Saviugdos knyga arba Kaip nerizikuodami keistis rizikuojame daugiau

Ir asmeninių pokyčių konsultantas, ir močiutė turguje sutiktų, jog tam, kad gyvenimas būtų geresnis, reikia kažką padaryti, o dažniausiai – dar ir kitaip nei esame įpratę. Nauja leidyklos „Alma littera“ išleista saviugdos knyga „Sielos aritmetika. Praktinis gidas teigiamų pokyčių link“ skirta trokštantiems keistis, tačiau niekaip nesiryžtantiems įlipti į pokyčių traukinį. Knygos išskirtinumas – knyga ne išversta, o parašyta lietuvių autorių.

Asmeninių pokyčių konsultantė Leonora Blekaitytė jau penktus metus veda praktinius mokymus, seminarus, konsultuoja individualiai. Susitikimai su jos gerbėjais vyksta Lietuvoje, Didžiojoje Britanijoje, taip pat Ispanijos saloje Ibisoje, kurioje Leonora praleidžia didžiąją metų dalį. 

Leonora Blekaitytė
Asmeninio archyvo nuotr.

„Kartais išgirstu, kaip neva nušvitę žmonės viską meta – šeimas, darbus, draugus ir išvyksta kur nors į kalnus medituoti. Ir po tokių istorijų saviugda, laiko sau skyrimas tampa potencialia grėsme aplinkiniams ir visuomenei. „Sielos aritmetika“ skirta ne tokiam scenarijui, - sakė L. Blekaitytė. – Ir aš pati, ir daugelis mano klientų gyvename itin aktyvų socialinį gyvenimą. Dalis į mane besikreipiančių žmonių valdo didžiules įmones, kasdien susiduria su milžiniškomis atsakomybėmis ir įtampa, turi šeimas ir sprendžia klausimą, kaip sutilpti į 24 valandas paroje. Todėl vienas svarbiausių saviugda užsiimančių šiuolaikinių žmonių tikslas – gyventi visavertį aktyvų gyvenimą, suderinti jame kuo daugiau įvairių sričių, veiklų ir sykiu jaustis harmoningai, o ne įkristi į meditacijos užmarštį tam, kad iš jos nebegrįžtum arba grįžęs atsuktum visiems nugarą“.

L. Blekaitytės mintis išgrynino ir surašė Elena Nikonovaitė – 14 metų žurnalisto darbo patirties šiuo metu praverčia viešųjų ryšių srityje.

„Kiekvienas savo motyvą keistis renkasi asmeniškai, tačiau mane labiausiai sukrėtęs dalykas buvo atrasti seni dienoraščiai ir į juos sugulę naujametiniai, gimtadieniniai pažadai keistis – prieš dvejus, trejus, net dešimt metų surašytos mano bėdos ir gražiausi norai atrodė lygiai taip pat, kaip ir tą akimirką, kai tuos užrašus skaičiau! Ir tai buvo pats stipriausias patirtas šokas ir sykiu spyris į užpakalį pagaliau imtis realių pokyčių ir į juos vedančių veiksmų, - pasakojo E. Nikonovaitė. – Nes gyvenimas eina, metai dienoraštyje skiriasi dramatiškai, o situacija – ta pati. Tarsi daugybę metų nebūčiau sugebėjusi pereiti į kitą mokyklos klasę“.

Knygoje aptariamos problemos ar pateikiamos situacijos būdingos daugeliui. „Tik skirtingi žmonės tas pačias ar labai panašias problemas sprendžia kitaip. Vieni su jomis susidoroja greitai ir gana lengvai, o kiti vargsta it sukdami tą patį užburtą ratą. Vieni saviugda užsiima nelaimės prispirti, o kiti tą daro jausdamiesi laimingi ir norėdami savo laimėje augti toliau, ieškodami vis geresnės gyvenimo kokybės, - sakė L. Blekaitytė. - Kartais iš pažįstamų ir ne tik girdžiu, jog jie dar neturi tiek problemų, kad imtųsi darbo su savimi. Tačiau darbas su savimi, investicijos į save tuomet, kai esi laimingas, bus žymiai efektyvesnės nei tada, kai kažko imamasi nes jau tiesiog nebėra kur trauktis“.

Apie ką knyga? „Sielos aritmetika“ skirta suteikti žinių, motyvuoti ir įkvėpti žengti pokyčių, vedančiu mus į geresnį, kokybiškesnį ir įdomesnį gyvenimą, keliu. Joje veiksmų žemėlapius ras ieškantys antrosios pusės ar norintys geriau sutarti su jau pasirinktu žmogumi, taip pat pildantys savo vidinių ir išorinių turtų kraitę. Norintys sėkmingiau laviruoti asmeninio ir socialinio gyvenimo džiunglėse sužinos, į kur veda skalbinių nešimas iš namų ir atvirkštinė situacija – darbo parsinešimas į namus, ar viršininkas gali būti draugas ir ko galima tikėtis iš tarnybinio romano?

Tarp klausimų-provokacijų būsimam skaitytojui: jei norime daugiau pinigų, pagalvokime, ar iš tikrųjų esame pasiryžęs įveikti asmenybės įgūdžių, kompetencijų iššūkius tiems pinigams uždirbti, nes juk kuo daugiau pinigų, tuo daugiau atsakomybių ir drąsos jiems uždirbti reikia? Ir ar nesipriešiname pinigų pasauliui apskritai: gal kritikuojame turtingus žmones, nors norime to, ką turi jie? Esame nepatenkinti savo partneriu, bet ar iš tikrųjų pasiryžome padirbėti ir patys su savimi, nes juk mus supantys žmonės yra savotiški mūsų pačių atspindžiai? Nesijaučiame taip, it būtume savo rogėse? Bet ar priimdami svarbesnius sprendimus kada esame atsirinkę savo tikruosius norus, savo pašaukimą, užuot žengę iki blizgesio numindžiotu „saugiu“ keliu? „Bet nerizikuodami imtis pokyčių mes rizikuojame žymiai daugiau“, - įsitikinsi Leonora.

„Atrodo, kad dirbant su savimi judėjimo į tikslus greitis mažas? Iš tikrųjų taip nėra ir vos tik imame geriau pažinti patys save ir susikoncentruojame ties savo norais, į tikslus judame žymiai greičiau – neprieštaringų, išgrynintų minčių ir aiškių norų koncentraciją galima palyginti su didinamuoju stiklu saulėtą dieną – išgaunamas spindulys toks galingas, kad galima įžiebti ugnį“, - sakė Leonora.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis