10 receptų nuo amžiaus baimės

Kuo vyresni tampame, tu stipriau jaučiame laiko bėgimą. Staiga pasidaro aišku, kad žmogui skirtas laikas gana trumpas, tad labai baisi nespėti to laiko išnaudoti.

Toks suvokimas ateina ne vienas, o lydimas daugelio kitų baimių. Jaudinamės, kad savęs nerealizavome, nesusikūrėme tokio asmeninio gyvenimo, kokio norėjome, nepasidžiaugėme išvaizda, kurią amžius stipriai keičia, netenkame sveikatos, aktyvumo, jausmų grynumo.

Bet didžiausia netektis – dvasios ramybė ir sveikas požiūris į amžiaus atnešamus pokyčius. Bandydami pabėgti nuo senatvės ar sielvartaudami su ja susitaikyti, nustojame gyventi normalų gyvenimą, kuris, nepaisant amžiaus, tęsiasi.

Visų pirma būtina atskirti tai, ko iš tiesų neįmanoma gražinti, nuo natūralių pokyčių, kurie tik atrodo baisūs.

1.Taip norisi gyventi

Bėgantys metai primena, kad esame mirtingi, bet jei ši mintis tampa kančia, vadinasi, ne šiaip bijote. Juk mirtis ne visada susijusi su amžiumi, todėl veikiausiai baimė banaliai trukdo jums įgyvendinti planus – siekti išsilavinimo, įsimylėti, atskleisti savyje naujų talentų, susirasti pomėgių, žodžiu, veikti tai, kas, jūsų nuomone, netinka jūsų amžiui.

2. Išsiskirti iš minios

Kabindamiesi į jaunystę bijome netekti tam tikro patogumo, dėl kurio patys sau atrodome geresni už kitus, išskirtiniai. Nesinori jaustis įprastu žmogumi, kuris gali atrodyti pavargęs, turėti vieną kitą raukšlelę, nespindėti visą parą. Visi sensta, bet tik ne aš. Tai trukdo išsiskirti kitomis savo savybėmis, vietoje amžinos jaunystės pasiūlyti pasauliui kažką kito, kuo galima didžiuotis.

Shutterstock nuotr.

3. Prisijungti prie kolektyvo

Neverta nurašyti noro įtikti visuomenei, juk visiems reikia savos aplinkos – žmonių, kurie mus supranta, bendraminčių. Kad jiems patiktume, mažiname savo amžių (arba didiname). Taip yra todėl, kad abejojame, jog esame įdomūs tokie, kokie esame, kad ir ne visi privalo mus mylėti.

4. Naudoti visus savo išteklius

Jaunimui pavydi ir tie, kas nejaučia savyje jėgų siekti tikslų savo metuose. Bet visagalė jaunystė – mitas, kylantis dėl nostalgijos praeities pasiekimams. Jaunystė neturi patirties, tvirtumo atlaikyti smūgius, tai įgyjama su metais. Būtent todėl anksti suaugusios žvaigždės dažnai gelbėjasi alkoholiu ir narkotikais.

5. Leisti sau netilpti į rėmus

Dažnai vaikystėje iš mūsų reikalauja didesnio atsakingumo nei derėtų, jaunystėje neišsišėlstame, o subrendę staiga suvokiame, kad galėjome pasiekti daugiau. Tada galima ieškoti protingos kompensacijos. Suaugę žmonės turi pomėgių, kurie suteikia galimybę pasijusti vaikais. Suaugusioms damoms nedraudžiama flirtuoti su jaunais vyrais, o karjerą apskritai galima pradėti bet kokio amžiaus.

6. Padirbėti su trūkumais

Kiekvienas gyvenimas unikalus, tik jums spręsti, ką savo amžiuje laikysite individualumu, o su kuo ramiai sutiksite. Galbūt prieš 10 metų galėjote tapti maratono nugalėtoju, o dabar sveikata nebe ta. O galbūt šito nė nebereikia.

7. Paleisti praeitį

Dažnai įsikimbame į praleistas progas o tai trukdo pamatyti tai, kas pasiekta. Dabartiniai paaugliai greitai perpranta technologijų naujoves, užtai nėra nė sapnavę knygų, kurias jūs skaitėte būdami tokio amžiaus. Varžytis beprasmiška, bet jūsų pasiekimų tai nemenkina.

8. Rizikuoti ir bandyti

Ar iš tiesų jūsų amžiuje neįmanoma išmokti užsienio kalbos ar įkopti į kalną? Kol svarstome, tai tėra žodžiai, traukiantys į pelkę. Visada turite šansą patikrinti, išbandyti, tokie eksperimentai parodo realią situaciją ir suteikia pasitikėjimo savimi.

9. Mokėti pralaimėti

Galbūt bijote ne laiko, o nevykėlio statuso. Tokiu atveju visai nesvarbu, kiek kam metų, juk laikas – varžovas, kuis visada laimės. Už to patogu pasislėpti, pasakyti sau – ne aš kaltas, amžius. Bet fiasko – gyvenimo dalis esant bet kokio amžiaus, tai absoliučiai normalu.

10. Rasti savo senėjimo stilių

Tokie žmonės gali kardinaliai skirtis ne tik nuo jaunimo, bet ir vienas nuo kito. Kuo norite būti – nuobodžiu senuku, gerute senute, solidžia dama, linksma bobute, gerbiama matrona? Širdžiai mieloje aplinkoje jausitės kur kas komfortiškiau ir lygintis nesinorės.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis