius ir naująją receptų knygą.


Paulius Strasevičius
Paulius Strasevičius
I. Jonelytės Arlauskienės nuotr.



Pauliau, esate tikras užkandžių gamybos virtuozas, tai Jūsų pagrindinė veikla. Ar užkandžių gamyba yra ir Jūsų aistra?


Taip, nuo tada, kai pradėjau savo kulinarinio gyvenimo kelią, man labiausiai patiko būtent gaminti užkandžius. Nepaisant to, kad esu išleidęs įvairių receptų knygų, būtent užkandžių receptų kūryba ir gamyba man visada daug mielesnė nei karštųjų patiekalų ar desertų ruošimas. Ilgą laiką turėjau svajonę įkurti kulinarinę studiją, kurioje įvairioms progoms kurčiau užkandžius. Nuosekliu ir tikslingu darbu ši svajonė jau virto realybe – neseniai Kaune duris atvėrė „Kitchen Obsession“ studija.


Ar užkandžiai šių dienų šventėse yra populiarūs?


Šiuo metu užkandžiai yra labai populiarūs ir paklausūs. Iš savo darbo patirties galiu teigti, kad šiandien daugelis žmonių savo šventėse atsisako karštųjų patiekalų ir vietoj jų renkasi didesnį užkandžių stalą.


Kokiomis progomis tinka svečiams patiekti vien tik užkandžių?


Visomis. Nėra progos, kuriai netiktų užkandžių stalas. Tai labai patogu, o užkandžiai atrodo efektingai ir papuošia bet kokios šventės aplinką. Net vestuvėse, tais atvejais, kai šventė trunka vos kelias valandas, o svečių būna daug, paruošiamas didelis užkandžių stalas.


I. Jonelytės Arlauskienės nuotr.



Žmonės užkandžius gamina patys (draugų kompanijoje) ar mėgsta užsakyti užkandžių į namus ar šventės vietą?


Reikia nepamiršti, kad užkandžiai, kai juos ruošia virtuvės šefas, yra prabangos prekė. Profesionalų parengtas užkandžių stalas atrodo nepriekaištingai ir dažniausiai nepalieka abejingų. Tai žmonėms palieka įspūdį, todėl jie vis dažniau yra linkę užkandžių ruošimą patikėti profesionalams. Tokiu atveju šventės šeimininkai atsikrato bereikalingų rūpesčių ir jiems belieka mėgautis savo švente. Žinoma, yra ir tokių žmonių, kuriems gaminimas – aistra, tad jiems vaišinti svečius savo pagamintais užkandžiais yra malonumas. Tokiems žmonėms ir yra skirta mano naujoji knyga.


Vieno kąsnio užkandžiai“ – jau ketvirtoji Jūsų knyga. Kodėl ji būtent apie užkandžius?


Ši knyga yra apie mane ir mano kasdienybę. Joje sudėta tai, kuo aš gyvenu, kas yra mano didžiausia kulinarinė aistra. Galiu prisipažinti, kad iš visų keturių knygų, kurias esu išleidęs, knyga „Vieno kąsnio užkandžiai“ – mano mylimiausia.


Ar užkandžiai, pateikiami šioje knygoje, tinka ir virtuvės naujokams?


Knyga yra universali. Joje yra ir tokių receptų, kuriems paruošti nereikia jokių specialių įgūdžių. Kita vertus, knyga taip pat tinka ir tiems, kurie mėgsta ir moka gaminti, kurie sukasi virtuvėje jau daug metų, tačiau nori dar labiau pagilinti įgūdžius ir išmokti kažko naujo. Šioje knygoje atskleidžiau daug kulinarinio darbo metu sukauptų paslapčių. Nors nuo šiol tai jau nebėra vien tik mano paslaptys, toks žingsnis skatina nesustoti ir toliau tobulėti, kaupti naujas patirtis.



I. Jonelytės Arlauskienės nuotr.


Per kiek laiko vidutiniškai pagaminami knygoje pateikiamų užkandžių receptai?


Įvairiai. Knygoje yra tokių užkandžių receptų, kurie paruošiami labai greitai. Jie tiks tais atvejais, kai reikės skubiai paruošti vaišių stalą netikėtiems svečiams. Tačiau knygoje skaitytojai taip pat ras ir tokių receptų, kuriems pagaminti prireiks daugiau laiko ir pastangų. Tokie receptai puikiai tiks norint nustebinti ypatingomis progomis.


Ar užkandžių knygų receptuose palikta vietos skaitytojų improvizacijoms? Ar galima receptus modifikuoti?


Improvizuoti galima beveik visada, ypač su užkandžiais. Tačiau svarbu žinoti, kad jei užkandis paruoštas iš tešlos, geriausia laikytis nurodytų proporcijų ir nieko nekeisti.


Koks užkandis yra Jūsų mėgstamiausias? Kokį šios knygos receptą rekomenduotum išbandyti pirmiausia?


Plikytos tešlos riestainiai. Drąsiai galiu teigti, kad jie tobuli, nieko panašaus nerasite niekur kitur (šypsosi Paulius).


Pauliaus patarimas: „Nepamirškite, kad gaminimas visų pirma turi būti malonus procesas. Gaminkite su draugais – tai dvigubas malonumas, o kartu ir įdomus laiko praleidimo būdas, kuriantis ryšį.“


Naujosios jaunojo virtuvės šefo Pauliaus Strasevičiaus knygos „Vieno kąsnio užkandžiai“ ieškokite www.virtuvesknyga.lt ir šalies knygynuose.



knyga
knyga
Leidyklos "Terra publica" nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis