Dietologė E. Gavelienė: apie mitybą pagal kraujo grupę, iškrovos dienas ir potraukį šokoladui

Domėtis ir propaguoti sveiką mitybą šiandien labai madinga. Todėl nieko nuostabaus, kad šia tema kalba ir rašo visi. Manote, kad perskaitėte keletą straipsnių, pažiūrėjote porą televizijos laidų ir jau žinote, kada ir ką valgyti, ko nevalgyti, kad būtumėte ir sveiki, ir liekni?

Lieknėjimo projekto „Mes tikim – tu gali!“ dalyvius tris savaites konsultavo ir jų svorio kritimą prižiūrėjo gydytoja dietologė doc. Edita Gavelienė, tačiau ir prabėgus pusmečiui projekte dalyvavusios Dovilė ir Tatjana turi jai klausimų, susijusių su naujais mitybos įpročiais. Šie doc. E. Gavelienės atsakymai projekto dalyvėms tikrai pravers daugeliui, siekiančių sveikai maitintis.

Adobe Stock

Dovilės klausimai doc. E. Gavelienei:

Noriu paklausti, kaip turi atrodyti pietūs? Aš valgau sriubą ir antrą patiekalą (jį stengiuosi suderinti, t. y., mėsa su daržovėmis ir panašiai). Bet ar tai nėra per didelis suplakimas ir ar tai suderinama? Jeigu nesuderinama, kaip elgtis, nes sriubas mėgstu, o du kartus važiuoti pietauti negaliu?

Jūs visiškai teisi, kad yra svarbu maisto tūris vieno valgymo metu. Tokioje situacijoje siūlyčiau valgyti antrą patiekalą vakarienei, o per pietus rinktis sriubą ir salotas, galima valgyti pusę porcijos sriubos. Galima elgtis ir atvirkščiai, sriubą pasiliekant vakarienei.

Svarbu išlaikyti valgymo režimą ir nenutolti nuo maisto kiekio. Bet kuriuo atveju moters per pietus suvalgomas maisto tūris turėtų tilpti į pusę litro.

Kaip turėtų atrodyti taip vadinamos iškrovos dienos? Kada jas reikia daryti? Ar būtina? Ką tada vartoti?

Iškrovos dienos tikrai nereikalingos žmonėms, kurie planuoja savo valgymus. Apie iškrovos dienas galima daugiau kalbėti tam tikrais kūno masės mažinimo periodais – kai svoris mažinamas nuo didelio ir pasiekiama jo nekritimo fazė. Tokiu atveju iškrovos dienos padeda išlaikyti žmogaus motyvaciją. O šiaip kasdienybėje iškrovos dienai nėra reikalo.

Tačiau jeigu taip nutiko, kad buvote šventėje ir jaučiate, jog per gausiai pavalgėte, tuomet praleidus vieną parą – t. y., ne anksčiau kaip poryt po buvusios šventės – galima rinktis vadinamąją iškrovos dieną. Jos metu tinkamiausia gauti maisto, atitinkančio pusę bazinių dienos kalorijų. Moteriai tai yra iki 600 kalorijų.

Tik labai svarbu, kad maistas būtų išdėliotas į įprastus valgymus – pusryčius, pietus, pavakarius ir t. t. Nors maisto šiuo atveju nedaug, valgymo režimo būtina paisyti. Patogiausia, nors ir nebūtina, kad tai būtų vienos rūšies maistas. Galima rinktis grikių kruopas, kefyrą, tam tikras daržoves, vaisius. Tačiau vaisiai ne kiekvienam suteikia pakankamą sotumą ir ta diena gali būti labai sudėtinga.

Dar iškrovos dieną būtina išgerti vandens tiek, kiek reikia, ir dar truputį daugiau.

Kodėl prieš iškrovos dieną reikia praleisti parą?

Todėl, kad suvalgius tam tikrą maisto kiekį išskiriamos virškinimo sultys to maisto suvirškinimui. Jos išskiriamos ilgą laiką, nes suvalgytas maistas virškinamas maždaug dvi paras. Todėl jeigu iškrovos dienai pasirinksime rytojų, ji bus visiškai neveiksminga, o žmogų kankins alkiu.

Kas yra sveikas užkandis dirbančiam žmogui? Namie galima morkas graužti, bet darbe... Mėgstu javainius, bet ar tai tikrai tinkamas pasirinkimas?

Ar dirbančiam, ar nedirbančiam užkandis yra vienas iš dienos valgymų – priešpiečiai arba pavakariai. Tai gali būti ir javainių batonėlis, ir vaisius ar riešutų saujelė. Svarbu, kad tai būtų suplanuotas valgymas, nes nėra tokio sveiko ar nesveiko maisto, kurį būtų galima kramtyti nuolat.

Iš klausimo supratau, kad klausiate, ką galėtumėte kramsnoti nuolatos. Esmė yra tai, kad siekiant kūno masės kontrolės ar organizuojantis sveiką maitinimąsi tikslas yra padaryti suplanuotas valgymas. Jeigu tai priešpiečių laikas, tada ir valgome – ar javainių batonėlį, ar morką.

Atsakant apie javainių batonėlius, jų yra pačių įvairiausių. Jie tinka užkandžiui, tik jais neturi būti užkandžiaujama kiekvieną dieną. Nes paprastai javainių batonėliai turi pridėtinio cukraus, jeigu jo nėra, bus didesnis kalorijų kiekis. Kita vertus, svarbu gauti kuo įvairesnį maistą, nereikėtų užstrigti ties vienu.

Kaip kovoti su šokolado poreikiu?

O kam kovoti? Yra vadinamas sveikas kiekis – 30 gramų per dieną. Sau tiesiog reikia ir pasakyti, kad tai yra sveikas kiekis. Jeigu jis viršijamas, kova beprasmė. Naudingesnis būtų juodasis šokoladas, bet saldumynai iš principo ribotini. Leisti sau, žinoma, galima, bet tai turi būti sąmoningai, motyvuotai žmogaus pasirenkamas jam reikalingų saldumynų valgymo dažnis.

Shutterstock nuotr.

Kadangi mano kūno sandara yra tokia, kad raumenų yra per daug, nors nesportuoju, o riebalų net nelabai pakanka, ar turėtų kaip nors skirtis mano mityba? Ir ką reiškia tokia kūno sandara?

Žinoma, fizinis krūvis reikalingas. Jums patogiau, kad galite rinktis daugiau kardiotreniruočių, nėra reikalo orientuotis vien į ištvermės ir jėgos pratimus, o tai paprastai reikia daryti svorį mažinantiems ir saugantiems raumenyną. Jūsų situacijoje tinka ir kardiopratimai, kuriuos atlikti ir linksmiau, jie kelia ir nuotaiką, ir tonusą.

Kodėl jūsų kūno sudėtis tokia, lemia daug veiksnių. Visų pirma, genetika.

O mityba dėl didesnio raumeninio audinio kiekio neturėtų būti išskirtinė.

Tatjanos klausimai doc. E. Gavelienei:

Man būtų įdomu sužinoti dietologės nuomonę apie mitybą pagal kraujo grupę.

Tai yra būdas atkreipti žmogaus dėmesį į maistą. Mokslinio pagrįstumo šis maitinimosi būdas neturi, bet jeigu kruopščiai vykdomi reikalavimai, sau žalos nepadaroma.

Kaip atpažinti tikrą alkio jausmą, kokius signalus duoda mūsų organizmas, kai tikrai nori valgyti? Kaip suprasti, kad tai ne emocinis alkis?

Visų pirma reikia įvertinti, kada valgyta prieš tai. Abu alkio jausmai labai persipynę, kartais emocinis alkis imituoja tikrąjį alkį. Svarbu sąmoningai įvertinti tos dienos savo valgymo režimą ir prieiti išvadą, ar tai vienoks, ar kitoks alkis.

Ir dar reikia atkreipti dėmesį į savo emocijas.

Kokia būtų dietologės nuomonė apie valgymą ne 5 kartus per dieną nepriklausomai nori tuo metu ar ne, o rečiau, 3-4 kartus, kai jauti, kad nori valgyti?

Tai ir gerai. Svarbu valgyti ne mažiau kaip 3 kartus, o 4 būtų labai gerai.

Užsakymo nr.: PT_76441789

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis