10 patarimų, kurie padės kovoti su persivalgymu švenčių metu

Šventės be vaišių – ne šventės. Rodos, visus metus tik ir laukiame, kada galų gale prisėsime prie skanėstais ir delikatesais nukrauto stalo. Vis tik kaip galime mėgautis maistu, nerizikuodami priaugti kelių papildomų kilogramų vos per porą šventinių savaičių?

Gydytoja-dietologė Žana Antonova primena paprastus, bet veiksmingus būdus, kaip išvengti persivalgymo ir išlaikyti pakilią šventinę nuotaiką. Jei jų laikysimės, naujų metų neteks pradėti nuo dietų.

1. Neskubėkite valgyti, gerai sukramtykite maistą. Taip neapkrausite skrandžio, o maistas bus greičiau ir lengviau suvirškinamas. Gerai sukramtę maistą išvengsite pilvo pūtimo, o organizmas geriau pasisavins maistines medžiagas.

2. Gerkite daug skysčių. Alkio pojūtį dažnai painiojame su troškuliu, tad jį numalšinus, valgyti gali nebesinorėti. Užuot tiesę ranką greitų užkandžių link, visada su savimi per šventes nešiokitės buteliuką vandens. Jį galima retkarčiais pakeisti vitaminais praturtintomis sultimis ar glotnučiais.

3. Svajodami apie sočią šventinę vakarienę, nepraleiskite pusryčių ar pietų. Švenčių metu visi valgymai būtini. Pusryčiams ar pietums per šventes rinkitės lengvesnį, mažiau kaloringą maistą – daržoves, vaisius. Juos galite keisti ir sultimis bei glotnučiais. Jie lengvai virškinami, tad neapkraus skrandžio, o alkio jausmą numalšins ilgam. Nepamirškite, kad per šventes taip pat turime gauti naudingų maisto medžiagų, mikroelementų ir vitaminų.

4. Rinkitės mažiau kaloringą maistą, prieš įsigydami jį, patikrinkite sudėtį. Naudingiausias organizmui ne mažiausiai kaloringas, o daugiausiai natūralių medžiagų turintis maistas.

5. Stenkitės kontroliuoti suvalgomo maisto kiekį – įsidėkite į lėkštę po truputį visko, ko norėtumėte paragauti, ir daugiau maisto nebesidėkite.

6. Šventiniam stalui gaminkite patiekalus su daržovėmis. Užsibrėžkite, kad bent trečdalį kiekvieno patiekalo sudarys daržovės. Taip suvartosite mažiau kalorijų, o ir organizmą pasotinsite sveikatai palankiu maistu.

7. Valgydami darykite pertraukas, užkandę pailsėkite, leiskite skrandžiui suvirškinti, atsigerkite.

8. Nepamirškite gerai išsimiegoti, miego trūkumas dirgina organizmą, tuomet dažniau jaučiamės alkani, daugiau ir kaloringiau valgome.

9. Nepamirškite judėti: žaiskite su vaikais, pasivaikščiokite kartu su šeima.

10. Pabaigai, auksinė taisyklė – valgykite, kai jaučiatės išalkę, sustokite anksčiau nei jaučiatės sotūs!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis