12 dalykų, kuriuos verta padaryti dar iki Kalėdų, kad jos taptų tikra švente

Norint tinkamai pasiruošti Kalėdoms, neužtenka supirkti dovanas ir papuošti eglutę.

Krikščionys prieškalėdiniu laikotarpiu laukia Kristaus gimimo ir antrojo jo atėjimo arba Paskutinio teismo dienos. Pagonys – saulės sugrįžimo. Ir viena, ir kita byloja apie tam tikro etapo pabaigą, kai suvedamos visos tų metų sąskaitos. Tad norint tinkamai pasiruošti Kalėdoms, neužtenka supirkti dovanas ir papuošti eglutę. Kur kas svarbiau pabaigti tai, kas nebaigta, ir atlikti kruopščią ir sąžiningą savo gyvenimo bei sielos reviziją. Paskutinis metų mėnuo – puikus laikas atlikti šiuos darbus.


1. Atiduokite skolas. Atiduokite tas, kurias galite atiduoti, ir pakalbėkite su tais skolininkais, su kuriais kol kas dar negalite atsiteisti. Prisiminkite ne tik pinigines skolas, bet ir kažkada pasiskolintus ir pamirštus daiktus, knygas.


2. Pabaikite užvilkintus darbus. Atkreipkite dėmesį ne tik į tuos, kurie susiję su jūsų tiesioginiu darbu ir profesija, bet ir į tuos, kuriems vis nerasdavote laiko, pvz. susitvarkyti nuotraukų archyvus.


3. Aplankykite (ar bent jau apskambinkite) tuos draugus ar giminaičius, kuriems jau ne kartą žadėjote užsukti ar paskambinti ir vis nerasdavote tam laiko ir noro. Ypač – tuos, kurie yra vieniši, senyvi.


4. Atsiprašykite visų, kuriuos jaučiatės įskaudinę. Dar geriau, jei išdrįsite pats paklausti artimųjų, ar jų neįskaudinote, neįžeidėte per šiuos metus – dažnai nutinka, kad nė nejaučiame kažkam užlipę ant nuospaudos, tad pagaliau suteiksite progą žmogui išlieti širdį.


5. Jei esate tikintis žmogus, labai verta iki Kalėdų prieiti išpažinties. Jei ne, atlikite savo sielos patikrinimą pats. Po visko nepamirškite paskirti sau atgailą (ką reikėtų padaryti, norint išpirkti kaltę) ir sau atleisti.


6. Atsikratykite gyventi trukdančių žalingų įpročių. Ne veltui Adventas yra pasninko metas. Kiekvienas žmogus pats žino, kuo yra linkęs pernelyg piktnaudžiauti – alkoholiu, nikotinu, kava, saldumynais, išlaidavimu ar pan. Būtent tai ir apribokite.


7. Įvertinkite savo asmeninius pasiekimus. Paimkite popieriaus lapą ir surašykite, ką gero šiemet pavyko pasiekti. Įtraukite į sąrašą ne tik profesinius pasiekimus, bet ir aplankytas šalis, atrastus draugus, perskaitytas knygas, įsigytus daiktus ar išmoktas pamokas.


8. Surašykite ir tai, kuo dar esate nepatenkintas, ką pasiekti norėtumėte. Beje, šį lapą verta pasidėti į stalčių, kad galėtumėte ištraukti kitų metų gale.


9. Jei turite laiko ir galimybių, atlikite visų namų generalinį tvarkymą, jei ne – iš esmės susitvarkykite bent vieną zoną – spinteles, spintą, stalčius ar sandėliuką.


10. Atrinkite nereikalingus daiktus. Tuos, kurie dar tinkami naudoti, paaukokite labdarai, pasiūlykite draugams ar kaimynams, o šlamštą drąsiai išmeskite. Kuo mažiau namuose nereikalingų daiktų, tuo lengviau cirkuliuoja gyvybinė energija.


11. Išplaukite namų grindis vandeniu su druska (druskos kristalai ne tik turi dezinfekuojančių savybių, bet ir valo namus energetiškai). Galite apeiti visus kampus su švęsta žvake.


12. Padarykite bent vieną gerą darbą per savaitę – paaukokite pinigų vargstantiems, pasiūlykite pagalbą jos stokojantiems ar tiesiog skirkite daugiau laiko pabendrauti su vienišais, tegul ir nepažįstamais, žmonėmis.


Kaip visam tam atrasti laiko?


Tik iš pirmo žvilgsnio tokia darbų gausa atrodo neįveikiama. Iš tiesų kasdien skirdami bent po vieną pusvalandį ar valandą Advento darbams, padarysite net daugiau, nei esate numatę. Vieną vakarą tai gali būti kokio nors namų kampelio kruopštus tvarkymas, kitą – skambutis senai draugei ar krikšto mamai. Daug laiko ir energijos prieškalėdiniu laikotarpiu suryja dovanų paieškos. Apribojus dovanų kiekį iki minimalaus, pavyks sutaupyti daug laiko ir pinigų, kuriuos galima bus paaukoti tiems, kuriems jų reikia labiau. O energiją, kurią suryja stumdymasis perpildytose prekybos centruose, atiduoti namiškiams.


Jei pastebite, kad itin daug laiko ir jėgų suvalgo generalinis namų tvarkymas, kad darotės dėl to pavargusi ir irzli, ir blogiausia – užkrečiate tokia nuotaika visus namiškius (bet netvarkinguose namuose tampate dar piktesnė), nieko bloga nenutiks, jei kartą per metus leisite sau pasitelkti į pagalbą namų tvarkytoją.


Kad planus įgyvendinti būtų smagiau, susikurkite savo Advento kalendorių ir į kiekvieną dieną įrašykite, ką jums šiandien pavyko nuveikti. Juk ne veltui sakoma, kad gražiausia šventės dalis yra jos laukimas. Tad padarykime jį prasmingą, o ne nerimastingą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis