Artroskopijos pagalba operacijos be skalpelio tapo įmanomos

Aktyvaus laisvalaikio sezonas kartu su šiluma atneša ir netikėtas traumas, sumušimus ar nubrozdinimus. Mažų nelaimių atveju galima apsieiti ir be profesionalios gydytojų pagalbos, tačiau susižeidus rimčiau gali tekti gultis ir ant operacinio stalo. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad ilgainiui skausmingas gali tapti net ir iš pirmo žvilgsnio menkas raisčių patempimas ar sąnario sumušimas nugriuvus nuo dviračio.

Chirurginis traumų gydymas dažniausiai pasitelkiamas tuo atveju, jeigu konservatyvusis ortopedinis gydymas neduoda norėtų rezultatų arba trauma pernelyg sudėtinga. Vis labiau populiarėja ortopedinės operacijos, atliekamos pasitelkus artroskopiją, kuomet operacijos metu nėra daromas pjūvis, o vietoje jo eiga kontroliuojama per vaizdo kameras ir optines sistemas. Taip išvengiama randų, trumpesnis reabilitacinis laikotarpis, žmogus greičiau atsistato ir gali grįžti į ankstesnį gyvenimo ritmą.

Artroskopijos būdu gydomos dažnai sporte pasitaikančios kryžminių raisčių, menisko, riešo, kelio sąnario traumų atveju, taip pat esant sudėtingiems kaulų lūžiams, kuomet reikalingas sujungimas metalo implantais. Kone dažniausiai Lietuvoje atliekamos artroskopinės kelio sąnario operacijos, kurios atliekamos daugiausia jauniems, sportiškiems, aktyviems žmonėms.

Pagrindinės problemos yra kelio sąnario – kryžminių raiščių, menisko plyšimai, kremzlės pažeidimai, kitaip tariant, pažeistos struktūros, kurios savaime sunkiai sugyja. Tiesa, yra ir gera žinia, sėkmingai pasibaigus reabilitacijai, žmogus gali grįžti į profesionalų sportą ar užsiimti aktyvia veikla.

Skausmą sąnariuose gali sukelti ir potrauminiai sinovitaiskysčių kaupimasis ir nuolatinis sąnario patinimas, ar pačios sąnario anatomijos pakitimas, kai po lūžio kaulai sugyja kitaip, ar per daugelį metų sutrumpėjęs stipinkaulis, kai pasikeičia visa sąnario anatomija, biomechanika, ir dėl to atsiranda kasdienį gyvenimą apsunkinantys skausmai.

Pasak medicinos ir chirurgijos centro „Northway“ specialistų, visais šiais atvejais riešo sąnarį taip pat galima gydyti artroskopiškai. Taip pat įmanoma padėti reumatoidiniu artritu sergantiems pacientams, artroskopiniu būdu pašalinant sąnaryje išvešėjusius audinius. Operacijos dėka pasiekiamas paciento bendros būklės pagerėjimas net keleriems metams.

Be pjūvio, t.y. artroskopinėmis operacijomis galima gydyti net riešo ganglijonus – sąnario srityje susidariusias išvaržėles, dėl kurių susidaro guzai. Jie paprastai nebūna labai skausmingi, tačiau trukdo dirbti, negražiai atrodo. Plaštakos chirurgai tokius darinius šalina atviros operacijos būdu, tačiau tai galima padaryti ir artroskopiškai. Tuomet ant riešo nelieka rando, be to, daug mažesnė problemos atsinaujinimo tikimybė.

Po artroskopinės operacijos pacientas gydymo įstaigoje praleidžia tik keletą valandų ir yra išrašomas tolimesniam ambulatoriniam gydymui bei stebėjimui. Pacientai po artroskopinių operacijų sveiksta gana greitai. Dažniausiai pakanka vienos savaitės ir žmogus gali grįžti prie kasdienės veiklos.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis