Pigūs papuošalai gali būti labai pavojingi

Net tuose papuošaluose, kurie yra skirti vaikams, sunkiųjų, sveikatai pavojingų metalų kiekis neretai viršija normas.

JAV atliktas tyrimas atskleidė šokiruojamą tiesą – dauguma pigių papuošalų, nepaisant raminamųjų įrašų etiketėse, yra pavojingi sveikatai, nes sunkiųjų metalų kiekis juose viršija normas, praneša „The Daily Mail“.

Ekologijos centras („The Ecology Center“) paėmė 99 papuošalus iš tokių jaunimui skirtų parduotuvių kaip „Claire“, „Forever 21“ ir „H&M“, ir tyrė juose nuodingų cheminių medžiagų: švino, kadmio, chromo, gyvsidabrio ir arseno kiekį. Pusėje papuošalų šių medžiagų buvo per daug.

Bandymai su gyvūnais ir žmonėmis parodė, kad šios medžiagos gali sukelti ūmias alergijas, išsigimimus, daro toksinį poveikį kepenims ir sukelia vėžį.

Didžiausią nerimą mokslininkams kelia tai, kad šiais papuošalais mėgsta puoštis vaikai. O jiems kontaktas su sunkiaisiais metalais ypač pavojingas.

Mokslų daktaras, profesorius Jeffrey Weidenhameris, vienas garsiausių šalies chemikų, šio tyrimo metu bendradarbiavo su Ekologijos centru ir išreiškė didelį nerimą dėl vaikų. Anot jo, vaikai labai mėgsta viską čiupinėti ir dėti į burną, tad beregint nutrina papuošalą dengiantį apsauginį sluoksnį.

Ypač tyrėjus šokiravo tai, kad tie papuošalai, kurių etiketėse puikavosi užrašas „be švino“ buvo pagaminti... vien iš švino. Be šio metalo, rasta ir kadmio, chromo bei kt. „Kai kurių papuošalų lydinio sudėtis yra beveik identiška tai, kurią randame automobilių akumuliatoriuose“, ­– sakė profesorius.

Jis teigia suprantantis, kodėl švinas taip mėgstamas gaminant bižuteriją – jis pigus, lengvai lydosi, suteikia papuošalams daugiau svorio, „sidabriškumo“.

Anot Ekologijos centro mokslinių tyrimų direktoriaus Jeffo Gearharto, tokiam elgesiui negali būti jokio pateisinimo – juvelyrikoje, o ypač gaminant papuošalus vaikams, jokiu būdu negali būti naudojamos tokios pavojingos medžiagos. Jis paragino nedelsiant pradėti ieškoti joms pakaitalų.

Problemų kelia tai, kad sunkiųjų metalų neigiamas poveikis dažnai nepastebimas, nes pokyčiai organizme išryškėja po kelerių ar net kelių dešimčių metų, kartais jie pasireiškia tik kitoms kartoms. Taigi daugelis metalų kaupiasi organizme ir vėliau pasireiškia kancerogeniniu, mutageniniu, gonadotropiniu ir embriotoksiniu veikimu.

Kaip mus veikia kai kurios pavojingos papuošaluose randamos cheminės medžiagos?


Švinas
Net nedideli kiekiai švino daro vaikų smegenų vystymuisi negrįžtamą poveikį, sukelia mokymosi ir vystymosi problemas. Švinas pažeidžia baltymų, angliavandenių ir fosforo apykaitą organizme, todėl sutrinka hemoglobino sintezė ir išsivysto anemija. Lėtiniai apsinuodijimai švinu neigiamai veikia nervų, širdies ir kraujagyslių, virškinimo sistemas, kepenis.

Kadmis
Laikomas ypač žmogų veikiančiu kancerogenu, susijęs su plaučių ir prostatos vėžiu. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad jis lemia mažesnį naujagimių svorį, sulėtėjusį fizinį ir psichinį vystymąsi, keičia hormoninį foną ir elgesį, gali sukelti kaulų retėjimą ir padidėjusį kraujo spaudimą. Ūmus perdozavimas gali sukelti pilvo skausmą, pykinimą, vėmimą ir netgi baigtis mirtimi.

Chromas
Laboratoriniai tyrimai rodo, kad chromas gali sukelti apsigimimus ir reprodukcines problemas, ypač vyrams. Didesnės vienkartinės dozės sukelia astmos priepuolius ir ūmią slogą.

Arsenas
Yra svarių įrodymų, kad jis yra susijęs su plaučių, odos, šlapimo pūslės vėžiu. Neorganiniai arseno junginiai gali sukelti odos sudirgimą, širdies ir kraujagyslių ligas, hormonų sutrikimus. Preliminarūs duomenys rodo, kad arsenas gali trukdyti normaliam vaisiaus vystymuisi ir sukelti smegenų vystymosi sutrikimus.

Gyvsidabris
Kontaktai su gyvsidabriu sukelia rimtą apsinuodijimą, kepenų, inkstų ir žarnyno pažeidimus. Jis gali būti vystymosi atsilikimo priežastis, pasireiškia kalbos sutrikimu, protiniu atsilikimu. Sunkiai apsinuodijus jaučiamas deginantis skausmas skrandyje, vemiama, viduriuojama su krauju. Žmogaus smegenys labai jautrios gyvsidabriui, ypač jų intensyvaus vystymosi ir augimo metu – pirmais vaiko gyvenimo metais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis