Plastikos chirurgas: kodėl ir po kiek metų reikia keisti krūtų implantus

Kai merginos ar moterys ryžtasi krūtų didinimo operacijai, svarbiausias aspektas, kurį jos turi žinoti, kad implantai, kaip ir kiekvienas gaminys, produktas, nėra amžinas.

Krūtinė – moteriškumo simbolis, tačiau ne visos gali ja džiaugtis. Tam įtakos turi genetika, svorio pokyčiai ar pasikeitimai po gimdymo, todėl moterys ryžtasi krūtų didinimui implantais. Nors apie tai kalbama daug, dažnai pamirštama, kad implantas vis tiek yra svetimkūnis, kurį reikia tinkamai prižiūrėti. To nepadarius gali kilti didelių sveikatos problemų.


Apie tai, kodėl ir po kiek metų reikia keisti implantus, pasakoja dr. Saulius Vikšraitis, „SV plastinės chirurgijos centro“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos ekspertas, ir duoda svarbiausią patarimą nešiojančioms implantus: „Moterys, tikrinkitės sveikatą periodiškai, o nedelsdamos kreipkitės į ekspertus, jei pajautėte, kad krūtys yra sukietėjusios.“

 

Svarbiausia – moters sveikata

 

„Kai merginos ar moterys ryžtasi krūtų didinimo operacijai, svarbiausias aspektas, kurį jos turi žinoti, kad implantai, kaip ir kiekvienas gaminys, produktas, nėra amžinas. Jis turi tam tikrą tarnavimo laiką. Juk, pavyzdžiui, ir pakeistas kelio sąnarys nėra skirtas visam gyvenimui, taip pat yra ir su krūtų implantais. Ant jų gulima, jie čiuopiami, jie tikrai dėvisi. Nors apie tai prieš operaciją chirurgas visada įspėja, dažnai moterys tai greitai pamiršta“, – pasakoja dr. S. Vikšraitis.


Pasak eksperto, kad ir kokie bebūtų implantai, visą gyvenimą jie tikrai netarnaus. Žinoma, gali pasitaikyti išimčių, moteris juos gali turėti ir 20 metų, tačiau niekada nėra garantijos, kad jiems kas nors neatsitiks. Visą gyvenimą nekeisti implantų moters sveikatai yra per daug pavojinga. Kaip pabrėžia dr. S. Vikšraitis, saugus implanto periodas yra 7 metai.


1963 m. atsiradus pirmiesiems implantams, moterys džiaugėsi, tačiau nedaug kuri žinojo, kad operacijos gali sukelti daugybę komplikacijų. Viena pagrindinių – kai aplink implantą susidaro stora randinė kapsulė, o krūtis tampa kieta, pakinta jos forma, atrodo nenatūraliai. Tuo metu komplikacijos sudarydavo apie 20 proc. visų operacijų, o dabar komplikacijų skaičius sumažėjo iki vos 3–4 proc.

 

Vis dar trūksta sąmoningumo

 

Kalbėdamas apie krūtų implantų keitimą, ekspertas tikina, kad nors dėl krūtų implantų apžiūros moterys į jo kabineto duris pasibeldžia dažniau, vis dar išlieka tokių, kurios skiria nepakankamai dėmesio.

 

„Per pastarąsias dvi savaites implantus teko keisti 3 moterims. Jei pirmosios dvi atvyko laiku, viena atėjo jau su susidariusia kontraktūra – krūtys kietos, praradusios formą. Pirmoji operacija jai buvo padaryta prieš 7 metus, bet jau maždaug 3 metus ji turėjo kietas krūtis, jos buvo deformuotos. Šis pavyzdys puikiai atsako į skeptikų komentarus – krūtų implantai keičiami ne dėl užgaidų pakoreguoti dydį, bet dėl sveikatos“, – sako dr. S. Vikšraitis.

 

Kontraktūra – randinis audinys, kuriame yra ir bakterijų. Jei organizme jis būna ilgai, galimai pateko bakterija, kuri sukelia randėjimą. Taip pat yra duomenų, kad jei susidaro randėjimas, tai yra lemiantis faktorius krūties vėžiniams susirgimams.

 

Implantas gali ir įplyšti

 

Ekspertas tikina, kad krūtų implantus gali reikėti keisti ne tik dėl susidarančio randinio audinio, bet ir todėl, kad jie gali plyšti. Tiesa, plyšimai yra pakankamai reti, tačiau, prabėgus 10 metų po implanto įdėjimo, didėja rizika jiems įplyšti sportuojant, užkliudžius krūtį, taip pat galimas ir savaiminis plyšimas. Jei implantų plyšimai juos nešiojant iki 10 metų sudaro vos 2 proc., po 10 metų skaičius paauga iki 6–8 proc.

 

„Prieš kurį laiką vienai pacientei rekomendavau pakeisti prieš 12 metų įdėtus krūtų implantus. Pirmiausia jai atliktas ultragarsinis tyrimas, vėliau – operacija, kurios metu paaiškėjo, kad abu implantai buvo įplyšę. Nors krūtinė atrodė nepasikeitusi, pasirodo, plyšimų galėjo susidaryti jau prieš metus“, – sako ekspertas ir pabrėžia, kad moterims, turinčios krūtų implantus, reikia atvykti pasitikrinti pas specialistus ir atlikti ultragarsinį tyrimą.


S. Vikšraitis sako, kad, esant planiniam implanto keitimui, operacija panaši į pirminę didinimo operaciją, tačiau, pradelsus ir atsiradus problemų, situacija komplikuojasi. Moteris turi ilgiau praleisi klinikoje, gali prasidėti pooperacinis kraujavimas. Dėl šios priežasties rekomenduojama nelaukti ir pasitikrinus implantus pakeisti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis