7 produktai, kurių vartojame per daug

Apie cheminių priedų, dažiklių ir kvapiklių žalą kalbama daug ir viešai. Bet pavojus dažnai slypi įprastuose produktuose, kurių mes nė nepastebėdami suvalgome daugiau, nei reikėtų.

Mėsos produktai: dešrelės, kumpis ir dešra

Gaminant mėsos produktus, naudojama daug druskų ir cheminių priedų, kurie kenkia sveikatai. Pjaustyta dešra atrodo gražiai ir kelia apetitą dėl joje esančio natrio nitrato, kuris gali sukelti vėžį. Dešrelės didina riziką susirgti kasos vėžiu – bent taip mano Švedijos mokslininkai.

Asmeninio archyvo nuotr.

Viena dešrelė per dieną riziką padidina 19 proc. Jei valgome daug dešros, rizikuojame susirgti podagra, hipertonija ir išeminės širdies liga. Be to, populiarių mėsos gaminių sudėtyje esantys stabilizatoriai, dažikliai ir kvapikliai dirgina virškinimo sistemą.

Rafinuoti augaliniai aliejai

Augaliniame aliejuje daug omega–6 riebalų rūgščių. Kai šių rūgščių per daug, kyla širdies ir onkologinių ligų (ypač odos vėžio) rizika. Kad būtume sveiki, būtina išlaikyti omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių pusiausvyrą organizme.

Eterinis aliejus padeda apsisaugoti nuo uodų
Eterinis aliejus padeda apsisaugoti nuo uodų
Shutterstock nuotr.

Omega-3 yra riebioje žuvyje (pavyzdžiui, skumbrėje). Be to, rafinuotame aliejuje yra vadinamųjų transriebalų, kurie gali sukelti aterosklerozę, išeminę ir kitas širdies ligas. Tačiau tai nereiškia, kad iš raciono reikia skubiai išbraukti nerafinuotus aliejus (ypač alyvuogių). Tiesiog išlaikykite pusiausvyrą ir rinkitės neapdorotus produktus.

Cukrus


Fotolia nuotr.

Cukrus praktiškai yra narkotikas, mano šiuolaikiniai dietologai. Glikogenas, kuriuo galiausiai virsta cukrus, nusėda kepenyse. Bet jei kepenyse glikogeno susikaupia per daug, angliavandeniai virsta riebalais. Be to, per didelis gliukozės kiekis nuodija organizmą.

Vaisių sultys

Ilgai galiojančios sultys pakeliuose praktiškai neturi jokių naudingų medžiagų, o skonį joms suteikia aromatizatoriai.

Vaikai
Vaikai
Shutterstock nuotr.

Bet ir natūralios šviežiai spaustos sultys nėra pats geriausias pasirinkimas – jose nėra ląstelienos, o fruktozės (kuri yra paprastas angliavandenis) – atvirkščiai, labai daug. Kankina troškulys? Atsigerkite vandens.

Druska

Druska tiesiogiai veikia arterinį spaudimą, sulaikydama vandenį organizme. Jei druskos kiekis viršija normą, organizmas persipildo – ir kraujo spaudimas pakyla.

Fotolia nuotr.

Atitinkamai, širdis, arterijos, inkstai patiria didelį krūvį. Visada etiketėje tikrinkite druskos kiekį, ir jei jos sudėtyje yra (o jos yra praktiškai visuose produktuose), papildomai nebesūdykite patiekalo.

Duona

Natūralios, vien iš kokybiškų miltų iškeptos duonos galima rasti sveiko, ekologiško maisto parduotuvėse, tik ji gana brangi, o masinės gamybos duona paprastai kepama iš vadinamųjų „praturtintų miltų“, kuriuose yra papildomų komponentų, ir kurie gaminami iš valytų grūdų, nebeturinčių jokių naudingų medžiagų.

Shutterstock nuotr.

Įrašas „Kelių grūdų duona“ taip pat negarantuoja, kad grūdai nebuvo maksimaliai apdoroti. Iš esmės kelių grūdų duona gali pasižymėti tokiu pačiu glikemijos indeksu, kaip ir elementarus batonas.

Majonezas, kečupas ir kiti gatavi padažai

Majonezas, net ir pagamintas iš natūralių kiaušinių trynių, su alyvuogių ar saulėgrąžų aliejum, yra labai kaloringas produktas.

Fotolia nuotr.

Jei norite sumažinti neigiamą poveikį sveikatai, majonezą pasigaminkite namuose. Bet geriausia – pakeiskite jį grietine su česnaku ar žalumynais. Masinės gamybos kečupas – tai modifikuotas krakmolas, kuriam suteiktas pomidorų padažo skonis ir spalva. Į įvairius padažus salotoms, kuriais nukrautos parduotuvių lentynos, neišvengiamai pridėta cukraus, net jei jie nėra saldūs.

Netingėkite, skaitykite etiketes – ir gyvenkite sveikai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis